göbek deliği aslında bir yara izidir. Hemen herkesin en eski yara izi olan göbek deliği, bildiğiniz gibi doğduğumuzda kesilen göbek bağının bıraktığı izdir.
Bebeğin anne karnında ihtiyaç duyduğu besin ve oksijen bu kordon aracılığıyla aktarılır. Yeni doğan bebeğin organları yeterince büyüdüğü için artık göbek bağına ihtiyaç duyulmaz. O zaman göbek bağı kabuk Birkaç gün sonra kendi kendine kurur ve düşer.
Peki göbek deliğinin şeklini ne belirler?
Çoğu insanın göbek deliği çukur şekillidir, kambur şekilli olanlar da yaygındır, ancak şekil çeşitliliği çok daha fazladır. Bu farklılığı belirleyen faktörler arasında göbek deliğinin büyüklüğü de yer almaktadır. Kesim stili ve uzunluğu Her ne kadar etkili olsa da asıl nedeni farklıdır.
Kesildikten sonra ise Fazla yara dokusu varsa Kambur şekilli göbek deliği görme ihtimaliniz artar. Yara kaynadıkça göbek kordonunun önemli bir kısmı dışarı doğru dönerek tümsek şeklini alır.
Çıkıntılı bir göbek deliği nadiren göbek fıtığına neden olabilir.
Hassas Görüntü
Genellikle erken doğumlarda ortaya çıkan bu durum, karın kaslarının yeterince gelişmemesi nedeniyle Bağırsakların bu kaslara baskı yapması sonucu göbek deliğinin yakınında şişlik meydana gelir. Genellikle 3-4 yıl içerisinde kendiliğinden düzelir ve cerrahi müdahaleye gerek kalmaz.
göbek granülomu Adı geçen başka bir sorun ise daha yaygın. Kordon kesildikten birkaç gün sonra göbek deliğinde şişmiş bir deri parçası belirir. Akıntı durumunda sarımsı bir doku büyümesi görülür. Granülom adı verilen bu yapı; Retiküler hücreler ve damarlardan oluşur. Sinir dokusu içermediğinden herhangi bir ağrıya neden olmaz. Zamanla sertleşerek göbek deliğinin içinde bilyeli bir görünüm oluşmasına neden olur.
Doğumda göbek kordonunun bulunduğu bölgede kese şeklinde karın duvarı açıklığı da görülebilir.
Hassas Görüntü
Bunun nedeni karın duvarının tam olarak gelişmemiş olmasıdır. Omfalösel Bu hastalıkta bağırsaklar ve karaciğerin bir kısmı vücuttan dışarı çıkar. 4200 bebekten 1’inde görülür.
İçbükey göbek düğmeleri hamilelik sırasında çıkıntılı bir şekle dönüşebilir.
Anne karnındaki bebek hızla büyürken Çünkü göbeği dışarı doğru iter göbeğin dışarı çıkmasına neden olur. Doğumdan sonra göbek deliği eski şekline döner.
Göbek deliği kirli bir bölge olmasına rağmen temizliği sırasında antibakteriyel ürünlerin kullanılması önerilmez.
26 yıl boyunca pamuktan göbeğini kurtarıp Guinness Rekorlar Kitabı’na giren adam.
Kıyafetlerimizde biriken saç, kir ve ölü deri hücreleri kötü bir görünüme neden olsa da bu bölgeyi sabunlu suyla yıkamak daha sağlıklıdır. göbek deliğinde Yararlı bakteri sayısı da oldukça fazladır, Bunlar bizi dış mikroplara karşı korur. Aslında bu faydalı bakterilerle yapılan 11 farklı peynir çeşidi vardır.
ALAKALI HABERLER
Yorum Yaz