e
sv

Ölü Hücreleri Bile Telafi Edebilen Bu İşitme Cihazının Çalışma Prensibini Öğrenince Teknolojiye Olan Saygınız Artacak!

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Gelen sesi yükselterek iç işitsel aktaran işitme cihazlarının çok daha fazlası geçiyor geçen ve işitme süreci ölü hücreler bile telafi edebilen koklear implanta yakından bakıyoruz.

Kulağa çok basit gelse de kaybetmediğimiz süre değerini anlamanın zor olduğu özelliklerinden biri kesinlikle yetisi duyma. Bu yetinin yokluğunda ne olduğu kabaca hüküm sürmektedir. Duyma sorunu yaşayanlar ya duymalarını sağlayan ama ne olduğunu bilmediğiniz küçük aletler takar ya da beden diliyle iletişim kurar öyle değil mi?

Aslında duyma yetisinin yokluğunda bundan çok daha fazlası gerçekleşir. Öyle ki dilsizlik olarak halk arasında bilinen durum da büyük ölçüde bu nedenle ortaya çıkabiliyor. Çünkü duymayanların konuşması öğrenmesi oldukça zor. Bu merkezi ofisimiz küçük aletlerin deposu de bir yere kadar gidiyor. Fekat koklear implantburadan çok daha fazla kapı bağlantılarını hiç duymayan insanlar bile çözüm olabiliyor.

Koklear implantın nasıl öğrendiğinizi anlamanız için ‘nasıl gördüğümüzü’ kabaca anlatalım.

Hansaton

Aslında burada oldukça karışık işlemler dönse de süreci anlamanız yeterlidir. Kullanıcı kulağının dış kısmından içine giren ses dalgaları, kulak kanalı boyunca ilerliyor ve kulak zarına ulaşıyor. Burada ses dalgalarıyla titreyen kulak zarının titreşimleri, aradaki kemikler genişliği kokleaya iletiliyor.

Kökleanın içindeki tüylü bağlantıbu titreşimleri sinyale çevirerek işitme siniri üzerinden beyne ulaştırıyor ve beyin de bu etkiyi ses olarak yorumluyor.

Peki duyma sorunu yaşayanlarda birleşme ne?

İşitme cihazı

Bahsettiğimiz tüylü bağlantı Ailelerin yerine getiremediğinde, yani iç kulakta bir sorun meydana geldiğinde kulak zarı kullanımı hâlinde olsa dâhi ses iletilmeden duyma sorunu yaşanıyor. Ancak konumuzun merkezindeki koklear implantların öncesinde, onların içinde bulunduğu olduğu işitme cihazları bulunuyor.

Bu cihazlar binbir çeşidi olsa da temelde yaptıkları şey aynı sayılır.

Gizli İşitme

O da ses kullanımlarını kulağın yapısını kullanacak şekilde tutulmak. Bunu elde etmek için de yapılarında mikrofon, hoparlör ve yükseltici bulunur. Ama eğer kokleadaki tüylü çalıştırma işlevlerini yerine getiremiyorsa ses ne kadar yüksek olursa olsun işitme sağlanamayacaktır.

Tam da bu noktada koklear implant devreye giriyor. Peki neyi farklı yapıyor bu alet?

Koklear implant

Lafı dolandırmak gibi olmasın ama koklear implantın duymayı nasıl mümkün kıldığını anlamak için ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bilmemiz gerekiyor. Kısaca temas edelim.

Koklear implant; insan kafa derisinin içinde, dosyaları de dışında yer aldığı üç parçadan oluşur. Mikrofon ve iletici ağırlıkta bulunurken alıcı kısımları yer alıyor. Koklear implantın uygun şekilde izlenmesi, gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra ameliyat yoluyla daha önce kafa derisinin altına alıcı yerleştiriliyor.

İşlemtan bir süre sonra mikrofon ve işlemci de kolayca dışarıdan takılabiliyor.

İşitme cihazdan farkı ise çalışma prensibinde kendini gösteriyor.

Türkçeleştirildi

Yazımızın başında “…eğer kokleadaki tüylü çalıştırma işlemlerini yerine getiremiyorsa, ses ne kadar yüksek olursa olsun işitme sağlanamayacaktır.demiştik. Koklear implantın kafa derisinin içine yerleştirilmiş parçası, kokleanın içine kadar giden ve buradaki tüy görünümü görev üstlenerek Gerekli yayını, beyne direkt olarak kendisi iletiyor.

Yani bu süreçte, iç kulakta yaşanan olaylar atılıyor ve direkt olarak tüy görüntüleme olduğu kısma geçiliyor.

Çalışma mantığı ise şu şekilde:

  • Dışarıdaki mikrofon, sesleri alarak iletici kısma aktarıyor
  • Buraya gelen dalgalar, kodlanmış sinyal şeklindeki alıcıya gönderiliyor
  • Kafa derisinin içinde alıcı, bu santralin elektrik sinyallerine çeviriyor
  • Elektrot düzeneğiyle bu sinyal, kokleanın içine kadar hareket

Kokleanın belirli yerlerinde belirli frekanslar daha iyi algılanır

  • Kokleadaki düzenek, bu bağlamda gelen sesin hızına göre farklı yerler tetikler
  • Bu sayede sinyal, tüylü kaynaklarla değil, elektrotlar yoluyla beyne iletilir ve söz konuşma ses dinle

Bahsettiğimiz tüylü hücrelerin sayısı çok fazla olduklarından sağlıklı bir birey, ses ayrımını daha rahat edebilir.

Fekat koklear implantta bu kadar çok sayıda alıcı birlikte olmak ses ayrımı o kadar da keskin sayılmaz. Yine de bu, duyma zorlukları yaşayan veya hiç duyamayanlar için mucizevi bir alet olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Doktorların söylediğine göre bu alet ilk takıldığında, beynin alışma süreci boyunca ses bir tık boğuk algılanıyor. Zaten adaptasyonun en hızlı ve en kolay şekilde gerçekleşebilmesi için erken yaşta daha ideal olduğu da belirtiliyor.

Korkmaya gerek yok:

Kulak Burun Boğaz

Bunların üzerindeki bu konsollarda ne kadar hızlı tutarsanız duymaya yetisine de o kadar hızlı kavuşursunuz. Gözünüzde karışık bir operasyonmuş gibi de yöneticilerin. Alanında yetkin isimlerin söylediğine göre, koklear implant uygun görüldükten sonra kolayca yerleştirilebiliyor.

Okurumuzdan gelen istek üzerine bilinçlendirme amaçlı Hazırladığımız bu içerik, koklear implanta karşı ön yargılı olanlara ve bu konudaki eksik bilgi sahibi olanlara farklı bir bakış açısı kazandırılmasını beklemektedir. Siz de bu gibi konuları ister sosyal medya kanallarımız isterseniz de yorum yoluyla önerebilirsiniz. Onunla görüşüyoruz.

İLGİLİ HABER

Doğuştan İşitme ve Konuşma Engelli Bireyler Hangi Dilde Düşünür? Rüyalarında Sesleri Duyabilirler mi?

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.