Diğer alanlarda olduğu kadar matematik ve geometri üzerine çalışmaları ve buluşmalarıyla da beğenilen bu bilim insanı, Pi dikkatli yanı sıra dünyanın en eski matematik şifresi unvanına sahip bir parola tasarlamıştı.
İçerdiği şekillerle bir hayli göz dolduran ve nasıl çözülebileceğine dair insanların bir yığın yığınını karıştıran bu soruyu çözebilir misiniz?
Yunan kökenli olup mide anlamından gelen “mide” olarak da bilinen bu keşfi, aslında tesadüfi bir şekilde keşfedildi.
Archimedes Palimpsest (Arşimet’in Parşömeni) adıyla bir el yazmasında rastlanılan bu tangram bilgisi, en eski matematik şifresi. Bu tesadüfi edilgen farklılığın sebebi, Arşimet tarafından yazıldığı sözlenen el yazmasının, 13. yüzyıl bir dua kitabının içinde yer alıyorsun ve yeniden tasarlanması.
Yazısı kazınarak ya da silinerek yeniden kullanıma hazır el yazması gelen Palimpsest’in kullanıma hazır hale gelmesi için, kitap sayfalarının sökülüp yazılarının temizlenmesi gerekiyordu.
Akabinde ortadan ikiye ayırıp yan yatırarak yeni bir sayfa sayfaları oluşturuyordu. Aynı zamanda dünyanın en eski bu matematik sorusu, Arşimet Parşömeni’nin son sayfası yer alıyor.
Alman araştırmacı Constantine Tischendorf, manastırda dua kitabı olarak kullanılan Palimpsest’in alt metninin tek bir eserinden şüphelendi ve çeşitli uzmanlara inceletmek için bu kitaptan bir yönetici kopardı.
Metinlerde kazınma, silinme, kesilme gibi problemler mevcuttu. Neyse ki ki dönem içinde dijital yakalama ve yayma teknolojisi bir nebze gelişmişi ve bu dua kitabı, anlaşılabilecek düzeyde okunabildi.
Bu matematik bilgisayarı, diğer adıyla “Arşimet kutusu”, aslında 14 parçadan oluşan bir yapıboz.
Bir karenin içine gizlenmek Stomachion’un amacı, bir kare yapmak için 14 yapboz parçasının kaç farklı şekilde bir araya getirilebileceği tespit etmek.
Oyunun tam olarak nasıl oynanması gerektiği bilinmese de Arşimet’in başka kaynaklardaki cümlelerinden çıkıldığında, tangramdaki yola hepsi kullanılarak, birkaç şekilde kare oluşturabileceğinin istendiği tahmin ediliyor.
Araştırmacılar, bulmacayı çözebilmek için bir hayli uğraştı ve 2003 yılında bu çabalar bir bakıma sonuç verdi. Bu manzaraları yansıtmalar için yansımalar ve döndürmelerle birlikte toplam 17.152 olası çözüm olduğu tespit edildi.
Arşimet’in, olası cevapların çeşitliliğini düşünüp düşünmediğini ise hiçkimse bilmiyor.
Ancak kesin olarak bilinen olarak bir şey var ki o da bu şifreyi çözmenin birçok farklı yol olduğu.
Bugün bu maskesinin orijinal halindeki görünen gözle maalesef mümkün değil.
Arşivlemeyi kullanabilmek için ultraviyole ışık ve çeşitli bilgisayar izleme incelemesi kullanmak gerekiyor.
İLGİLİ HABER
73 Yaşındaki Arşimet, 2200 Yıl Önce Koca Roma Ordusunu Nasıl ‘Tek Başına’ Yendi?
İLGİLİ HABER
Beyin Jimnastiği Yapmanızı Sağlayacak 8 Bulmaca
İLGİLİ HABER
Yorum Yaz