e
sv

Dünya, Güneş’in Yörüngesinden Çıkıp Uzayın Derinliklerine Doğru Sürüklenirse Ne Olur? Gerçekleşme İhtimali Var!

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bugün sizlerle bir düşünce deneyi geçiyor. Güneş Sistemi’ne bir yıldız gelirken Dünya’yı Güneş’in yörüngesinden koparırsa ne olur? Eğer siz de benim gibi bu sorunun cevabını merak ettiyseniz doğru yerdesiniz demektir.

Dünya, şu an için yaşamanın sağlandığından emin olmak için tek gezegen. Yeşili, mavisi ve tüm diğer renkleriyle eşsiz olan Dünya‘imizin, bu hayat kaynağının doğal olarak bazı düzenlemelerini gerçekleştirebileceğini söyleyebiliriz. Bu düzenin başında da Güneş’e olan uzaklığı bizi karşılıyor.

Dünya’da yaşamanın bu derece patlamasının başlıca nedeni, suyu hem katı hem de gazın özü değil de sıvı bileşenlerin kalabilmesidir. Saniyeler içinde yok korumaya kadar güçlüyken aynı zamanda egemen nefese kadar her şeyi sağlayan Güneş’in korumasını ve sonuçların uzaklaşmasaydık ne olacaktı hiç sona ermeyecek miydiniz mü? Bugün sizlere “Dünya, Güneş’in çevresinden çıksaydı ne olurdu?” sahip oldukların yanıtları vermeye yöneliktir.

Dünya, Güneş’in dalgalanmasından mı?

Güneş Sistemi

Dünya, milyarlarca yıldır Güneş’in çevresinde dönmeye devam ediyor. Elbette bu zamana kadar bu döngüde kalmasının devamının sağlanması söz konusu değildir. eğer Güneş Sistemi’ne bir başka yıldız girerse bizim aracılığımızla geçişten kolayca çıkararak uzayın soğuk gecesine yollayabilir.

Dünya 70.000 yıl önce böyle bir tehlike atlattı.

Scholz

Genişletilmesi gereken 1 dakika öncesi olarak görebileceğimiz 70.000 yıl önce Scholz isimli bir kızıl cüce, Güneş Sistemi’mizi yalıtan Oort Bulutu’ndan geçti. Dünyanın 0,6 ışık yılı yakınına kadar olan yıldız, daha sonra uzaklaşarak gitti. Oort Bulutu, Güneş’in çevresinde 3000 astronomik birim (AU) ile 100.00 AU arasında yer alan en az 10¹² buzlu nesneye sahip. Scholz’un buradan bağlantısı, bu irili ufaklı meteorların yörüngesini aktarması.

Bu meteorların verileri Güneş Sistemi’nin ilk zamanlarındaki meteor yağmuruna benzer bir yağmurla karşı karşıya kalmamıza sebep olabileceği düşünülmektedir. Elbette bu noktanın güzel hikayesini vermek isteriz. Büyüyen meteorların Dünya’ya ulaşması yaklaşık 2 milyon yıl olacak.

Peki haydut bir yıldız, Güneş Sistemi’nin içine giren Dünya’yı Güneş’ten uzaklaştırabilir mi?

Güneş Sistemi

İşte asıl konumuna geldiğinizde. Başka bir yıldızın Güneş’e çarpma olasılığı yerçekimi kuvveti düşünüldüğünde çok da gerçekçi değil, ancak Güneş Sistemi’nin içine girme ihtimali düşük de olsa bulunuyor. Böyle bir şey olma olasılığı 5 milyar yıl için yaklaşık 100.000’de 1.

Her ne kadar düşük bir olasılık gibi görünmese de büyük yaşamları pek de imkansız değil. hadi gelin böyle bir olay varsayımsal olarak yaşamayalım.

Cüce yıldız, Güneş Sistemi’ne önderlik ettiği Dünya’dan sonra geçen gün büyüyen bir yıldız bize karşıydı.

Yıldız

Önümüzdeki birkaç ay içinde büyüyen kırmızı bir nokta görünür, zaman içinde bu yıldız gündüz de görünmeye başlardı. Geceleri ise gökyüzünü kıpkırmızı olacak şekilde aydınlatırdı.

güneş

Aradan biraz zaman kıvılcım sonra bu yıldızın ışığı yeniden küçülmeye başlar, ancak bununla birlikte Güneş’imizin de ışığı giderek küçülürdü.

yıldızlar

Dünya, Güneş’ten uzaklaştıkça sıcaklıkla birlikte ışığımız da yok olmaya başladı.

gece

Dünya’mız, Mars’ın yörüngesini geride bıraktığında ortalama yüzey sıcaklığı neredeyse -50°C’ye düşüyordu.

Dünya ve Mars

Bu noktada soluk mavi noktamız o güzel renklerini kaybetmeye ve gri-beyaz tonlarına bürünmeye başladı.

İnsanlar; üretim artık üretilemediği için elde kalanları bitirirken oğulları için gün sayarlardı.

konserve

Dünya, Jüpiter’in yörüngesine yüzey yüzeyi -150 °C’ye kadar düşerdi.

Jüpiter ve Dünya

Muhtemelen bu süreçlerdeki yüzeylerdeki herkes ölür.

Okyanus yoğun tabakası bir buz tabakasıyla kaplanırdı.

Donmuş Dünya

Daha çok su dondukça derinlerdeki tuz yoğunluğu da artar ve çoğu canlıyı öldürürdü.

Dünya, Plüton ve Kuiper Kuşağı’nın uzaklaşmasına sıcaklık yaklaşık -230°C’ye düşmüş olacaktı.

Donmuş Dünya

Bu sıcaklık, mutlak sıfırın 40°C’ye kadar üzerinde.

İLGİLİ HABER

Sıcaklık Milyarlarca Dereceye Ulaşabilirken Neden -273 °C’nin Altına Düşemez?

Bu düşük yükseklikte atmosferde bulunan gazlar da donmaya başlardı. Dünyanın atmosferi adeta yanan bir kağıdın külleri gibi dökülmeye başlardı.

Dünya atmosferi

Dünya, Güneş Sistemi’nden tahminlerinde o tanıdığımız halden çok uzak bir şeye dönüştü.

Donmuş Dünya

Sıcak yuvamız bir kar topu görünümünde hayatsız, ıssız, soğuk ve yönetici bir hale bürünürdü.

İLGİLİ HABER

Artık Terk Etmenin Yollarını Aradığımız Dünya Nasıl Oluştu? 4,6 Milyar Yılı 22 Dakikada Anlatıyoruz

Peki umut var mı?

Sığınak

Böylesine büyük bir felakete rağmen doğal olarak umut var. Temel olarak insanlık bu olay yaşanmadan binlerce yıl önce yıldızın kendi koruyucularını tahmin edebilirdi. Bu öngörüyle hazırlıklara başlanırdı. Bu hazırlık kapsamında jeotermal ve nükleer enerji tarafından kuruluyor. Bu çoğalmade milyonlarca insan koleksiyonu vardı.

Hatta burada insanlar yaşayan normali bu olacağı için Dünya’nın gidişatında kısa kollu kıyafetlerle koşarak eğlenen insanlar hikayelerini dinleyebilirlerdi.

Bugün sizlere “Dünya, Güneş’in yörüngesinden çıkıp uzay sakinlerine doğru gitseydi ne olacaktı?” soruya cevaplamaya çalıştık. Bilimsel olarak ele almada çok daha fazla parametre yürütmeye girecektir. Bu tarz içeriğin devamının getirilmesini istediğiniz yorum yerinden yazabilirsiniz.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.