Hayatlarımız giderek daha fazla uygulama ve akıllı cihazlar şekilleniyor. Her geçen gün dizüstü bilgisayarlarımızda veya telefonlarımızda daha fazlası zaman güzeliz. İşte bu teknolojik cihazlarda tümünün arka planında çalışmasını sağlayan kodlar bulunmaktadır.
Özellikle son yıllarda, yayılma alanında çok çeşitli iş alanları ortaya çıkmaktadır. Her ne kadar farklı bir alanda çalışıyor olsanız bile, muhtemelen bu kod satırlarıyla karşılaşmışsınızdır. Kodlamanın tam olarak ne olduğunu ve nasıl yürütülmesi merak süresi, bu soruları cevaplayabileceğiniz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Temelden girme, kısaltma nedir?
Basit bir ifadeyle, kısaltma bir çeşit iletişim kurma yöntemidir. İnsanların nasıl anlaşabileceği dillerde iletişim kuruyorsa, aynı şekilde insanlar arası bilgisayarlar da çeşitli diller aracılığıyla iletişim kurmaktadır. Bu diller programlama dilleri olarak bilinen ve bu diller üzerinde kod yazma işlemine de ayrılma denir.
Yazılan kodlar, bir ölümün hangi eylemleri gerçekleştirmesi gerektiğini ifade eder. Kodları açıklayıcı, bilgisayarlara ne yapacaklarını çok daha hızlı bir şekilde aktarabilirsiniz. Aynı şekilde kabartma yaparak web siteleri tasarlayabilir, uygulamalar yapabilir veya çeşitli veriler işleyebilirsiniz.
Peki sıkıştırma ne işe yarar?
Kodlama, web siteleri veya çeşitli yazılımlar geliştirme gibi birçok farklı amaç için kullanılır. Özellikle son yıllarda meydana gelen hızlı teknolojik gelişme, yerleşim ile olası birçok yeni çalışma alanı ortaya çıkarmıştır. Kodlama yoluyla hizmet teknolojileri, binlerce çalışma saatini veya analog makineler daha hızlı ve daha güvenilir bir siteye ait. Yanımızda sıra evimizde bulunan karmalardan enerji santrallerine kadar her şeyde yerleşimin etki bulunmaktadır.
Kodlama nasıl yapılır, nereden başlanmalı?
“Kodlama nasıl yapılır? soruya cevap vermekten önce nasıl bir türde yerleşim Çalıştırarak araştırarak karar vermeniz gerekiyor. Bu kararı vererek hem üzerinde çalışmak istediğin programlamayı seçmiş olacaksın hem de nasıl bir öğrenme yöntemini izleyeceğine karar vermiş olacaksın.
Kodlama yapmak için öncelikle izolasyon çalışabileceğiniz bir balık sahip olmanız gerekiyor. Daha sonra üzerinde çalışmaya karar verdiğiniz programlama dili ile ilgili gerekli programları sağlar. Python, Java, Kotlin, Swift, C# ve C++ gibi tr popüler programlama dillerinden birini almaya başlayabilirsiniz. Bu programlama dilleri ile ilgili eğitimlere çeşitli eğitim siteleri veya yazılı dökümanlar aracılığıyla ulaşmak.
Kodlama dilleri ne?
- Piton
- java
- JavaScript
- Kotlin
- Süratli
- HTML
- CSS
- C++
- PHP
Üzerinde icra yapmak için seçebileceğiniz birçok yerleşim dili bulunmaktadır. Ancak bu tırmanma dilleri farklı amaçlarla kullanılabiliyor. Örneğin, bir web sitesi oluşturmak istiyorsanız HTML, CSS, JavaScript ve Java gibi dilleri öğrenmeniz gerekiyor. eğer mobil uygulama geliştirmek istiyorsanız Swift (iOS) veya Java(Android) almak. Eğer hangi yerleşimi seçeceğiniz konusunda kararsız kalacağınız sizler için popüler programlama dillerini derledik.
Piton
Python ilk olarak 1990’ların sonlarında Guido van Rossum tarafından oturmak. Guido, programcıların sık sık karşılaştıkları sorunları çözebilecek bir çözümü ortaya çıkarmak istedi. İlerleyen yıllarda Google dahil birçok şirketin geliştirme çalışmaları için Python kullandığını anlatımının ardından çok hızlı bir şekilde popülerliğini arttırdı. Özellikle Makine öğrenimi görüşleri, Veri Bilimi planları ve daha pek çok çalışma için birincil yerleşim dili haline geldi.
C++ ve Java gibi diğer üst düzey yerleşim dilleriyle karşı karşıyadır, yerleşimi yapan kişinin daha az kod yazmasına olanak tanır. Kısaca, Python okuma ve yazılması oldukça kolay bir dildir.
java
Java, bilgisayarlar, mobil cihazlar, oyun konsolları, tıbbi cihazlar ve daha birçok alanda kullanılan nesnel bir yerleşim dilidir. Java’nın genel olarak kuralları C ve C++ dillerine göre. Java ile çalıştırma en büyük yeteneklerden birine geçmesi. Yani dizüstü bilgisayarınız ile yazdığınız bir Java kodunuz mobil cihaza kolayca taşıyabilirsiniz.
Java ve JavaScript’in farklı kısaltma dilleri olduğunu anlamak da önemli. Java kodunun derlenmesi gerekirken, JavaScript ile yazılan kodların derlenmesi gerekli değildir. Bunların yanı sıra JavaScript’in çalışma alanı web tarayıcıları ile sınırlıyken Java herhangi bir yerde kolayca çalıştırılabilir.
İLGİLİ HABER
Yazılım öğrenme gerçekten Çok Para ve İş Garantisi mi Demek? Dünya Devlerinde Çalışan Mühendise Sorduk!
JavaScript
JavaScript, web sitelerini kullanıcılar için kullanışlı ve kavramları girebileceği bir hale getirmek için kullanılan nesne oluşturmalı bir düzenleme dilidir. 1995 yılında Netscape Gezgini için geliştirilmiş olan JavaScript, günümüzün en popüler kodlama dili kabul edilmektedir.
Yani JavaScript genellikle, bir web sayfasına etkileşim ve işlevsellik dahil olmak için kullanılıyor. Bunun yanı sıra oyun ve mobil uygulama geliştirmede yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kotlin
Kotlin, JetBrains tarafından üretilen ve Android uygulamalarını programlamak için kullanılabildiği için popüler hale gelen açık kaynaklı bir programlama dilidir. 2010 yılında JetBrain tarafından bu dille, 2012’de açık kaynak getirildi.
Aslında, Google’ın Kotlin’i destekleyeceğini açıkladığı sürece kadar pek popüler bir dil değildi. Kısa bir süre içerisinde uygulama geliştiricileri arasında popülerlik kazanmaya başladı. Şu bir Android için geliştiriciler yapan kullanıcı %72’sinin tercihi haline geldi.
Süratli
Swift, Apple tarafından sağlanan ve Objective-C’de yer alan kullanımı temel alan, bunları daha kısa ve daha kolay okunabilir bir şekilde modernize eden bir elma yerleşimi dilidir. Swift, Objective-C gibi daha eski dillerle karşı karşıya, öğrenmesi ve okuması daha kolay bir dildir. Özellikle sunucular ile uyumlu olduğu için Apple Platformları (iOS, iPadOS, macOS, tvOS, watchOS) ve daha fazlası için popüler bir dil haline gelmiştir.
İlk tanıtıldığı WWDC 2014’ten bu yana muazzam bir şekilde büyüyor ve bu dilin sahibi olduğu geliştirici topluluğu bir arada olmaya devam ediyor.
HTML
HTML, web sitelerinin oluşturulması için kullanılan bir kodlama dilidir. HTML ile bir sayfanın bir internet tarayıcılarıı tarafından nasıl görüntüleneceği belirlenir. 1990’ların sonuna doğru fizikçi Tim Berners-Lee tarafından Etkileyen bu dil, yıllar içinde sürekli olarak revize edildi ve güncellendi.
Şu anda bu makaleyi okuduğunuz sayfa da dahil olmak üzere oradan giriş yaptığınız web sayfalarının çoğu bir HTML çıktısı olarak çıkış. Yani, web siteleri aslında depolanan birer HTML sayfasıdır. Bir sayfaya giriş yaptığınızda aslında dosyaların depolandığı sunucudan bir HTML sayfası çağırmış oluyorsunuz. Daha sonra kullanılan internet tarayıcısı HTML’i bölümlerir ve yönetimlerinin tasarlandığı şekilde görüntüler.
CSS
CSS, HTML ile kodlanan web sitelerini görsel olarak şekillendiren bir programlama dilidir. Bu tasarım dilinin kendine has kuralları vardır. 1994 yılında Håkon Wium Lie ve Dünya çapında Ağ ortaklık ile yeteneği. O yıllarda, web sayfaları genellikle sadece HTML ile oluşturuluyordu.
HTML ile birlikte web sayfalarını daha fazla biçimlendirmek için tanıtılan CSS, kısa bir süre içinde birçok web sayfasına girilmeye başlandı. ifadeleri HTML ve JavaScript ile birlikte CSS, World Wide Web’i uygulandı temel yerleşim dillerinden biridir.
C++
C++, yazılımlar oluşturmak için kullanılan bir yönlendirme dilidir. Farklı mimari yerine odaklanan nesne nesneli bir dildir. C++, C’yi azaltmak daha fazla çalışanlara ve geliştiricilere bellek ve sistem kaynakları üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için 1979’da Bjarne Stroustrup tarafından icat edildi. Geliştirildiği ilk günden bu yana C++, geliştiriciler tarafından en fazla tercih edilen dillerden biri haline geldi. İşletim sistemleri, kullanıcı gösterimleri, 3D animasyonlar, sanal gerçeklik, blok zincirler ve çeşitli video oyunları gibi birçok alan kullanılmaktadır.
PHP
PHP, dinamik web içeriklerini geliştirmek için kullanılan bir kodlama dilidir ve sunucu odaklı çalışır. C programı ile basitlik konusunda birçok ortak noktadan dolayı PHP büyük bir popülerliğe kavuşmuştur. Zamanı bir araya getiren dil genişledi ve bunun sonucu nesnel programlama için de kullanılmaya başlandı.
Kanadalı mühendis Rasmus Lerdorf tarafından 1994 İçinde PHP, daha sonraları belli aralıklarla çeşitli geliştirme bölümleri aldı. Bu geliştirmeler PHP’yi gerçek bir yapılandırma diline dönüştürmeye başladı.
Sonuç: Neden kısıtlamayı öğrenmeliyiz?
İster kariyer hedeflerinize ulaşmayı başarmayı öğrenmeyi düşünüyor olunsun, ister sadece bir hobi olarak ilgilenmek istiyor olunsun, her iki durumda da size eksik faydaları olacaktır. Kodlama bilmek, sizi bu alan kapsamı bazı çalışma sınırları da çeşitli donanımlar kazandıracaktır. Kısaca, günümüzde herhangi bir daralmayı öğrenmek ve bunun üzerine yürütmeyi oldukça geliştirecektir.
İLGİLİ HABER
Yorum Yaz