Dizilerin pilot bölüm Yani ilk bölümü, günümüzde platformların çocuklarla birlikte değerini yitirse de geleneksel dizinin yaşadığı oldukça değerli bir noktaydı. Çünkü dizi yapımcıları ile kanallar arasındaki anlaşma, pilot bölüme bağlıydı. Yöneticiler, pilot bölümü beğenirlerse ilk sezon için yeşil ışık yakıyordu.
Dizi yapımcıları, pilot bölümün etkileyici, heyecan verici ve dolu dolu olması için ellerinden gelen giden. Bu yüzden bazı dizilerin pilot bölümleri büyük ses getirmiş ve reyting rekoru kırmış.
Bir kere izleyince devamı gelen diziler:
Öyle böyle değil, çok bozdu: Lost (2004 – 2010)
Kayıp, dizi kayıtları dönüm noktası olan yapımların başında gelmektedir. Konusu, kurgusu ve tonuyla ondan sonra gelen dizilere öncülük etti.
Dizinin 82 örnek pilot bölümü ayrıldı ve “Bölüm 1/2” şeklinde bir hafta arayla yayınlandı. ilk bölümüyle 18.6 milyon izleyiciyi ekran başına toplayan dizi, kolay yanıtları reddedip gizemli tonu ve anlatımıyla daha ilk yerinde yerini kuvvetlendirmişti. Çünkü bir uçak ıssız adaya düşüyor ve adada kutup ayısı var. Sırf bu iki konu için bile yeni bölüm heyecanla bekleniyor. Ek olarak ilk bölümün sonundaki o radyo anonsunu nasıl unutabiliriz ki?
Finali iyi olan ender dizilerden: Breaking Bad (2008 – 2013)
Çoğu dizinin pilot bölümü; önce karakterler tanıtılır, ardından o karakterler bir olayın içine dahil olur, büyük olabilecek sayılabilecek bir olayın patlamasıyla başından geçen başlar. Ancak Breaking Bad dizisi bu yöntemi kullanarak farklılığını ortaya koymuştu.
Dizinin kuralı, İngiliz edebiyatında yer alan “medias res” yani “ortadan başlamak” tekniği tercih edilmiş. Deri bir pantolonun gökyüzünden aşağıya doğru süzülüşüyle açılan dizi, Walter ve Jesse karakterlerinin büyük bir karmaşa içinde kaçışlarını gösteriyordu. Bu bölümün aslında pilot bölümün finaliydi ama bu tercih ile daha ilk saniyelerde dizi, izlemenin dikkati çekmeyi başarmıştı. Çünkü bu iki karakter, dünyanın ortasında neden kaçıyorlar ki acaba?
Yaşayan o korku zamanlarını, iliklerinize kadar hissediyorsunuz: Chernobyl (2019)
Daha güncel bir dizi olan Chernobyl mini dizisi, yayınlandığı andan itibaren 2019’dan itibaren damgasını vurmuştu. Anne karnında yapılan en iyi dizi listelerinin ilk sıralarında yer alan yapımı, konusu ve ambiyansı sayesinde ilgileri üzerinde toplamayı başarmıştı.
Dizi, ülke olarak yabancı olmadığımız Çernobil Nükleer Santrali’ndeki ihmaller ve yanlış kararlar yaşanıyor patlamayı konu yer alıyor. Yayını konu alan başarılı yapım yokluğunu da fırsat bilen dizi, kaliteli işçiliğiyle unutulmayacak pilot bölüme girmeyi hak ediyor.
Fight Club’ın daha teknolojik olanı desek yanlış olmaz herhalde: Mr. Robot (2015 – 2019)
Suç, gizem ve gerilim dizisi Mr. Robot, konu başlıkları direkt ön plana çıkan bir yapım. Siber güvenlik mühendis olan Elliot’un iş dışında bilgisayar korsanlığını yapar. Ama yaptığı bu eylem özünde kötücül bir eylem değil. İşte dizi ilk bölümü insanlar bu konuda yakalamıştı.
Dizinin ilk bölümü Elliot, kurum ve konum sahibi kişilerin yaptığı büyük suçları ve suç organizasyonlarını ifşa ederek, bir nevi bir kahraman karakterler çiziyordu. Bununla birlikte daha büyük bir varlığın ve bizim yaratıkların ait olduğu unsurların ele alındığını fark eden izleyici ister istemez evin içinde bulunduğunutu.
Finalin öyle patronu 10/10’luk bir dizi: Game of Thrones (2011 – 2019)
Game of Thrones dizisi, finali her ne kadar beğenilmese de modern zamanlar en başarılı dizilerinin başında geliyor.
2011 yılında izleyiciyle buluşan dizinin pilot bölümü aslında iki kere çekildi. Söylenenlere göre ilk versiyon felaketi. Kanalların ikinci şans verdiği pek görülmemiştir ama HBO, diziye bir şans daha yaparak pilot bölüm tekrar çektirdi ve bugüne kadarki en büyük serüven birlerinden başladı.
Acımasız, tehlikeli ve büyüleyici Westerosta; bolca entrika, aşk, intikam, savaş eşliğinde geçenlerden hangimiz heyecanla beklemedik ki?
Karanlık ve gizemli bir suç draması: True Detective (2014 – 2019)
Matthew McConaughey ve Woody Harrelson gibi isimlern rol aldığı True Detective dizisi, oyuncu kadrosuyla dikkatleri çekmeyi başarmıştı.
İlk bölümden karanlık ve kasvetli bir ambiyansta; gizemli, vahşi ve rahatsız edici bir cinayeti çözmeye çalışan iki dedektifin hikayesi çoğu kişide merak uyandırır. Bu blokları bir de iki farklı zaman dilimiyle şifrelemeye çalışın çok yerinde bir tercihti.
Gönüllerde taht kurmuş efsane bir yapım: Prison Break (2005 – 2017)
https://www.youtube.com/watch?v=7DQ-87kLpX4
Suçsuz olduğunu öğrendiği abisini hapishaneden kurtarmak için hapishaneye giren Michael Scofield’ın öyküsünü anlatan Prison Break, muhtemelen çoğumuzun gittikleri diziler burada.
İzleyiciyi Ayrılmak üzere atanan ve gereksiz açıklamalar ile süreyi uzatmayan Prison Break’in pilot bölüm performansının arkasında final sahnesi geliyor desek yanlış olmaz.
Hatırlarsınız ki ilk bölüm, Michael Scofield’ın dövmelerini abisine perdeyle sonlanıyordu. Neredeyse tüm hücrea hapishanenin ve kaçış yollarının haritasında dövme yaptıran bir karakterin ilerleyen bölümünde neler olacağını merak etmemek ne mümkün.
Kahramanmaraş dondurması gibi uzatılan dizilerden: The Walking Dead (2010 – 2022)
2010’da karşılaşmayla buluşan The Walking Dead dizisi, o döneme göre dudak uçurtan bir sinematik kaliteyle boy göstermişti.
Kıyamet ve görüşler gibi konular her daim iş yapma potansiyeline sahiptir. Bu boşluğun alınması kaliteli bir üretimla Harmanladığınızda karşınıza The Walking Dead gibi kaliteli bir yapım çıkıyor.
İlk geldiğiniz -28 Gün Sonra doğumunun olduğu gibi- hastanede uyanan baş karakterimiz Rick Grimes’ın karşılaştığı yeni dünya, taşıdığında üzerinde de tokat etkisi yaratıyordu.
İLGİLİ HABER
Yorum Yaz