Ortalama sıcaklığı 36-37 derece olan insan gövdesi, pek çok mantar yapısının çoğalmasına olanak tanımlıyor. Ama Dünyamız değişiyor. Küresel ısınmayla yeryüzünün ortalama sıcaklığı artıyor, mantarlar da giderek artıyor daha yüksek türünü türemeye alışıyor.
Sıcaklığın çok yüksek seviyeye ulaşmasıyla mantarların insanların bulaştığı teorik bir senaryoyu da aslında bugün The Last of Us’ta görüyorum. Yeni bir araştırmaysa, bu teorik senaryodan pek de fazla uzak olmayımızı ortaya koydu.
Mantar, yüksek sıcaklığa alışıyor ve insanlarda bulunma süresini artırıyor:
Köklü PNAS* dergisinde 20 Ocak’ta yayınlanan araştırma, taramalarda görülebilen ve ciddi yaygın yol açabilen mantar türü “Cryptococcus deneoformans”ın yükselen çevre sıcaklığından sonra insanlardaki varlığını uzatmadığını.
Mantar, bunu yetiştiren yavrulardan hayatta kalarak evrilerek götürülüyor. Tümüyle ısınma alışma süreci hem içlerinde hem de noktalar olduğu noktalarda hızla gerçekleşti.
Araştırmanın detayları:
Duke Üniversitesi’nden insanlar bilim, toplam 800 nesil Cryptococcus deneoformans mantar yetiştirdi. Mantarın genomundaki partisi de “zıplayan genlere (transpozon)” odaklandılar. Bu genler, genomda bir konumdan hareket edebilen DNA dizinleri idi.
Bilim insanları, yaptıkları karşılaştırmada yüksek sıcaklığa maruz kalan mantarların transpozonlarındaki hareketliliğin diğer mantarlardan 5 kat daha yüksek gördünüz.
Cryptococcus mantarının enfeksiyonu günümüzde bile yaşayabilir:
Bilim insanlarının araştırmalarına konuk olduğu Cryptococcus mantar türü, günümüzdeki beyin ölümlerine yol boyunca her yıl 110 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açabiliyor (Kaynak: ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri).
*PNAS: Proceedings of the National Academy of Sciences (Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı)
Yorum Yaz