Teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte internetteki güvenliğimiz de hızla tehlikeye girmeye başladı. Pek çok dolandırıcılık yönteminin yanı sıra sahte alışveriş siteleri aracılığıyla kredi kartı dolandırıcılıkları ve işletmelerin hacklenmeleri nedeniyle kişisel gelişiminin unsurları de günümüzün “sıradan” dolandırıcılıklarından biri olmuş durumda. Özellikle pandemi döneminde pek çok insan eve kapanmış ve market alışverişini bile internetten yapmaya başlamamıştı. Durum böyle olunca internet ortamındaki yaşamımız çok daha önemli bir karşılama geldi.
Rusya merkezli dünya devi güvenlik şirketi Kaspersky ise hazırladığı bir raporla geçmişte 2 yılda DarkWeb’de yayınlanan hacker ilanlarında yoğun bir dizinin geçmesini ortaya çıkardı. Ayrıca bu ilanların pek çoğuysa şirketi ve bireysel internet kullanıcılarını yerleştirmeyi hedefliyor.
2020’den beri 200.000’den fazla hacker afişi yayınlandı
Kaspersky tarafından dün yayınlanan bir rapora göre şirketi, Ocak 2020-Haziran 2022 tarihleri arasında DarkWeb’de bulunan 155 forumda 200.000’den fazla hacker iş ilanının yayınlanacağı belirtildi. Bu ilanların %41’i 2020 yılı içinde yayınlanırken Mart ayında bu iş ilanlarının çoğunu kapandığını ve Muhtemelen hackerların işe alındığı belirtildi. Kaspersky ise bu ilanlara bölümlerin pandemi süreci boyunca işinden özü ve evde sonunda boş vakti olan yazılımcı ve beyaz şapkalı (iyi niyetli) hackerlar tarafından ilgi görmüş olabileceğini iddia ediyor.
Ayrıca raporda bu iş ilanlarının hangi “pozisyonlarda” olduğu hakkında da ayrıntılı bilgiler yer alıyor. İş ilanlarının %61’i virüs ve zararlı yazılım geliştiricisi aramak için açarken saldırı uzmanları, sahte site dekorasyonlarıpersonel mühendislik uzmanları, analistler, test personeli ve IT yöneticisi gibi iş ilanları da oldukça revaçta.
İllegal yollarla para kazanmak isteyenler de oldukça fazla
Kaspersky’ın kanıtlarında artı çeşitli forumlardaki kullanıcıların yasadışı yollardan para kazanmak için iş arayışlarını da DarkWeb üzerinden yaptıkları belirtiliyor. yukarıda gördüğünüz örnekteki gibi Fitbit, Logitech gibi dünya devi markalarda çalışan insanlar yasadışı bile olsa para kazanmak için bu tarz işlere başvuruyor.
Covid-19 nedeniyle karantinaya alındığı ve evinde uzun süre kalması zorunlu kalan pek çok yazılımcı ve geliştiricinin de para kazanmak için yasa dışı yollara başvurduğu ve DarkWeb üzerinde ilan açtığı da raporda yer alıyor. Bunun nedeniyse karantinaya alınan ya da pandemi nedeniyle tüketilen verilerin para kazanmak istemesi. Hatırlarsanız 2020 yılı boyunca pek çok teknoloji şirketi evden çalışma sistemini geçmiş, küçülmelere gitmiş hatta bazılarını iflasını açıklamıştı. İşte bu veri setinden çalışanlardan bazılarını soluğu direkt olarak DarkWeb’de barındırıyor. amaç ise evden kolay para kazanmak.
İLGİLİ HABER
Sırf Bir Linke Tıkladığınız İçin Hack’lenip Bilgilerinizi Çaldırdığınızda Ne Yapmanız Gerekiyor? (Uzmadan Tavsiyeler)
2020 yılında hızla artan bu ilanlar bu günlerde yavaş yavaş popülerliğini kaybetmiş olsa da şu anda binlerce yeni hackerın kurban aradıklarını unutmamak gerekiyor. Bu nedenle internetten alışveriş yaparken, size gelen e-postaları incelerken ve hatta her gün kullanılan internet sitelerini ve uygulamaları kullanarak bile çok daha dikkatli olmanız gerekiyor.
Yorum Yaz