e
sv

‘Işık’ Olan Her Yerde İnternete Bağlanabileceksiniz: Akıllı Telefonlar İçin Dünyanın İlk Li-Fi Modülü Tanıtıldı

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

pureLiFi, iletişim ışık üzerinden yapacağımızı sağlayacak LiFi teknolojileri için dünyada bir ilke imza attı. Akıllı telefonlara bu taşımayı sağlayan modül tanıtıldı.

Dünya öncüsü iletişim ağı, günümüzde halen büyük oranda kablolara ve dev istasyonlara bağlı olarak hizmet vermeye devam ediyor. Ancak bu korumayı sürdürmek için kullanılan teknolojiler de uzun süreler geliştirmeye devam ediyor.

Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi, iletişim teknolojilerinde bir ilk olan yeni bir teknolojiye ev sahipliği yaptı. 2012’de kurulan pureLiFi, tüm akıllı telefonlarda kullanım ve LiFi teknolojisi mümkün kılacak anteninin görünümü.

LiFi teknolojisi nedir?

Wipra Aydınlatma

LiFi (Light Fidelity), frekanslar radyo frekansları yerine ışık yoluyla iletimini sağlayan kablosuz teknolojiye verilen isim. LiFi teknolojisi, ışık spektrumundan faydalanarak çok daha sağlıklı kablosuz iletişim ve bugünden çok daha yüksek güvenlik sunabiliyor.

LiFi, bugün tüm dünyayı korumakta olan 5G teknolojisi ve yaşlılar WiFi tüm ‘bitirecek’ teknolojisi olarak da tanımlanıyor. Teknolojinin mümkün olması için bir yıllık operasyon yürütülüyor.

pureLiFi’ın teknolojisi neleri vadediyor?

hayat

Mobil alanda bu çalışmalar ilk meyvesi, pureLiFi tarafından verildi. “Işık Anteni BİR” adlı, önceki görselde gördüğünüz modül, LiFi teknolojilerini akıllı cihazlara taşımayı vadediyor.

Üstelik Light Antenna ONE, henüz hayatımızı koruman IEEE 802.11bb standardını da yayınladı. Elbette bitirmek için yeni standarda gitmeyi beklemek de gerekmeyecek. Teknoloji, mevcut 802.11 WiFi ağ ekipmanları ve yonga setlerine de kolaylıkla entegre edilebiliyor.

LiFi teknolojisi hayatımıza neler sığdırabiliyoruz?

Bu sorunun cevabını, bir örnek üzerinden verebiliriz. LiFi teknolojisi, kablosuz AR/VR başlıklarıyla bile çok düşük gecikmeli kablosuz bağlantı güneşlenebilecek. Yani 4K’ya varan resimdeki görüntü ve seslerden, bir cihazdan AR/VR başlığınıza anlık olarak aktarabilme olanağına sahip olabilirsiniz. AR/VR başlık ile cihazlarınızı saklayabilir, aklınıza gelebilecek tüm cihazlara uygulayabilirsiniz.

Ayrıca ışıkların hükmettiği günümüz dünyasında, evlerin içi veya sokaklar fark etmeden her yerde yüksek bağlantı hızına ulaşma imkanımız olacak. Ayrıca günümüzün kablosuz teknolojisinin en büyük eksisi olan duvar gibi somut parçalarda performans kaybı, ışık kaynakları yoluyla hareketlerinden hayatımızda yer almayacak.

Sokaklara bakacak olursak, sokak lambaları gibi herhangi bir ışık kaynağı, LiFi teknolojisine kavuşturularak aslında bir baz istasyonuna da dönüşecek. Bu sayede perdeler üzerinde hem görüntü kirliliği hem de krizler yaşatabilen baz istasyonları yavaş yavaş tarihe karışabilecek.

Tabii LiFi’ın bu denli yaygınlaşması hemen olmayacak. Yine de bu temeller, on yıllar sonrasının başlangıcı olacak.

İLGİLİ HABER

Bakandan Sürpriz 6G Açıklaması: Wi-Fi’ın Yerini Li-Fi Alacak! (Tamam da Li-Fi Ne?)

:
https://www.businesswire.com/news/home/20230227005066/en/pureLiFi-Launches-Light-Antenna-ONE-a-LiFi-Module-Ready-for-Integration-Into-Billions-of-Devices-at- MWC-Barselona

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.