e
sv

Doğru Bir İnternet Hız Testi Nasıl Yapılır, Neden Önemli?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Tüm dünyayla anlık iletişimde bulunduğumuz internet ortamlarındakiz büyük önem taşıyor. Peki, internet hız testi nasıl yapılır? İnternet Hızı neden önemli?

İçeride, internet dönemlerinde, bu çağa ne kadar ayak uydurabildiğiniz büyük oranda internet hızınıza da bağlı oluyor. Yavaş bir internet ile bilgi tüketiminiz aksayabilir, iş yazılımız yavaşlayabilir.

Peki, internetinizin gelmesini öğrenmenizi sağlayan ‘internet hız testi’ nasıl yapılır? İnternetinizin hızlı mı yoksa yavaş mı olduğunu nasıl değerlendirebilirsiniz? Size internet bağlantısı sağlayan altyapı nasıl sorgulanır? Tüm bu değerler neden önemli? Gelin, tüm bu soruların cevaplarını en açıklayıcı biçimde verelim.

İnternet testi hızı nasıl yapılır?

internet hız testi

İnternet hızınızı sorgulamak için pek çok ‘speedtest’ ya da ‘hız testi’ platformu karşınıza çıkın. Sonuç olarak, güvenilir ise sahibi de pek çok internet sağlayıcısının yararlandığı nPerf veya Ookla’nın Speedtest platformu üzerinden alınabiliyor.

İnternet hızınızı öğrenmek için hız testi aracına bağlantıya tıklayarak ulaşmak.

Çıkan sonuçları yorumlama: Hız testi ve ping testi neden önemli?

İnternet testi hızı sona erdiğinde karşınıza birçok değer çıkmasın. Ama bizim işimize yarayan ve asıl sorgulamamız gereken sonuçlar, sağ tarafta bulunan ‘İndirme (indirme)’, ‘Yükleme (yükleme)’ ve ‘Gecikme (ping)’ bileşenleri yer altında yer almaktadır.

İndirme ve yükleme alışkanlığınız ne kadar yüksek olursa, internete erişiminiz ve internetten faydalanmanız o kadar kolay oluyor. Bu değerler, ‘Mbps (saniye başına megabit)’ ölçüsü sunuluyor.

Gecikme sonucu ise temelde bağlantınızın o kadar karmaşık olduğunu gösteriyor. Bu değer ne kadar düşük olursa, giriş yaptığınız her işlem o kadar kısa sürede karşı yönde iletiliyor. Bu ‘karşı taraf’, girdiğiniz internet sitesi ya da açtığınız işlemleriniz sunucuları oluyor.

dolayısıyla testi hız sonuçları ve gecikme testi, Küresel internet ağı ve sizin aranızdaki ilişkinin niteliği gösteriyor.

Geçelim diğer kritik noktalar: İndirmede 16 Mbps ve 1.000 Mbps arasında nasıl farklar var?

internet hızı

Bir internet hizmeti almak istediğinizde karşınıza pek çok Mbps değeri çıkabilir. Paketlerdeki Mbps değeri ne kadar düşük olursa, fiyat da o kadar azalıyor. Peki, daha yüksek Mbps değeri için daha fazla para harcamak gerçekten onu yapmaya değiyor mu?

Kısa cevap: Evet, değiştiriyor. Uzun cevap: Mbps kullanımız ne kadar hızlı olursa, internetten veri alma süreci de o kadar hızlı oluyor. 16 Mbps bir internet ile 4K parçate videolar izlenemeyecek durumda yavaş yüklenirken, 1.000 Mbps ile yüklenme hızı izleme hızınızdan kat kat fazla oluyor. Yani video, daha siz onu yönetmek aslında indirilmiş oluyor.

  • Örnek: 1 çalıştırma 4K kullanımındaki video, ortalama 20.480 MB (2 GB) boyuta sahip. Bu video dosyasını izlemek için indirdiğinizde 16 Mbps internet ile olması gereken süre 17 dakika 53 saniye; 1.000 Mbps internet dosyası 17 saniye olacak.

16 Mbps internet, günümüzde sadece içinde gezinmek, e-postalarınızı okumak ve müzik dinlemek için yeterli olacaktır. Ancak 1.000 Mbps ile çok yüksek çözünürlüklerde film/dizi izleyebilir, yüksek tablolardaki dosyalar (oyunlar gibi) çok kısa sürede indirebilir; kısacası interneti son raddesine kadar kullanabilirsiniz.

Peki indirme (indirme) Hızı kadar yükleme (yükleme) Hızı da önemli midir?

internet

Eğer interneti tüketir olarak bir ‘tüketici’ olarak kullanıyorsanız, indirme hızınız için en önemli kriter olacaktır. Ancak yükleme kullanımının da internet ortamında büyük bir önemi var. Zira sunucularla kurduğunuz tüm bağlantılarda kullanılan cihazdaki yerel görüntüleme, anlık olarak sunuculara yükleniyor. Yani yükleme kapasitez, sunuculara veri gönderme hızınızı koruma.

Günlük çevrimiçi bir oyun oynuyorsanız, oyundaki pozisyonunuz, hangi anda hangi tuşa bastığınız ve yaptığınız hareketler, oyun uzaktaki ana sunucuna anlık olarak iletiliyor. Yükleme yetersiz olduğunda ise ‘yükleme süresine bağlı gecikme’ durumu yaşanabiliyor, oyun içindeki hareketleriniz diğer oyunculara doğru bir şekilde yansımıyor.

Ancak bir yayıncı veya içerik üreticisi iseniz, yükleme hızınız için çok kritik oluyor. Videoların/dosyaların çeşitli platformlara kullanımı, iş gereksinimlerinizin kapsamını yüksek oranda ölçer. Özellikle canlı yayınlarda yayın kaliteniz bu hıza bağlı oluyor; Düşük olduğu yayınlarda gecikmeler bile yaşanabiliyor.

En iyi internet bağlantısı nasıl elde edilir? Cevap, altyapınıza bağlı:

internet hız testi

En ideal internet bağlantısına sahip olmanın tek yolu ise evinizin/iş yerinizin sahibi olduğu altyapıya bağlıdır. İndirme ve yükleme süreniz ve gecikmeniz, yalnızca altyapınızın sağladığı imkanlar kadar yüksek oluyor.

Dolayısıyla internet hızı testinizde bir sonuçla karşılaşırsanız, ilk olarak yapmanız gereken şey internet altyapısı sorgulama olmalı. İnternet altyapınızı sorgulamak için, sunduğumuz bağlantıya tıklarsınız.

Altyapı sorgulama işlemi, evinizde/işyerinizde sahip olabileceğiniz en yüksek internet yapılandırma boyutunu sunacaktır.

Peki, Türkiye’de en hızlı interneti sunan internet sağlayıcısı kim?

En hızlı internet, bağımsız internet sorgulama platformları Ookla Speedtest ve nPerf platformlarına göre uzun ömürlü TürkNet olarak tutarak çıkıyor:

İLGİLİ HABER

Türkiye’nin Evde ve Telefonda En Hızlı İnterneti Sunan Servis Sağlayıcıları Açıklandı

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.