e
sv

İnternetinizin Yavaşlama Sebeplerinden Biri Olabilen Jitter Nedir, Nasıl Düşürülür, İyi Bir Bağlantı İçin Değeri Kaç Olmalıdır?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

İnternet ağ bağlantınızda veri paketi aktarımı sırasında yaşanan gecikme tutarsızlığı nedeniyle ortaya çıkan ve canlı özellikle görüşmeler sırasında son derece can sıkıcı sonuçlar doğuran jitter yani kullanım, gecikmeden çok daha fazlasıdır. Gelin jitter nedir, ne işe yarar, değeri kaçmalı, gibi merak edilen soruları tüm detaylarıyla yanıtlayalım.

Pandemi ile birlikte mobilite olarak adlandırdığımız uzak çalışma sistemi oldukça yaygınlaştı. Uzaktan çalışmak için iyi bir internet ağ bağlantısı olmazsa olmaz. Ancak pek çok farklı nedene bağlı olarak internet ağ bağlantısında bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bunlar arasında en sinir bozucu olanlardan bir tanesi ise jitterdir. Jitter, gecikme gibi görünüyor ancak en doğru tanım masaj olan bir ağ sorunudur.

İnternet ağ bağlantısı sırasında, paketler halinde gönderilir ve alıcıda birleştirilerek açılır. İşte bu veri paketlerinde yaşanan gecikmeleri tutmazlığı, ortaya çıkan jitteri üzerinizden çıkaracaktır. Sıradan bir yavaş internet sorunu gibi görünse bile aslında jitter sorunu ortaya çıktığında çok daha sinir bozucu olur. gelin jitter nedir, nasıl düşürülür, değerden kaçılmalıdır gibi merak edilen soruların tüm detaylarıyla cevaplayalım.

Jitter nedir?

Dilimize kullanımı olarak çevirebileceğimiz jitter, internet ağ bağlantısında veri paketi aktarım sırasında yaşanan Gecikme tutarsızlığı sonucu ortaya çıkan bir ağ bağlantı sorunudur. Jitter ilk görünümü yavaş bir internet bağlantısı ya da gecikmeli veri aktarımı gibi ortaya çıktı ancak ortaya çıkan sonuçlardan daha can sıkıcıdır.

Jitter nedir anlamak için biraz detay vermemiz gerekiyor. İnternet ağ bağlantısında kullanıcılar arasında alıcılar Bölüm paketlere bölünür ve gönderilir. Tüm bu veri paketlerini alıcıya ulaşma zamanı birleştirilir ve öyle olur. İşte bu birbirinden ayrı paketlerin, birbirinden bağımsız gecikmeler yaşaması sonucu ortaya çıkan jitter sorunu çıkar.

Jitter belirtileri var mı?

titreme

İnternet ağ bağlantınızda bir gecikme sorunu olduğu zaman, canlı görüşme sırasında kurmuşsunuz ‘Merhaba, herkese iyi günler.’ cümlesi istenenden birkaç saniye daha sonra alıcıya teslim edilir. Sık sık yaşanan bu gecikme sorunu ile birlikte Çok çok da can sıkıcı sonuçların çıkması, yalnızca kişilerden uzaklaşmaya çalışır ve seslerin üst üste binmesinin önüne geçenler ortaya çıkar.

İnternet ağ bağlantınızda bir jitter sorunu olduğu zaman canlı ise görüşme sırasında kurmuş olduğunuz aynı cümle ‘me ha ba he kes ei güler’ gibi saçma bir sıra ve asla anlaşılmayacak bir şekilde alıcıya teslim edilir. Söz konusu canlı görüşmenin bir de görüntülü olduğu geçmişteki alıcının ekranda görülen görüntü son derece sinir bozucu olabilir.

Kabul edilebilir jitter değeri kaçmalı?

Jitter değeri, ms anlatımı ile bilinen milisaniye üzerinden gerçekleşmesi. Kabul edilebilir jitter değeri 30 ms ve değerleri değerlerdir. 30 msn üzerine çıkan jitter değerinde ses ve video kalitesinde bozulmalar başlar. Rahatsız edici de olsa bir şekilde idarenin kullandığı bu değerin 150 ms ve üzerine çıkması ise her şeyin berbat olduğu anlamında gelir.

Jitter değeri nasıl ölçülür?

titreme

Geçiş bağlantısı üzerinden Speed ​​Cloudflare jitter test sayfasını açın. Açtığınız zaman sistemi, internet içindeki saniyeler ağ bağlantınızı ölçecek ve sonuçlarını gösterecektir. İndirme indirme özelliğiz, yükleme indirme özelliği, ping paylaşım özellikleriz, jitter ise gecikmeyi tutarsızlığını gösterir. Test sonuçlarında, internet bağlantınız ile ilgili daha pek çok detayı görün.

Jitter değeri neden artar?

  • kablosuz ağ sorunları
  • İnternet servis sağlayıcınız ya da kullandığınız platform kaynaklı sorunlar
  • ağ geçidi

Wifi

Kablosuz ağ sorunları:

sohbet artık neredeyse tüm kullanıcılar bir ethernet kablosu ile değil, kablosuz Wi-Fi ağı üzerinden internete bağlanıyor. Arada bir de yönlendirici adı verilen bir sonucu varsa kablosuz ağ pek çok sorun yaratıyor. Modem ve router kaynaklı kablosuz Wi-Fi ağ kesintileri, sık sık jitter değerini aşmada ve internet kalitesini düşürmemektedir.

İnternet servis sağlayıcınız ya da kullandığınız platform kaynaklı sorunlar:

Evinizde kullanmakta olduğunuz modem ve yönlendiriciden kaynaklı bir Wi-Fi kablosuz ağ sorunu yoksa sorun testi kaynağı ana kaynak, yani internet servis sağlayıcınız olabilir. Jitter değerini arttıran diğer bir sorun da bağlantı için kullanılan platformdur. Canlı dinleme yaptığınız platform sunucu kaynaklı sorunlar da jitter değerini arttırabilir.

ağ geçidi:

Evinizde kullanmakta olduğunuz modem ve yönlendirici kaynaklı Wi-Fi kablosuz ağında, internet servis sağlayıcınızda ya da kullandığınız platformda bir sorun yoksa bile ağ kuralları varsa da jitter değeri artar. Farkına varacaksınız, bazı içerikleri internetin olması gerektiği gibi değil. İşte ağ geçitleri olarak ölüm durumu durumu da jitter değerini değiştirir.

Jitter nasıl düşürülür?

  • Bağlantı kalitenizi kontrol edin.
  • Jitter arabelleği kullanın.
  • İyi bir yönlendirici kullanın.
  • İnternete ethernet kablosu ile bağlanın.
  • Bağlantı frekansını kontrol edin.

internet

Bağlantı kalitenizi kontrol edin:

Sorunun internet servis sağlayıcılarından kaynaklanmış olup olmadığını anlamak için bağlantı kalitenizi kontrol edin. Eğer bağlantıda bir sorun varsa mutlaka internet servis sağlayıcınızın teknik servisi ile iletişim geçin ve durumu incelemesi. Çoğu zaman bu tür bağlantı uzaktan ağlar müdahale ile çözülmektedir.

Jitter arabelleği kullanım:

Eğer VoIP sistemini kullanarak internet üzerinden sesli aramalar yapıyorsanız jitter en büyük yorgunluğunuzdan bir tane olacaktır. Jitter arabelleği olarak Ölüm bir cihaz direkt olarak VoIP sistemi alarak bir bağlantı kurabilir ve jitterin olumsuz etkilerinden kurtulabilirsiniz. Statik ve dinamik olmak üzere iki tür jitter hafızası vardır.

İyi bir yönlendirici kullanın:

Eğer bir yönlendirici yani bir koruyucu kullanıyorsanız, cihaz özelliklerini dikkate alın. Bazı kalıntılar özellikle ses verisi paketlerine özel lezzetler verirler ve böylece jitter sorunu olsa bile pek fark edilmemesini sağlarlar. Kullanıcı erişiminizi göz önüne alarak doğru bilgiye sahip iyi bir yönlendirici seçmelisiniz.

İnternete ethernet kablosu ile bağlanın:

Evinizde kullanmakta olduğunuz modem ve yönlendirici kaynaklı olarak gözle görülür bir Wi-Fi kablosuz ağ sorunu olmasa bile jitter değeri yüksekse belli ki pek de iyi çalışmıyor. Geçici bir çözüm olarak çoğu zaman modem kablolarından çıkan ethernet kablosu ile bilgisayarınızı direkt olarak modeme havalandırma ve kablolu internet sayesinde jitterin olumsuz etkilerinden kurtulun.

Bağlantı frekansını kontrol edin:

İnternet ağ bağlantılarımızı genel olarak 2,4 GHz ve 5 GHz frekansları üzerinden sağlarsınız. 2,4 GHz yavaştır ama geniş bir alana yöneliyor, 5 GHz ise hızlıdır ama dar bir alana yöneliyor. Kullanıcı ihtiyaçlarınıza bağlı olarak en doğru bağlantı frekansına bağlıysanız jitter başta olmak üzere pek çok farklı internet ağ bağlantısı sorunlarından kurtulmuş olursunuz.

İnternet veri paketi aktarımı sırasında yaşanan gecikme tutarsızlığı nedeniyle ortaya çıkan sorun jitter nedir, değeri kaçmalı gibi merak edilen soruları yanıtladık ve konu hakkında gerekli açıklamalardan bahsettik.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.