Svetlana Jorstad’ın liderlik ettiği bir grup uzay bilimci, dikkat çekici bir gözleme imza attılar. Dünyanın dört bir yanından teleskopların oluşturduğu bir ağ olarak bilinen Event Horizon Telescope (EHT) projesinden yararlanarak, Dünya’dan yaklaşık 7,5 milyar ışık yılı uzakta bulunan NRAO 530 isimli bir kuasarın görüntülenmesini başardı.
Kuasarlar, en basit anlatımları ile galaksilerin çekirdekleridir. zaman zaman milyarlarca Güneş kütlesine denk olan ağırlıklara ulaşan kuasarlar, karadelikler tarafından da desteklenmektedirler. Çevrelerine ışık saçmasalar da üzerlerine doğru çektikleri malzemelerin ısınması nedeniyle oldukça parlak görünürler. Hatta bu nedenle “evrendeki en parlak yapılar” de bu kuasarlardan bazılarıdır. İşte o nesnelerden bir tanesi, bir ülkeye kayıt edilmiş durumda.
İşte NRAO 530’un teleskoplarla geçirdiği görüntüsü:
Tahmin tahminleri gibi 7,5 milyar ışık yılı uzakta bulunan bir nesneyi görüntüleme hiç de kolay değil. Ancak bilim insanları, EHT projesi kapsamında teleskoplardan veri alabilmek adına tüm sınırları zorladılar ve Final amaçlara ulaştılar. Uzmanlar görüntü eldeki yanı sıra NRAO 530’un manyetik çalıştırma haritasını da çıkartmayı başardılar.
Kuasar nedir?
Bildiğiniz gibi kara delikler, ışığın bile kaçamayacağı kadar yoğun kütleli cisimlerdir. Maddeler, kara delikliğin olayı ufkuna yaklaştıkça ısınır ve ışık yaymaya başlarlar. Ayrıca hızları da Dünya’daki herhangi bir nesnenin ulaşamayacağı seviyede artar. Kara deliklerin çevresinde bulunan bu ultra parlak yapılara kuasar adı verilir. Bir yıldızdan çok ama çok daha parlak olan bu yapılar, bir merkez kara noktasından tespit de mümkün olan en büyük yapılar.
İLGİLİ HABER
Yorum Yaz