e
sv

NASA, Kaynak Sıkıntısı Nedeniyle İdrarı İçme Suyuna Dönüştürdü: En Temiz Suyu Astronotlar İçiyor!

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

NASA, kaynakların oldukça kısıtlı olduğu uzay ortamında kritik öneme sahip bir çalışma gerçekleştirdi. Kurum, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotların idrarının yüzde 98’ini tekrar içme suyuna dönüştürdüğünü açıkladı.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA) Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) astronotların idrarıyla önemli bir başarıya imza attı. Kurumdan yapılan açıklamada, çalışmalar sayesinde astronotların idrarının yüzde 98 Suyun önemli bir kısmının tekrar içme suyuna dönüştürüldüğü belirtildi. Bu size iğrenç gelse de uzaydaki insanlar için kritik önem taşıyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi uzaydaki kaynaklar sınırsız değil. Özellikle konu gıda olunca kullanılan her kaynak büyük önem taşıyor. Bu kaynaklardan biri de içme suyudur. Sonuç olarak yerden ISS’ye su boruları döşemek mümkün değil. İşte NASA’nın yeni bir araştırması, astronotların idrarının yüzde 98’e kadarı içme suyuna geri dön dönüştürülecek tedarik edilen. Geçmişte idrar yaklaşık yüzde 93 içme suyuna dönüştürüldü.

“Astronotlar Dünya’dakinden daha temiz su içiyor”

Astronotlar suyu nasıl içer?

Konuyla ilgili açıklama yapan NASA yetkilisi Jill Williamson, idrarın içme suyuna dönüştürülmesiyle ilgili şunları söyledi: Mürettebat idrar içmiyor; yeryüzünde içtiğimizden daha temiz olması için geri kazanılmış, filtrelenmiş ve temizlenmiş su içiyorlar. Şimdi asıl meseleye geçelim. NASA, idrar Nasıl içilebilir suya mı dönüştürüyor?

ALAKALI HABERLER

NASA Çalışmalara Başladı: ChatGPT Artık Uzay Araçlarına Geliyor

ISS’de Çevresel Kontrol ve Yaşam Destek Sistemi (ECLSS) adında bir sistem var. Bu sistem idrarı içme suyuna dönüştüren sistemdir. Şimdi biraz biyoloji yapalım: Zaten idrarın yüzde 95’inden fazlası sudur. Geriye kalan kısım ise üre, potasyum, sodyum ve klorür gibi molekülleri içerir. ECLSS yerleşik arıtma sistemiİdrardaki suyu diğer moleküllerden ayırarak idrardaki suyu tekrar içilebilir hale getirir. Artık ECLSS ile işim bitti damıtma işlemİdrardaki temiz suyun ayrıştırılarak bu suyun tekrar içilmesini sağlar…

Kaynak :
https://www.engadget.com/nasa-is-recycling-98-percent-of-astronaut-pee-and-sweat-on-the-iss-into-drinkable-water-184332789.html

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.