e
sv

Sizi Zamanın Farklı Köşelerine Sürükleyecek Birbirinden Sağlam 17 Oyun: Vahşi Batı da Var Fransız Devrimi de…

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Tarihin farklı kesimlerini farklı bakış açılarından deneyimleyebileceğiniz, cenneti en iyi seçen oyunları bu listede bulabilirsiniz.

tarihin Farklı dönemleri hakkında bilgi birikimimiz işletimlerimiz büyük ölçüde yazılı ve görsel kaynakları yardımımıza koşuyor. Ama bunlara ek olarak, çoğu kişinin sadece eğlence aracı olarak gördüğü oyunlar da gerek geçmiş, kullanmak de olası/alternatif tarih işlemleri fazlaca yardımcı olabilir.

özellikle de cennet iyi kurgulanan oyunlarda adeta o oyun dünyasının içine girebiliyor, alternatif veya kontrol tarihinin belli noktalarını deneyimleyebiliyorsunuz. Bunu daha da yakından görebilmek için, Atilla Kabakçıoğlu’nun düzenlemeleri üzerinden belli başlı oyunlara kronolojik olarak bakalım.

UYARI: Oyunlardan “spoiler’lar” bakın.

Ancestors: The Humankind Odyssey, milyonlarca yıl geriden başlıyor. (Eskiler bilir)

Bilime dayalı olarak ortaya çıkması bu maçta 10 milyon yıl Geriye gidiyor ve evrimin aşamalarını takip edebiliyoruz. Oyunda belli başlı teknik eksikler bulunsa da yapımcılar, bilimkurgu isabetli bir atmosfer ve deneyim yaşatmayı başarıyor.

İlkel geçmişlere rağmen Atalar oyununda Far Cry: Primal’a geçişinizde teknolojik bakış açısıyla yaşamış gibi oluyorsunuz.

M.Ö. 10.000 Oyunları götüren bu yapımda başlı tarih dışı unsurlar bulunuyor. Ancak dönemin zorluklarını, canlılarını ve dünyasını korumak adına göz atabilirsiniz. Bunun üzerine güncel Far Cry oyunlarına geçişinizde muhtemelen elinizdeki basit silah bile gözünüze dünya harikası gibi gelecek.

Medeniyetin artık yerli yerinde olduğu, üstüne alışık kaldığımız sanata işletmeleri da yoğun olarak görülen Antik Yunan’a devam ediyoruz.

Buraya bizi götüren oyun ise Assassin’s Creed: Odyssey oluyor. Oyunda tarihle pek de uyuşmayan çok sayıda bölüm görmek mümkün. Yine de Antik Yunan ortamını iyi bir şekilde aktardığını, bir noktaya kadar da tarihin kapsamını alabileceğini.

Coğrafi konumu karıştırmaksa da AC: Origins, Odyssey’den çok daha sonrasını anlatıyor.

Bu maç tarihi, M.Ö. 49 yılını gösteriyor. Bu da ünlü Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın hükmettiği döneme denk geliyor. Zaten oyunu kendinizi de görebilmeniz mümkün.

Bunun dışında oyun mükemmel bir açık dünya sunmaksa da standart insanlar o dönemdeki birliktelik ve dönem farklı aletlerini/silahlarını görebilmeniz mümkün oluyor.

Antik Yunan’ı AC: Odyssey sayesinde gördük. Şimdi de Ryse: Son of Rome, bizi Antik Roma’ya götürüyor.

Aslında bu oyunun büyük bölümü, oyundaki savaş yönü Romanlar dışında Geçen eski dönemleri gözden geçirerek yaşam tarzını, atmosferini, kıyafetlerini ve alışkanlıklarını göz atılabilecek adına keyifli bir yapım kendisi. Tarihi açıklarda birçok noktada isabetli olmadığına dikkatte fayda var.

870’li yıllarda geçen AC: Valhalla, oyuncuları alıp Viking olma deneyimini yaşatıyor.

Bu sırada İngiltere’deki Yerleşim yerlerini işgal edebiliyor, karakterlerin uyarlamalarını görebiliyor, tamamen isabetli olmasa da belli başlı tarihi bilgiler edinebiliyoruz. Ayrıca oyun haritası da oldukça geniş ve bu haritada farklı yerlerde farklı bölümler bulunuyor.

Etek ucu Viking yaşam stilini hem de 9. yy kuzeyli yaşam görünümünü görebilmek adına şans verebilirsiniz. Oyunun bunun dışında öneriler çok fazla tarih dışı şey var ama bunlar daha geniş bir incelemenin konusu.

Assassin’s Creed’in 1191 yılında ve Kutsal Topraklar’da geçen ilk oyunu, Üçüncü Haçlı Seferleri’nin olduğu dönemde geçiyor.

aynı zamanda oyun, gerçek olaylar kurmaca bir dünyada oyuncuya aktarıyor. 2023’te bu oyuna çoğu kez gitmek kişi için zor olacaktır ama onların nasıl yansıtıldığını görmek adına göz atabilirsiniz.

1274’ün geldiğimizde ise Ghost of Tsushima bizi karşılıyor:

Japonya’nın Moğollar tarafından İstilanın görüldüğü dönemde geçen Tsushima Hayaleti, dönem değerleri, yaşam tarzını, doğa ve estetik anlayışını görebileceğiniz bir yapım. Ayrıca tüm bu tarihi değerleri bir kenara bırakıldığında bile oyun kültürü açısından tadılması gereken bir yapım olduğunu düşünüyoruz.

Ardından Bir Veba Masalı: Masumiyet geliyor. Peki buradaki tarihi olay ne?

Hikâyenin dolaşımından ortalığa dikkat edemediğimiz oyun 1348 Boyutu hareket ediyoruz. Odaklanmak zor olsa da İngilizler ve Fransızlar arasındaki çatışma, 100 Yıl Savaşları’nın bir kısmı bize gösteriyor. Bunun dışında oyun, orta çağ yaşam şekline de yakından bir bakış sağlıyor.

Daha da ileri gittiğimizde 1715 yılında geçen AC: Black Flag’i buluyoruz.

burada bir yandan korsanlığın nasıl yükseldiğini görürken öte yandan da şehirlerdeki hayatın gerçeklerine tanık olabiliriz. Bu sırada farklı gemi türleri ve adalar da bizi yalnız bırakmıyor.

Aynı asır içinde Fransız Devrimi’ni görmek AC: Unity’i görebilirsiniz.

yani 1789 yılında Geçen bu maç, Notre Dame gibi tarihi yapılar da gerçeğine yakın olacak şekilde yansıtılmaya çalışılmıştır. Fekat bunun dışında; Dönem henüz icat olmayan kapı kolları ve normalden daha geniş sokaklar gibi tutarsızlıklar bulunuyor.

Böyle ayrıntılar göz ardı ettiğide AC: Birlikdönemin’sına ve içinde yaşam biçimine keyifli bir bakış açısı kazandırıyor.

Oyun dünyasının cevheri Red Dead Redemption 2, vahşi batı yaşam tarzını en ince detaylarına kadar deneyimleyebilmenizi mümkün kılıyor:

1899 İlk başta geçen maçta hem şehirleşmenin gördüklerini görüyorsunuz hem de yerlilerle adaya yeni ayak basanlar arasında çatışmaya tanık oluyorsunuz. Bunlara ek olarak ortadan kalkmakta olan kovboy yaşam tarzını ve Amerika topraklarının acımasızlığı da kaliteli bir biçimde yansıtılıyor.

ayrıca’en ince ayrıntısına kadar‘ derken lafımız sözümüz kalsın istemeyiz. Kendiniz isterseniz bu linkten ilgili içeriğimize bakın.

İLGİLİ HABER

Red Dead Redemption 2’nin Ne Kadar Gerçekçi Olduğunu Gösteren İnce Detaylar (Bu Oyun Aşkla Yapılmış)

Şehirleşmenin tamamen oturduğu Mafia 1’e geçmişte farklı sorunlar görüyoruz.

Bu sefer mafyanın güç performansını, yolsuzluğun zirveye ulaşmasını, ırkçılığın devam etmesini ve sınıf ayrımcılığındaki makasın oldukça açıldığını fark ediyoruz. oyun, 1930’ların Amerika’sına yakından bir bakış sunuyor.

GTA V ise listede günümüze en yakın olan oyunu ifade eder.

Bu yapım için tam olarak bir tarih verilmemiş olsa da oyunun çıktığı yılda, yani 2013’te geçerken bakıyor. Şu an bize pek sıra dışı gelmeyebilir ama bir gün, biz Mafia 1 dünyasını nasıl garipsiyorsak başkaları da GTA 5’in ortamını aynı şekilde garip bulacaktır. Bu bağlamda oyunu bir noktaya kadar kendimizi iyi yansıtabileceğini (veya 2013 yılını).

Şimdiyse geleceğimizi düşünüyoruz: Bu bağlamda hiç de ışık olmadan bizim sıcaklığımızla Cyberpunk 2077 bizi karşılıyor.

Alternatif bir zamanda, 2077 yılında ve distopik bir bölümü geçen oyun, ayrıntılı diyalogları ve yaşayan açık dünyasıyla size alışılmışın dışında bir atmosfer sunuyor. Olaylı bir çıkış yaşamasına rağmen gayet iyi bir şekilde toparlayan oyunu göz atabilirsiniz. Görevler dışında bile önünüze rastgele olayların çıkması bir harita sizi bekliyor olacak.

Oyunda 2023 Oyunları döndürmemiz de oluyor ama buralarda maalesef şehri gezemiyoruz.

Son olarak bizi, bu zamanlarda hayal bile edemediğimiz 3020’yi götüren Horizon Zero Dawn var.

Oyunda doğal insan yapısı yapılmış yapılar ele geçirmesini incelemek pek de zor değil. Ancak ileride ne beklediğini bilmiyor olsak bile Ufuk Sıfır Şafak geliştiricileri, bazı ünlü kitaplar orijinaline bağlı evden da unutmamış.

Bunun dışında dinlemeye yönelik teknolojik gelişmeler de fantastik bir evrende Karşı karşıya olduğumuza fazla abartıya kaçılmadan yollardan gerçekçi bir şekilde ilerletilmiş

İLGİLİ HABER

Yüzlerce Saat Başından Kalkamayacağınız Bitmek Bilmeyen Oyunlar

Listede bunlar dışında çok sayıda oyun var. Tamamına buradan ulaşabilir, liste hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için de Atilla Kabakçıoğlu’nun bagaja göz atabilirsiniz. Kendi ekleyeceğiniz oyunları da yorumda belirtmeyi unutmayın.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.