e
sv

Türkiye, Uzaydaki İlk ‘Uydu Takımını’ Kuruyor: Peki Ne İşe Yarayacak?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Türkiye’nin ilk ticari cep uydu girişimi Hello Space, ilk uydu takımını kurmak için bir gün saymaya başladı. Gelin, detaylarına bakalım.

İlk ticari cep uydu girişimi Hello Space, çalıştırma için bir ilke imzalamaya hazırlanıyor. Girişim, uzayda Türkiye’nin ilk takım uydusunu kurmak üzere ilk fırlatma için gün saymaya başladı.

Peki ‘takım uydusu’ nedir? Türkiye’nin ilk takımı uydusu elde ettiklerinde hangi amaçlara hizmet edecek? Takım uydusunu oluşturacak uyduların ilki ne zaman fırlatılacak? Gelin, tüm bu soruları cevaplayalım.

takım uydusu nedir?

takım uydusu

Takım uydusu, sürü mantığıyla çalışan birden fazla uyduyu tanımlıyor. Onun bir uydusu, Bağlantı ve yer yüzüyle sürekli bağlantıda oluyor. Takım uyduların en popüler örneği olarak ise SpaceX’in internet hizmetini sunan Starlink uydularını yönetebilir.

Türkiye’nin ilk takımı uydusu kaç uydudan bölmesi?

Hello Space tarafından içerik bilgilerine göre Türkiye’nin ilk takım uydusu, toplam 80 adet cep uydudan mahalleler Bu uyduların her biri 125 santimetreküp boyuta sahip olacak.

İlk uydunun adı açıklandı, “İstanbul”: Peki ne işe yarar?

takım uydusu

Takım uydunun başlangıcı olacak olan ilk uydu, “İstanbul” adını taşıyacak. İstanbul uydusu, karasal ağa açıklığının düşük olduğu kırsal alanlardan algılanan kuşatmayı son yönlendirecek. Sensör koleksiyonu depolayarak yer istasyonuna iletecek.

Peki takım uydusu kalması hangi görevi üstlenecek?

Hello Space’e göre takım uydu, mevcut ‘nesnelerin interneti’ teknolojilerine kıyasla dünya çapında bir kapsama alanı sunacak. Uydular, başka lojistik, enerji, tarım ve üretim olmak üzere pek çok alan en yeni uzay teknolojilerinin çözümlerinin korunmasını sağlayacak.

Uydularla birlikte internet ve bağlantı çekmediği alanlarda uydular yoluyla veri alışverişi hayal edebilirsiniz; ulaşılması kolay olmayan elektrik sayaçlarının uzaktan dinlenmesi sağlanabilecek. Pek çok alana yansıyacak benzer çözümler sadece Türkiye’de değil, tüm dünyaya yayılma.

İstanbul uydusu ve diğer uydular ne zaman fırlatılacak?

İstanbul uydusu, Şubat 2023’te SpaceX’in Falcon 9 roketiyle birlikte fırlatılacak. İkinci test uydusu ise ekim yoluyla uzaya gönderilecek. Bu uyduların başarılı çalışması sonucu geri kalan uydular seri üretime geçecek ve 20’şer ya da 30’arlı gruplar halinde uzaya fırlatılacak.

İLGİLİ HABER

SpaceX, Çok Kısa Bir Sürede 3 Falcon 9 Roket Fırlatmayı Başardı

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.