En tehlikeli virüslerden bir tanesi hiç şüphesiz HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü). Doğrudan hücre yerleşimini barındıran ve taramadaki hücre hücrelerini öldüren virüs, yakın zamana kadar kurtulmanın imkansız olduğu bir virüs olarak kabul ediliyordu. Ancak yaşanan son gelişmeler, HIV için orta ömrünün sonuna gelinmiş olabileceğini düşündürüyor. Zira uygulanan tedavi yöntemleri ile bir kişi daha HIV’den kurtulmayı başardı.
HIV için çok sayıda tedavi yöntemi zaten uygulanıyordu. Ancak yakın zaman önceye kadar yapılan işletim yapısının etki parçalarını düşürüp ömrünü uzatmakla sınırlı kalıyordu. Ancak ne olursa olsun HIV virüsü bulaşmasın temizlenemiyor. Almanya’da 53 yaşındaki bir HIV hastası, bu gerçeğin değişmekte olduğunu gösteren beşinci kişi oldu. Bilim insanı, “Düsseldorf Hastası” olarak anılan kişinin HIV’den tamamen kurtulduğunu duyurdular. Daha önce dört kişi daha virüsten kurtulmayı başarmıştı.
Hastaya kanser tedavisinde de kullanılan kök hücre nakli organları
Düsseldorf Hastası ile ilgili yapılan açıklamalarda, 53 yaşındaki bireye kök hücre nakli tedavisinin evde kalacağı belirtildi. Kanser için oğul bakım olarak görülen ve genellikle olumlu sonuç veren tedavi yöntemi, kullanma gerçekten de iyileşmesine yardımcı olmuştur. Bilim insanları, kök hücre naklinin en sağlıklı insanlar için bile organları bir işlem Ancak Düsseldorf Hastası’nın tüm bu zorluklara karşı koymayı başardığını ifade ediyorlar.
İLGİLİ HABER
Yeni Bir HIV Aşısının İnsanlı Deneyleri Gerçekleştirildi: Sonuçlar Umut Verici!
Şunu dikkatte fayda var. 2009 yılında bir kişi, 2019 yılında bir kişi ve 2022’de de iki kişi HIV’den kurtulmuştu. Onların da merkezleri Düsseldorf Hastası’nda olduğu gibi kök hücre nakil tedavisi uygulanmıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan Dr. Bjorn-Erik Ole Jensen, HIV’den kurtulmayı başaran hastaları, çiftleşme stratejileri için büyük önem arz ettiğini belirtiyor.
Nakledilen kök hücre, sıradan birine ait değil
HIV’den kurtulan beş kişinin beşine de yerleştirilmiş kök hücre tedavisi, sıradan bir insan DNA’sını içermiyordunuz. Öyle ki HIV, “CCR5” olarak etiketlenen bir proteini kullanarak hücre içine girebiliyordu. sadece insanlar yüzde 1 kadarlık Kısıtlı bir bölüm, bu proteini yok eden özel bir mutasyon var. Bilim insanları, bu yüzde 1’lik kesimden alındı mutasyonlu kök hücrelerine HIV hastalarına nakledip, görünümlerini başardılar.
İLGİLİ HABER
Öpüşmeyle Bulaşmıyor: HIV ve AIDS Hakkında Acilen Doğru öğrenmeniz Gereken 6 Yanlış Bilgi
Kök hücre nakli organları bir işlem olsa da bilim insanlarını umutlandırdı. Vaka ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Todd Ellerin, yapılan çalışmalarda HIV ile nasıl mücadele edilmesini öğrettiğini, sonraki vakalar için yol haritasının çizilebildiğini ifade etti. Ancak bilim insanının dikkat çekici bir uyarısı da var. Öyle ki kök hücre nakli, her HIV hastasına uygulanabilecek bir yöntem değil.
Yorum Yaz