e
sv

Güneş Sisteminin En Büyük Gezegeni Jüpiter Hakkında 7 Enteresan Bilgi: İçine Tam 1320 Tane Dünya Sığıyor…

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

İnsanlık, kripto uzay araştırmalarını sürdürüyor. Elde ettiğimiz bir bilgi, uzaya olan merakımızı çok daha artırıyor. Güneş Sistemi’ndeki en büyük gezegen olan Jüpiter de bu araştırmaların odak noktalarından biri halinde.

Üzerinde bulunan renkli şeritleri ve büyük kırmızı noktasıyla ünlü Jüpiter hakkında yapılan inceleme ve sonuçları da pek çok bilgiye ulaştık. Elde ettiğimiz bilgilerden bazıları, onun ne kadar ilginç bir gezegen olduğunu kanıtlıyor.

Gelin şimdi birlikte Jüpiter’in sahip olduğu enteresan büyümeye yakından bakalım ve bu devasa gezegeni yakından tanıyalım.

Jüpiter hakkında enteresan bilgiler:

  • İçine tam 1320 tane Dünya sığdırabilecek kadar büyük
  • Üzerindeki Büyük Kırmızı Leke, yüzyılardır devam eden gezegen çevresindeki bir fırtına
  • Jüpiter’i ilk gözlemleyen medeniyet Babiller
  • Jüpiter’de bir gün 9 saat 55 dakika sürüyor
  • Aslında Jüpiter’in de görünümü var
  • Dünya’yı asteroitlerden koruyan
  • NASA’nın uzay aracı Juno, Jüpiter’in kutuplarında geometrik şekiller gözlemledi

İçine tam 1320 tane Dünya sığdırabilecek kadar büyük:

jüpiter ve dünya

Jüpiter’in Güneş Sistemi’ndeki en büyük gezegen aslında pek çok kez duyduk. Yine de bu ifade, onun büyüklüğünü tüketmek için biraz yetersiz kalıyor. Rakamlarla ifade verirse, Jüpiter Güneş Sistemi’ndeki diğer tüm gezegenlerin toplamından 2,5 kat daha büyük. Kütlesi ise Dünya’nın tam 318 katı kadar. Yani, giriş tam 1320 tane Dünya sığdırabilecek yükleme.

Üzerindeki Büyük Kırmızı Leke, yüzyılardır devam eden gezegen çevresindeki bir fırtına:

NASA’nın Juno Uzay Aracı ile görüntülediği Kırmızı Leke fotoğrafı

İngiliz Bilim İnsanı Robert Hooke, 1664 yılında ilk defa Jüpiter’in kırmızı lekesini görüntüledi. Gökbilimciler, uzun yıllar bu kırmızı lekenin ne var olduğuna dair varsayımlar yaptılar. Bu lekenin 350 yıldır devam eden bir antisiklonik fırtına (Yüksek ısık basınç bölgesi boyunca dönen rüzgarlar) olduğu ise NASA’nın 25 Şubat 1979 tarihinde Voyager 1 Uzay Sondası ile yaptığı sonradan anlaşıldı. Bu ‘Büyük Kırmızı Leke’nin büyüklüğü, Dünya’dan dört kat fazla…

Jüpiter’i ilk gözlemleyen medeniyet Babiller:

babil tableti jüpiter

Eski bir Mezopotamya uygarlığı olan Babiller’in matematik ve geometri yaptıklarını çalıştıran herkes tarafından bilinir. Science Dergisi’nde yayınlanan bir gerçeğe göre de, Babillerin bu çalışmaları sayesinde Jüpiter’i gözlemlediği ortaya çıktı.

Berlin Humboldt Üniversitesi’nden Profesör Mathieu Ossendrijver, Jüpiter’in gecesinde Babil tabletlerinde incelediği gece ne zaman görüleceği, hız ve uzaklığını hesaplamak için yapılanlara rastladığını belirtti.

Jüpiter’de bir gün 9 saat 55 dakika sürüyor:

jüpiter gezegeni

Jüpiter, Güneş Sistemi içerisinde en kısa gün uzatmana sahip gezegen. Ayrıca 45.300 km/s dönme hızıyla Güneş Sistemi’ndeki en hızlı dönen gezegen de olan Jüpiter’de bir gün sadece 9 saat 55 dakika sürüyor. Jüpiter’in Güneş çevresinde 1 tam tur atması için gereken süre ise 11.8 Dünya Ağırlığına eşit.

Aslında Jüpiter’in de görevi var:

Güneş Sistemi’mizdeki halkalı yapıya sahip tek gezegenin hep Satürn olduğu düşünülür. Aslında Jüpiter de benzer bir halkalı yapıya sahip. İlk olarak 1979’da Voyager 1 uzay aracının gözlemlediği uzay tozundan oluşan bu halkalar, kütle olarak Satürn’ün halkalarından çok daha az olduğu için Güneş ışınlarını yansıtamıyor ve gözle görülemiyor.

Dünya’yı asteroitlerden koruyan:

güneş sistemi

Jüpiter, aslında Dünyamız için bir koruyucu melek melek. Jüpiter’in sahip olduğu kütlenin büyükçekimsel etkisi, astreoidlerin Güneş Sistemi içerisinde dağılmasını önlüyor. Dünya için tehdit oluşturabilecek astreoidler de Jüpiter’in atış kuvvetine kapılıyor ve yönünü değiştiriyor. Tabii ki Dünya’yı normal olarak hedef almayan bir astreoidin Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenlerin yolcuları Dünya’yı hedef alabileceğini de bilmesi gerekiyor.

NASA’nın uzay aracı Juno, Jüpiter’in kutuplarında geometrik şekiller gözlemledi:

NASA’nın Jüpiter’i gözlemcile görevli uzay aracı Juno, 2018 yılında Jüpiter’in kutuplarını edinme kameralarla görüntülendi. Gelen görüntülerinde, çeşitli geometrik yapılarki dev gaz bulut kümeleri gözlemlendi. Yine daha önce Juno, Jüpiter’in güney kutbunda kutup ışıklarının oluşunu da keşfetmişti.

İLGİLİ HABER

Saturn’ün Sıra Dışı Bir Gezegen Olduğunu Kanıtlayan 10 Bilgi

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.