Ortalama olarak her 50.000 yılda bir, bir yıldız Güneş sisteminin yakınından geçer. Birçoğu masum bir ziyarette bulunuyor ama Bazıları o kadar yaklaşıyor ki hareketleri endişe kaynağı oluyor.
“Bir yıldız Güneş’i ne kadar etkileyebilir?” diyenlerdenseniz gelin neler olabileceğine daha yakından bakalım.
Aslında Scholz adı verilen sönük bir kırmızı cüce yıldız, binlerce yıl önce Güneş’in sınırlarına girmiş ve o bölgeyi işgal etmişti.
Bu yıldızın Güneş’e ilk ziyareti yaklaşık 70.000 yıl önceydi ve Güneş’ten yalnızca 0,8 ışık yılı uzaktaydı. Scholz yıldızı sessizce geri dönerek ziyaretini sonlandırdı. Ama atalarımız soluk kırmızımsı ışığını yıllar önce görmüş olabileceği Tahmin ediliyor.
Günümüzde Gliese 710 isimli bir yıldız Güneş’e doğru ilerlemeye devam ediyor. Gliese 710, Güneş’in kütlesinin ortalama %60’ına sahiptir ve Galaksi boyunca 52.000 km/saat hızla seyahat etmeye devam ediyor.
Peki Gliese 710 bir gün Güneş sistemine girerse ne olacak?
Güneş sistemine herhangi bir yıldız saldırırsa bize ne olur? Tamamen yıldızın büyüklüğüne ve yörüngesine bağlıdır. Örneğin Scholz yıldızı Oort bulutunun içinden geçerken güneş sistemine en yakın yıldızlardan biri olan Proxima Centauri’den beş kat daha fazla yaklaştı.
Şans eseri biz şanslıydık ve tüm bunlara rağmen Scholz kaos yaratacak bir etki yaratamadı. Yalnızca Scholz yıldızı Güneş sistemindeki asteroit ve kuyruklu yıldızların yaklaşık %10’unun yörüngesini değiştirebildi. Ayrıca Gliese 710’un Güneş sistemiyle ilk temasını 1,29 milyon yıl daha yapması planlanmıyor.
Düşünmeye devam edelim. Peki ya böyle bir şey tekrar olursa?
Güneş’ten daha büyük bir yıldız Oort bulutuna girerse, Geçtiği her gezegenin yörünge döngüsü olumsuz etkilenecektir. Güneş sisteminin alanı oldukça büyük olduğundan bu bozulmalar elbette milyonlarca yıl içerisinde meydana gelecektir.
Ama o gün geldiğinde Ağır çekimde kaosun yaşanacağı öngörülüyor. Bazı gezegenler çarpışma noktasına gelecek ve bu olabilecek en kötü şey değil ne yazık ki.
Güneş sistemine giren bir başıboş yıldızın onu takip eden farklı gezegenleri olsaydı, Güneş sistemindeki yıldızların ve gezegenlerin yörüngeleri birbirine karışırdı.
Muhtemelen oldukça şiddetli çatışmalar olacak ve gezegen yörüngelerini bozan bir dalgalanma etkisi Gerçekleşecek. Tüm bunların yanı sıra Güneş sisteminin tarihine baktığımızda, Ayrıca Oort bulutuna bir zamanlar 40.000 yıldızın girdiği tahmin ediliyor.
Ama herhangi bir felaket yaşamadığımızı düşünürsek bu yıldızlar güneş sistemine giriyor. zararsız ve yalnızca bu bölgeyi ziyaret etti Sonuca varıp derin bir nefes almak mümkün.
ALAKALI HABERLER
Güneş dünyadan küçük olsaydı bizi neler beklerdi?
ALAKALI HABERLER
Güneş Bir Sabah “Hiç Doğmazsa” İlk 24 Saatte Neler Yaşarız?
ALAKALI HABERLER
Bir Gün Güneşin Batıdan Doğması ve Doğudan Batması Mümkün mü? İşte Bilimin Cevabı!
ALAKALI HABERLER
Yorum Yaz