Elbette sebepsiz yere oluşmayan bu krater birçok darbe ve olaya neden olmuştur. Belki o göktaşı oluşmasaydı; şu anda dünya tamamen farklı yaratıklar içeren, Tamamen farklı iklimlere sahip, tamamen farklı bir yer olabilirdi.
Peki gezegenimizin “kaderini” değiştiren bu krater ne zaman ve nasıl oluştu? Ne gibi etkileri oldu? Aslında ne kadar büyük? Tam olarak nerede? 66 milyon yıl Geriye dönüp sizin için tüm cevapları açıkladık.
Chicxulub Krateri’nde insanlık öncesi tarihe dair ipuçları saklı.
Resim Chicxulub Krateri’nin bir resmidir.
Chicxulub Krateri bilinen en büyük kara çarpma kraterlerinden biridir ve fosil kayıtları ve jeolojik veriler Üzerinde önemli bir etkisi vardır.
Geçmişten günümüze bilim insanları, 66 milyon yıl önce oluşan bu krateri inceleyerek gezegenimizin jeolojik ve tarihi yönlerini incelediler. iklim tarihi Geçmişi daha iyi anlayabilir ve daha doğru tahminlerde bulunabilirler.
Bilim adamlarının tahminlerine göre çapı yaklaşık 10 kilometre olan bir meteor veya asteroit (Güneş çevresinde dönen, küçük gezegen olarak da adlandırılan, meteoroidlerden daha büyük ve cüce gezegenlerden daha küçük olan Güneş sistemi cisimleri) gezegenimizin atmosferine yüksek bir hızla girdi. hız ve Meksika’nın Yucatán Yarımadası yakınlarında bir yere düştü.
Asteroit veya meteor tahmin edebileceğimizden çok daha hızlı ve daha büyüktü. Bu yüzden atmosferdeki sürtünmeden dolayı ısınıp patladı!
Nesne düştüğünde muazzam bir enerji patlaması meydana geldi. Bu patlama o kadar büyüktü ki hem kara hem de havaya taş fırlattım ve yüzeydeki sıcaklık ve basınç altında buharlaştırıldı.
Atmosfere; Yangın, tsunami ve toz yayıldı. Bu gazlar ve tozlar daha büyük sonuçlara yol açtı. Güneş ışığının geçişi engellendi ve Dünya giderek soğuyor iklim değişiklikleri meydana geldi.
Dinozorlar gibi yüzeyde yaşayan canlılar en fazla birkaç hafta içinde yok olurken, daha gizli yerlerde yaşayan veya kış uykusuna yatan memeliler hayatta kaldı. Dev sürüngenlerin yerini aldılar. Başka bir deyişle evrime yeni bir yön verildi.
Bu kadar büyük bir darbe bahsettiğimiz çukurun oluşmasına neden oldu.
Neredeyse tüm ekolojik sistemi çökerten, dinozorlar da dahil olmak üzere gezegenimizdeki canlı türlerinin tahmini yok oluşu. %75 veya %95’i yok etmek bu patlama; 20 km derinliğinde ve 180 km çapında bir delik açtı.
Kısacası; bilimsel, tarihi ve evrimsel geçmişimizin seyrini değiştirdi! National Geographic’e göre kraterin oluşumuna ne sebep oldu? çarpışmanın ciddiyeti, Dünyamızdaki tüm nükleer silahlardan 100.000 kat daha güçlü…
Patlama nedeniyle diğer gezegenlere atılan kaya parçalarının yerlerinde kalıp kalmayacağı merak konusu.
Mars’ta bazı kaya parçaları bulundu
Yaşam barındırma potansiyeli taşıyan kayaların milyarlarca yıl önce Mars’a ulaştığı biliniyor. Bazı bilim adamlarına göre, diğer gezegenlerin uydularında Yaşam arama çalışmaları yapılırken biyolojik materyalin Dünya’daki aile ağacının başka bir dalına ait olup olamayacağı da incelenmelidir.
Dünya’dan diğer gezegenlere atlayan organizmalar iniş sırasında yanabilir veya yanabilir. yaşanmaz bir ülkeye Düşebilir ama ihtimal varsa bile araştırılmaya değer görünüyor!
Nihayet; Google’a “Chicxulub Krateri” yazın ve arayın, ekranınızdan geçen bir meteorla karşı karşıya kalacaksınız!
ALAKALI HABERLER
Dinozorları öldürebilecek kadar büyük bir meteor Dünya’ya çarparsa ne olur? Bunu Önleyebilir miyiz?
ALAKALI HABERLER
Dinozorları Yok Eden Meteorun Bile Öldüremediği Antik Bir Kaplumbağa Türü Keşfedildi
ALAKALI HABERLER
Yorum Yaz