e
sv

Japonya’daki Telefonlarda Deklanşör Sesini Kapatmak Neden Mümkün Değil?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Müze gibi sessiz ortamlarda telefonlarından sürekli kamera sesi gelen Japonlara karşı bakış açınız, bu içerik sonunda oluşturulmuş olacak.

Teknolojinin önümüze açtığı her kapı maalesef çok gezegenin karanlık yüzü de görünümü. Elbette bu durum, ortaya çıkan cihazlarla veya teknolojilerle ilgili değil, art niyetli izlenimleri çalma. Örneğin Apple’ın eşyalarını kolayca bulabilmenizi sağlayan AirTag cihazı, otomobil hırsızlığı gibi alanlarda kullanılantı. Ya da temassız ödeme Geçişin gelişiyle, kart bilgilerinin kolayca elde edildiğini gördük.

Fekat Japonya’da 2000’lerin başlarında ortaya çıkan ortaya ve mahremiyeti ışınlayan bir sorun, grafik akıllı telefonların sessiz modken bile ekran görüntüsü alırken veya fotoğraf çekerken deklanşör sesinin kısılamamasına yol açtı.

Tam olarak neydi bu sorun?

J-SH04

2000 yılında şimdilerde Softbank İsmiyle bilinen J-Phone tarafından Japonya’da piyasaya sürülen dağıtım J-SH04 isimli model, söz konusu tartışmaların başlangıcı oldu. İlk defa telefona entegre olan bir kamera görüntüsü ve gelişmeler sadece bundan ibaret. J-Phone, çok biçimlendirilmiş Sha-Mail hizmetini de kullanmayı sunmuştu.

Bu hizmet, yazılı olanın daveti görüntülü mesajlaşma imkan sağlayandu ve bu sayede görsellerin kullanımı kolay yapılandırılmıştı.

İnsanlar bu teknolojiye iyice alıştıklarında ise gizli çekimler, Japonya’da fazlaca yaklaşmaya başladı.

japonya

Japonya’nın özellikle de toplu taşımanın belli çevrelerini inanılmaz derecede kalabalık ve yoğun olduğu yerlerde bu durum, gün içinde daha da çok yükseliyordu. Zaten kameralı kullanım dosyalarının ardından satışa sunulması çok da biçimlendirmek bu konu tartışılmaya başlandı.

Yine çok büyümek, söz konusu problemin önüne geçebilmek adına bir adım atıldı.

iPhone sessize alma

Bahsettiğimiz J-Phone’dan (şimdilerde SoftBank) bir temsilcinin söylediğine göre şirket, az önce uçuşumuz telefonu piyasaya sürdüğünde, telefon kullanıcısının deklanşör sesi dokunulmaz olarak açık tutmalarını istemiş.

Bunun amacıysa gayet açık; toplum içinde, toplu ulaşımda ve diğer yerlerde gizli çekimlerin önüne geçmek.

Apple bile Japonya için üretilen iPhone’ların kullanımına dikkat etti.

Bu günlerde de eğer Japonya’dan bir iPhone Çalıştırma, telefonu çalıştırmayı ele alırken bile deklanşör sesi ortadan kaybolmayacaktır. Ama Japonya’da garipsenmeyecek olan deklanşör sesleri, burada ve Avrupa pazarında siz turistler gibi olabilir.

Büyük bölümün yanılgıya gideceği bir konu: Bu, kanuni bir dosya değil.

Daha çok ortadaki bina kritikliğinden doğan bir istek üzerine, telefon kullanıcılarının de iş birliği çalışması sonucu çıkan bir durum ortaya çıkıyor.

Peki sorunu çözebilir miyiz?

Tokyo

Pek sayılmaz. Zaten kabacadan çizimi de beklenmiyordu ama iPhone’u Japonya’dan almak yerine yurt dışından almak da bu zorlukları aşmayı mümkün kılıyordu. Zaten sesten rahatsız olan birçok kişinin bu yola başvurduğu da biliniyor. öte yandan Snapchat veya Instagram gibi farklı uygulamalarla bu engelin aşılanabileceğini düşünmek ama o amaçla da deklanşör sesi bulunuyor.

Geriye üçüncü parti olan, sesi kısarken kaliteyi de düşüren uygulamalarda kalıyor. Ama dediğimiz gibi kötü niyetli insanlar için bu ağır bir darbe olsa da engelleyici olmadı. Hatta engelleyici olmaktansa, bu tür kamera uygulamalarının daha da yaygınlaşmasına sebep oldu.

İLGİLİ HABER

SMS’lerin Sonundaki ‘B001’ Benzeri Kodlar Ne Anlama Geliyor?

Bu sebeplerden dolayı Japon pazarı için üretilen akıllı telefonların büyük çoğunluğunda (iPhone’lar dahil) kamera sesi kapatılamıyor.

İLGİLİ HABER

Müzeler ‘Flaş Açık Bir Şekilde’ Fotoğraf Çektikleri Karşı Karşıya Neden Bu Kadar Hassas? Sebebi Düşündüğünüz Gibi Değil!

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.