e
sv

Çoğumuzun Bilgisayarda Oynadığı İlk Oyun Olan Pinball’un Sessiz Sedasız Ortadan Kaybolma Hikâyesi

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Winamp’tan favori şarkılarınızı listeye ekleyin ve kahvenizi yanınıza alın. Bir neslin internet yokluğunda sıkıntıdan kurtaran Pinball oyununun ortaya çıkış hikayesine bakıyoruz.

2000’lerin başına dönelim. Çoğumuzun bilgisayarla ilk kez tanıştığı bu yıllarda internet, bu günlerde olduğu kadar yaygın yayılmaya sahip -CD’ler dışında- Solitaire, Mayın Tarlası gibi oyunlar vardı. özellikle bir de Pinball’umuz Var ki modern dönemde Chrome’un dinozor oyunu neyse ki, Pinball da bizim için oydu.

Bahsettiğimiz gibi internetin yaygın olmadığı bir dönemde can sıkıntımızı gideren bu oyun hakkında, muhtemelen fark etmediğiniz iki gerçek var. İlki, bu oyunu uzun ömürlü bilgisayarlarımızda göremiyoruz. Ve ikinci, bu oyun sadece bir demoydu.

Başlangıç ​​olarak indirme işlemleri. Bu oyun nasıl ortaya çıktı?

Pinball ya da orijinal ismiyle Uzay Harbiyelisiaslında ilk olarak Windows XP ile değil, Windows 95 için bir geliştirme paketi olarak piyasaya sürülen olanak Microsoft Artı! ile ortaya çıktı. Yani oyunu ilk olarak 1995’te gördük. Daha sonra da Windows XP sürümüyle kapsamlı bir şekilde yaygınlaştı ve her şeyi bir efsane olarak yerleşti.

Oyunda hiç dikkatinizi çekmemiş olabilir ama masamızın en alt tarafındaki iki adet, kırmızıyla ‘saklanmış gibi’ görünen yazılar var.

Langırt

Dikkatli bakınca sinematronik ve Maksiler yazılarını görebiliriz. Hakkında (Hakkında) sekmesine okumaya ise oyunu ‘Maxis tarafından Microsoft için yapıldı‘ yazıyor. Maxis’in Sims oyunlarını çalıştırıyor ama daha sonra Elektronik sanatlar tarafından kapatılan şirket olduğunu belirtelim.

Maxis, Cinematronics tarafından satın alınmadan önce, girdap Stoklarındaki prototip bir Pinball oyunu elde edecek. Bu oyun, 3 boyutlu olarak rastlanan sahnenin Pinball masasına açılabilir bir şekilde yansıtılması, o zamanlar için gözetmen oldukça sıra dışıydı. Maxis bunu görece de Cinematronics’i satın aldı.

Ancak bu oyunun çıkışına kadar belli olaylardan ders alınması gerekiyordu.

3 boyutlu grafiklere sahip oyun yapımı fikri, 1994-95 yılları için oldukça yabancıydı. Fekat David Stafford adlı bir oyun geliştiricisi, bunu pazarda boş bırakılmış bir yer olarak gördü ve daha fazlasının adeta patlama yaşamak için Windows 95 için bir oyun yapmak istedi.

Daha sonra birkaç iş arkadaşını davet etmesiyle birlikte sinematronik kuruldu.

Başta iki bir aksiyon oyunu yapan şirket, bunun boyutlarını görmeyince 1993 yılında sona eren FPS tahmininin atası olarak görülen Kıyamet Oyunun adeta ‘kopyasını’ ortaya çıkardı. Gluem isimli bu yapım, o dönemde Mortal Kombat ve DOOM’un başına gelen sert bakımları ve eleştirileri Microsoft’un başına çekmesin diye ortadan kalkınca ekip, bizim bakış 3 boyutlu Langırt oyununa yöneldi.

Windows işletim sistemlerinden gelen ve muhtemelen bölümleri oynanan oyun, bir demodan oluşuyor. Peki tam sürümde ne fark var?

Daha önce oyundaki masanın alt tarafında bulunan kırmızı yazılardan bahsetmiştik. Tam sürümde bu yazılar, daha göze çarpan bir şekilde çarpıcı olacak sarıya hareket ediyor Elbette asıl olan bu fark değil. Oyuna, kontrollere masa dışında 2 yeni masa daha ekleniyor. Buralarda korsan teması varken diğerinde de Orta Çağ karşısında bizi karşılıyor.

Ayrıca birden çok topun masası girebildiği bu oyunun fazla tam sürümünün adı ise Tam eğilme! Langırt.

Peki ne oldu bu oyunu ve neden şu anki işletimi yok?

LGR

Space Cadet demosu, Windows XP’nin 64bit versiyonlarında sunulmaya başladı. Ancak oyun dosyalarını okuma sistemi dahildi ve komut yoluyla oyunu kurup oynuyorsunuz. Bazen Windows XP’nin 32 bit kodlarını 64 bit sürümünü taşıyan Raymond Chen, bu süreçte maçta oluşan bir hata akışı topun sürekli taramayı kapsama ve bu şekilde elde edilmeye çalışıldığını belirtmişti.

Ancak NCommander kanalında bunun daha çok çözüldüğü kanıtlandı. Günün sonunda Pinball, Windows XP’den sonra -Longhorn’u katmadığımız süre boyunca- gördüğümüz Windows Vista’dan kaldırıldı.

İyi de neden herkesin ciddi vakit geçirmesini sağlamak için bu oyunu kaldırdılar?

Langırt

Bu konu için somut bir sebep olmasa da mantık teorileri bulunuyor. Örnek olarak Vista’nın gelişiyle birlikte Microsoft’un stok oyunlarında grafik güncellemesi bekliyorlar. Ancak Pinball için bu o kadar da kolay değildi. Çünkü Pinball’u Microsoft yapamadı.

Başta da dağıtımlarımız gibi Pinball veya Space Cadet, sinematronik tarafından üretilen ve oyunun neler sunacağını gösteren bir demo niteliğindeydi. Yani Microsoft’un bu oyun için grafik geliştirmesi o kadar da kolay değildi.

İLGİLİ HABER

Yıl Olmuş 2023, İkinci El PlayStation 3 Alınır mı?

Bunun sonucunda şirket, buraya iş yükü vermek yerine, zaten gıcır gıcır görünen manzara tiyatro salonu grafiksel gösterimi sırıtan bir oyunu ortadan kaldırmayı tercih etmiş olabilir. Burada maalesef sadece varsayımlar üzerinden konuşabiliyoruz. Siz de kendi düşüncelerinizi yorumlarınızda paylaşabilirsiniz.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.