e
sv

Tarzan Gibi Bağırmaktan Sesi Kısılanlar İçin “Posta Pulu” Büyüklüğünde Bir Cihaz Geliştirildi

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bir bilim grubu insanı, ses kısılmasını ölçen tespit eden giyilebilir bir cihaz geliştirdi. Ses tellerindeki titreşimleri analiz eden cihaz, bir kişinin bağırma kaynaklı sesinin kısılmasını engellemeye çalışıyor.

Bazen bir maç veya konser sırasında, bazense öğretmen veya şarkıcıysak mesleğimizin gerekliliği nedeniyle bağırmak zorunda kalmak zorundasın. Bunun doğal bir sonucu olarak da ses tellerimiz hasret görür ve sesimiz kısılır. Ses tellerindeki organların çok büyük olması, kimi bölümleri ciddi sağlık sorunlarına safra yol açabilir.

ABD’de hizmet vermekte olan Kuzeybatı Üniversitesi bünyesinde çalışan bir grup bilim insanı ise tam olarak bu insanlara odaklandı. Yapılan çalıştırma sonucu küçük bir bileklik ile boğaza yatırımlar ince bir ekipman geliştiren bilim insanları, hazırladıkları cihaz ile insanların sesleri kısılmadan önce tehlikenin tespit yeri ve kişinin uyarılmasını sağladılar. Gelin bu ilginç teknolojiye yakından bakalım.

Sesi kısmasına karşı uyarı yapan cihaz işte böyle görünüyor:

ses kısılmasını uyaran cihaz

Bluetooth desteğine sahip olan cihaz boğaza bölmesi bölümü, bir posta pulu büyüklüğünde. Esnek ve oldukça hafif bir yapıda olan bu giyilebilir teknolojik ürün, bağırma sırasında ses tellerinin oluşturduğu ince kullanımları analiz edip, kişinin ne zaman ses kısılması riskine maruz kaldığının hesabını yapıyor. Bağırmaya devam etmesi durumunda kişi sesinin kısılacağını öngören cihaz, Bluetooth bağlantısı ile bilekliği uyarıyor.

İLGİLİ HABER

Az Miktarda Tük Alkoletilenün Safra Hamileliği Döneminde Bebeğin Yüz Şeklini Etkilediği Ortaya Çıktı

Geliştirmeilen yapılara dikkat çekici bir yanı da var. Öyle ki kullanıcılar, bu teknoloji için geliştirilmiş özel bilekliği takmak mecbur değiller. Geliştirilen bir mobil uygulama, boğazdaki cihaz akıllı saatlerle bağlantı kurmasına yardımcı oluyor. Arkadaşların, sesinin kısılmak üzere olduğu akıllı saat üzerinden öğrenilmiş oluyor.

ses ölçüm cihazı

Geliştirmeilen ürünle ilgili açıklamalarda bulunan isim, çalıştırma ortak yazarlarından Theresa Brancaccio oldu. Sesin sadece şarkıcılar için değil tüm insanlar için önemli olduğunu vurgulayan Brancaccio, sesin korumasının da herkes için önemli ifade ediyor. Theresa Brancaccio, müdahalelerde bulunduklarını de tam olarak bu amaca hizmetin sonucunu belirtti.

İLGİLİ HABER

Bugüne kadar Kadar Geliştirilmiş En ‘Saçma’ Ürünlerinden Biri: Ses korumalı Mikrofon (Monitörü Isırmayalım Diye Tasarlanmış Gibi)

Henüz prototip olan olan bu cihaz bir gün seri üretime geçmeyeceği ise belli değil.

:
https://medicalxpress.com/news/2023-02-wearable-device-vocal-fatigue-voice.html

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.