e
sv

Hubble Uzay Teleskobu, Keşfedilmiş En Parlak Yıldız Patlamasının Fotoğrafını Paylaştı

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Hubble Uzay Teleskobu, en parlak süpernovayı yeniden gözlemledi. Süpernovanın ardında yarattığı kütle, göz alıcı bir şekilde poz verdi.

1990’da uzaya fırlatılan ve on yıllarca pek çok gizemi çözmemize aracı olan Hubble Uzay Teleskobu, bugün yeni bir gözlemle daha fazlası geldi. Uzay Teleskobu, 160 bin ışık yılı uzağımızdaki “LMC N49” süpernovasının patlama sonrasında sonraki kalanları gözlemledi.

Yıldızın ardında bıraktığı şey temelde bir gaz kütlesi olsa da bu kütlenin görünümü oldukça büyüleyiciydi. Mavi ve turuncu renklerde görülen kütle, 75 ışık yılına kadar genişliğe çıkmak. Bu devasa yapı, Hubble’a şu şekilde yansıdı:

Süpernovanın arkasında kalanlar şöyle görünüyor:

süpernova

Öte yandan yıldızın arkasında tuttuğu tek şey bu kütle de değildi. Bilim adamları, yaptıkları incelemelerde kalıntılarını varlıkları bu yıldızın, kendi çevresinde yüksek hızla dönen bir nötron yıldızı olabileceğini paylaştı Yıldızın patlaması da bu yüksek hızlı dönüşün bir sonucuydu.

Yüksek kütleye sahip olan yıldız, kendi çevresinde hızla uzaklaşma etkisi çok yüksek iç basınca sahip oldu ve kendi içine çöktü. Sonuç olarak dev yıldızının parçalarını patladı.

LMC N49 olarak süper kahramannova, bugüne kadar keşfedilen en parlak süpernova kalıntısı olarak değerlendiriliyor. Kalıntı, ilk olarak 1979 yılında keşfedilmişti. Kalıntının ilk fotoğrafı ise yine Hubble tarafından 2003 yılında çekildi. O fotoğraf da şu şekildeydi:

süpernova

:
https://www.space.com/hubble-space-telescope-firework-supernova-remnants

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.