Geçmişteki başarı ve ilklere imza atmasıyla sık sık ortaya çıkan ve kimileri için bir hobiye dahi dönüşen yapay zekâ, dünyanın aynı zamanda en çekişmeli tartışmaların biri.
Peki, bu ani yükselişin sebebi nedir? Bu yükselişi tetikleyen herhangi bir temel faktör var mı? Bu yazımızda, sizinle yapay zekâ evlerine kısa ama kapsamlı bir kurtuluşa gidiyor.
Kelimenin tam anlamıyla yapay zekâ nedir, ne değildir, onu açıklığa kavuşturalım.
Yapay zeka, arşivlerinden da anlaşılabileceği üzere insan üretimi zekaya getirdiği çok özgün bir isim.
İnsanoğlunun zekâsına mümkün olduğunca denk bir özerk akıl geliştirme çabalarının bir sonucu olan yapay zeka, hemen her şey gibi Sanayi Devrimi’nin bir ürünüdür. Toplumların ilk defa sanayileşmeye ve diğer mekanize olmaya başladıkları bu dönemde üretim de mekanize etmeye ihtiyacı duyuldu.
Mekanizasyonun, insan müdahalesine ihtiyaç duyan üretim yapan bu öngörüye göre “otomasyon” veya “otomatikleşme” denmeye başlandı. Bu otomatikleşen sistemlern kendi iradelerini satın almalarını Sağlayan yazılımlara ise yapay zeka diyoruz.
Onu bunu geçiyor, bu yapay zeka denen şey nasıl öğreniyor?
yaratıcı zeka, çalışan insanlar ve temelde başta olmak üzere kimi çevrelerce insanlar işlerinden etme amaçlı bir girişim olarak yorumlanmakta. Tabii bu endişeler bir endişe değil.
Yapay zekâ; günümüzde ses, görsel ve metin oluşturabilecek kadar ileri gitmeyi başardı. Öyle ki yapay zekalarca çocuklar bazı sanat yarışmalarında yarışmalar kazandıklarına ve bazı eserlere sanatçıların rızaları olmadan Duyduklarına dahi tanık olundu.
İLGİLİ HABER
Makineler Sanatçıların Yerini mi Alıyor? Yapay Zekânın Oluşturduğu Görsel, Bir Sanat Yarışmasında Birincilik Kazandı
Kısacası yapay zeka, içerik tüketilerek tüketilmemektedir. Bu süre boyunca makine çalıştırma denilmektedir. Yazılıma ne kadar fazla görsel, ses ve metin sunarız, kendisine ait içerik o kadar iyi tanımaya başlar.
Tahmin tahmininde bulunmak üzere bu içeriklere, sosyal mecralara yüklediğimiz kişisel verilerimiz ve fotoğraflarımız da dahil.
İLGİLİ HABER
Yapay Zeka Karşıtı ‘Eylemler’ Başladı: Tepkiler Sokaklarda Pankartlarla Değil, Sosyal Medyada Bu Paylaşımlarla Yapılıyor!
Fotoğraflarımız, yapay zekanın eğitiminde nasıl ve ne amaçla kullanılıyorlar?
Fotoğraflarımız dahil olmak üzere tüm görsel materyaller, yapay zekanın görsellik algısını eğitmek ve görmek görsel hafızasını oluşturmak amacıyla kullanmakta. Resimleri beslediğimizde bu yapay zekâ, görsellerdeki insanlar ve objeleri görmek ve sonrasında bir manzarayı daha görmeyi tanımaya başlar.
Kısacası çatışan, birileri tarafından yapay zekanın insan tanıma yeteneğini geliştirmek amacıyla kullanılabilir. Buna ilaveten yapay zeka, insan ve nesneleri tanımaya eğitim verirken onları ve görseller oluşturabiliyor.
İLGİLİ HABER
Yapay Zekâ Resmetti: Türkiye’deki Şehirlerin Birer Süper Kahramanı Olsaydı Nasıl Görünürlerdi?
“Benim fotoğraflarım, yapay zekayı eğitmek için ortamlarda mı, havadaysa nasıl öğretiyorum?” diye odası onun da bir cevap var!
“Yumurtlama” ismiyle kullanan bir grup tarafından hizmet “Eğitim Aldım mı?” isimli site, tam da üzerindeki bu soruyu cevap verebilecek içeriği.
İLGİLİ HABER
Hackerların Bilgilerinizi Ele Geçirip Geçiremeyeceğini Öğrenebileceğiniz İnternet Sitesi: Pwned Nasıl Kullanılır?
Herhangi bir görseli ve metni milyarlarca site içerisinde Aratabilmenizi sağlayan bu site, yapay zekaların erişebildiği yahut içerdiği eriştiği tüm benzer içerikleri listeliyor. Bu içeriklerin ve verilerin neredeyse tamamı kullanıcı sosyal mecralarda kendi paylaştıkları fotoğraflardan oluşur. Kalanı ise yapay zekanın ölçüsü beslendiği görsellerden yola çıkılarak yapay zeka tarafından görülen görseller. Çocuğun kişisel koleksiyonları, akrabaları yahut eserleriniz bu içeriklerin arasında ortaya çıkmıyorsa ve sosyal medya hesaplarınız gizli ise, yapay zekanın büyük bileşenlerini verilerinizle birlikte yazmamıştır.
Tabii, tüm bunlardan bahsetmişken yapraklar zekanın pek önyargısız algılamadığına dikkatte de fayda var. İnsanların kusurlu ve sıkıntılı materyalleriyle bildiklerien bazı yapay zekâlarda, ırkçılık ve cinsiyetçilik gibi tatsızlıklara rastlamıştı. Bir diğer yazımızda bu konuyu ayrıntılıca ele almıştık:
İLGİLİ HABER
Yapay Zekanın Yok Sayılan Karanlık Tarafını Anlattık: Irkçılık, Cinsiyetçilik ve eklenti
Peki, zeka konusunda siz ne kullanıyorsunuz? İnsanoğluna tehlike teşkilatı yapan bir girişim midir, yoksa gösterilen tepkiler abartılı mı?
Kaynaklar: INOVAX, Teknoloji Hedefi
İLGİLİ HABER
Yazdığınız Her Şeyi Şahane Görüntülerine Dönüştüren Yapay Zekâlara Dava Açıldı: ‘Gerçek Sanatçılar’ Tazminat İstiyor
İLGİLİ HABER
Yorum Yaz