Çağımızın en büyük ve en tehlikeli sorunlarından biri olan hava kirliliği, her yıl 8 çocuğu fazla insanın ölümüne neden oluyor. Ağırlıklı olarak fosil yakıtlar nedeniyle oluşan hava kirliliği, PM2.5 adlı kullanımlar nedeniyle insanlar tarafından akciğer kanserikalp krizi ve kalp hastalıklarıyla boğuşmasına neden oluyor.
Avustralya’daki Monash Üniversitesindeki araştırmacılara dünyada bir ilki başararak gezegenimizdeki havanın çevrenin ne kadar ciddi boyutlara ulaşmasını sağlaması gerekiyor. Sonuçlarsa ne yazık ki çok kötü.
Dünya geri dönülemez bir noktaya ulaştı
Monash Üniversitesindeki araştırmacılar, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile ortaklaşa yaptığı gezegenimizdeki hava kirliliğinin ne olduğunu öğrenmek için kanatları sıvadı. Hava kirliliğini sizin için kullanılan ve 65 ülkede bulunan 5.446 gözlem cihazından Toplanan veriler makine bilgisayarını ile toplama uzmanları, depolama alanı olarak ABD, Avrupa ve Asya’daki okulların hava kirliliğinin bireyleri sağlığına ciddi zarar verecek kadar yayılmasını tespit etti.
Ancak tutulması asıl dikkat çekici noktaysa kutuplar dışında Dünya’nın neredeyse her yerinde bulunan tüm gözlem cihazlarının yüksek sonuç vermesiydi. Bu da ne yazık ki gezegenimizin üzerinde sağlıklı yaşanacak bir kara parçasının kalmadığını gösteriyor.
Yangınlar da hava kirliliğini artırıyor
öğretmenler ayrıca fosil yakıtlara ek olarak orman ve diğer tür yangınların da hava kirliliğini ciddi ölçüde arttırdığını tespit etti. Yanan ağaçların oluşturduğu kirliliğe ek olarak yok olan ormanların da bu sorunu düzeltmek için yetersiz kaldığında uzman uzman, Dünyanın artık oğlunun birlikte yaşadığını belirtti. Yapılan tespitlere göre hava kirlilik oranı o kadar arttı ki artık Alım önlemleri sadece bu durumu yavaşlatabilir.
İLGİLİ HABER
Fosil Yakıtlara Tövbe Ettirecek Araştırma: Hava Kirliliği Sperm Sayısını Azaltıyor
Dünya Sağlık Örgütüyse, dünyanın dört bir yanında havaya yayılan nitrat, karbon, sülfat ve arsenik karışımından ortaya çıkan PM2.5’in önümüzdeki yıllarda daha çok cana mal olabileceğin sinyallerini verdi.
Yorum Yaz