ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Mars’a kullanım ve yaklaşık bir yıldır Kızıl Gezegen’de kullanıcı kullanan Sabır, önemli bir dönüm noktasını tamamladı. NASA tarafından yapılan açıklamalarda, Mars kaşifinin içinde örneklerin bulunduğu 10 numune tüpünü başarılı bir şekilde doldurduğunu duyurdu. Bu çiçekler, 2030’lu yıllar Dünya’ya geri getirilecek ve bilim insanları tarafından incelemeye alınacaktır.
Aslına bakarsak Perseverance tarafından toplanan çeşitli kaya parçalarından oluşan. Yani bu çok da heyecan verici bir durum değil. Bilim insanları, tüpler Dünya’ya geldiğinde magmatik ve kıvrımlı kayaçlar incelemiş olacaklar. Ancak buradaki esas mesele, kaya örneklerinin Mars’taki “Jezero” isimli kraterden toplanmış olması. Denetim incelemelerinin sonucu Mars’ın bundan sonraki uzun yıllar önce suya sahip olup olmaması sunmayı sağlayacak.
Toplanan her numuneye özel bir isme sahip
NASA, Perseverance tarafından doldurulan tüm deney tüplerine özel isimleri verdi. Bu bağlamda; tüpler arasında “Mageik”, “Montdenier”, “Atsah” ve “Skyland” gibi isimlerin verildiğini görüyorum. Bununla birlikte, görev sırasında kat edilen yol bir krokisi de paylaşıldı. yukarıdaki fotoğraf, o krokiyi gösteriyor.
İLGİLİ HABER
Bilim İnsanları Endişeli: Hızla Artan Uzay Çöpü, Olası Diğer Medeniyetleri Bulmamızı Engelleyebilir
NASA, işini şansa bırakmamak için “tanık tüpleri” de gönderdi
*Perseverance tarafından kitaplardan selfie.
Perseverance Dünya’da üretilen ve Dünya’da üretilen malzemelerle Mars’a gönderildi. Bunun bilincinde olan NASA, Mars’a fazladan beş adet “tanık tüpü“Gönderdi. Bu tanık tüpleri, yerel deney tüpleri gibiler ancak önemli bir farkları var. Tanık tüpleri, Mars kaşifine Dünya’dan bu biçimlendirilmiş malzemeler ve Perseverance’ın inişi sırasında ortaya çıkabilecek gaz ve diğer kimyasallarla “kirletildi“. Numune toplama sırasında kurum toplama tüpleri gibi önceden bekletilen tanık tüpleri, Dünya’ya dönenklerinde incelenecek ve üzerindeki maddeler tespit edilecek. Uzmanlar, gerçek tüplerde de benzer maddeler bulması durumunda, numune tüpünün kirlenmiş olduğunu kabul edecekler.
Esas serüven şimdi başlıyor!
*Mars’taki son numune tüpüne ait fotoğraf.
Perseverance, numune tüplerini Mars’ı terk etti ve Kızıl Gezegen’deki yolculuğuna devam edecek. NASA ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ise “Mars Numune İadesi” isimli yeni bir Mars misyonunda ortaklaşa çalışacak ve numune tüplerini yeniden Dünya’ya getirmek için sarf çaba gösterecek. Bu görevdeki en kolay şey, numunelerin bulunduğu yer olacak. Haberlerimizin önceki filtreleri, numunelerin toplandığı broşürler ait krokinin paylaşıldığını ifade etmiştik.
İLGİLİ HABER
Ölümsüz Olup Samanyolu ve Andromeda Galaksilerinin Çarpışmasını İzleyebilseydik İşte Bu Eşsiz Manzaraya Tanıklık Ederdik!
Eğer her şey yolunda giderse, 2027 yılında Mars’a fırlatılacak yörünge aracına, 2028’de da Mars’a inen uzay aracına bakmalık konumlandırma. Mars’ta gezinme örnekleri toplayacak bu araç, 2033’te Dünya’ya uzaması bekleniyor. Ancak bu süreçte neler yaşanacağını kestirmek pek de mümkün değil.
Yorum Yaz