Kış uykusuna yatma düşüncesi bazen; ayı, yarasa, sincap, kirpi, karın, fındık faresi gibi hayvanları kıskanmamıza bile sebep oluyor.
Peki biz insanların neden kış uykusuna yatan canlılar arasında olmadığımızı, uykusuz kışa yatağımızın nasıl mümkün olabilir hiç düşünmüş müydünüz?
Kış uykusuna yatmak, hayatta kalmak için kullanılan bir işlevdir.
Kış uykusu, soğuk havaya ve azalan yemek mevcudiyetine bir yanıt olarak ortaya çıkar. Kış uykusuna yatan hayvanların birçoğu oldukça fazladır. Bu hayvanlar, havalar soğudukça vücut sıcaklıklarını koruyana kadar Yiyecek yiyemedikleri bir duruma gelirler.
Ek bilgi olarak vermekte fayda var: Kış uykusuna yatan canlıların vücut ısıları ve nabızları bir hayli düşük olduğundan, bir yerlerde gördüğünüz kaskatı kesmek sincap, fare, kirpi gibi hayvanları ölünce düşünüp gömmek veya çöpe atmak onları gerçekten öldürebilir.
Atalarımız kış uykusuna yatmamış.
İnsanların neden kış uykusuna yatmadığı konusunda iki önemli sebep bulunuyor. İlki, evrimsel atalarımızın kış uykusuna yatma geçmişi olmayanlar tropikal hayvanlar olması.
Yine de muhafazaları kesin olarak beraberinde, bazı yerlerdeki ilk insanların aşırı soğuk ortamlarda hayatta kalmak için kış uykusuna yatmış olabileceği de ilerleniyor.
İLGİLİ HABER
Yeni Bir Araştırmaya Göre İlk İnsanlar Kış Uykusuna Yatıyor Olabilir
Kış uykusuna yatmak yerine ameliyatlar ve icatlar yaptık.
Daha da önemlisi; ateş, giysi, barınak, avlanma ve tarımı bulduk. Hepsi, kış uykusuna yatmaktansa soğuğa karşı hayatta kalmanın çok daha etkili yolları.
Kış uykusuz uzmanı Prof. yola çıkarak daha fazla üreterek bizim yerimizi alabileceğini öne sürüyor.
araştırmacılar, insanları kış uykusuna sokmanın farklı arayışlarını arıyorlar.
İnsanları kış uykusuna sokmanın yöntemlerinden biri, tıp uzmanlarının vücut ısısını kısıtlama amaçlı olarak kullanılır kontrollü hipotermi.
Doğum travması geçirmiş, organ nakli yapılmış veya ameliyat geçiren bazı risk grupları grupları tedavi etmek için kontrollü kullanılan hiptermi; kan harcamaları ve nefes alma gibi metabolik süreçleri yavaşlatır.
Dr. Sandy Martin, tıbbi hipoterminin kış uykusuna yatma ile aynı şey değil diyor ancak bazı araştırmacıların bir gün kontrollü bir hipotermi kullanarak kış uykusuna yatabileceklerine yönelik.
Kış uykusuna yatan hayvanlar, çalışmalarını inceleyerek insanlar üzerinde uygulanıp uygulanamayacağı araştırılıyor.
Başka bir Çözüm, diğer memelilerin kış uykusuna yatarken ömürleri aynı işlemleri tetiklemenin bir yolunu bulmak. Ancak, bunu nasıl çalmak henüz net değil.
Farklı hayvanların kış uykusuna farklı çocukları, çocukları ve yatakları bulunuyor. yetiştiricilerin, hayvanların kış uykusuna yatmasını sağlayan tüm karmaşık yönleri oturma belirlemeye ve anlamaya çalışıyor.
Yavaş dalga uyku yöntemiyle belki bir gün biz de kış uykusuna yatabiliriz.
Yarasalar, fareler ve lemurlar gibi birçok küçük memeli her gün kış uykusuna yatar. Diğer memeliler, sonbahar ve kış mevsimi 6 ay boyunca kış uykusuna yatabilirler. 2007’de yapılan bir gözleme, cüce keseli sıçan adı verilen bir keseli hayvan, laboratuvar ortamında bir yıla kadar kış uykusuna yatabildi.
Sandy Martin, kış uykusu sürekliliği hakkında 2015 yılında yazdığı makalesinde Prof. metabolik aktivitenin farklı aşamalarının ileri sürüldüğünü. Bu yolculuğun iki uç noktası aktivite ve kış uykusuydu.
Başka bir teori, bu sürekliliğin ortasında yer alan yavaş dalga uykusu yoluyla kış uykusuna yatmaya yönelik. Çünkü, aslında her gece geçiş hızımızın ve vücut ısımızın gideceği yer yavaş dalga uykusunu yaşarız.
İLGİLİ HABER
Ayıların Kış Uykusu Sırasında Ölmemek İçin Adeta ‘Süper Güç’ Kullandığı Keşfedildi
İLGİLİ HABER
Yorum Yaz