e
sv

Büyük Patlama’nın Yaşandığı Yer Tam Olarak Nerede? Cevabı Öğrenince Boşluğa Dalıp Gideceksiniz!

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Büyük Patlama yaşanmış, bir enkazı da olmamalı mı? Peki gerçekten böyle bir kaçış var mı? Büyük Patlama, aslında alacağınız bir şey değil ve bugün sizlerle gerçek tahminlerden bahsedeceğiz.

Dünya üzerinde çok büyük patlamalar yaşandı. İnsanlar tarafından yapılan atom bombaları, dinozorları yok eden devasa meteor derken Dünya’mız çok büyük patlamalara tanık oldu. Ancak şimdi tüm bu patlamaları unutun ve bilinen evrenimizin ilk anını, yani Büyük Patlama’yı hayal edin.

Gözünüzde canlanan sahne ne? Bir insanın bakışlarından gördüklerinden edindiklerica kat daha büyük bir patlama mı? Böyle bir patlamanın oluşturacağı ışık, ısı ve yıkıcı gücü düşünün. Böylesine büyük bir patlamanın arkasında bir sığınağı bırakması gerekmez mi? Peki gerçekten öyle mi? Büyük Patlama tam olarak nerede yaşandı? O zaman sizlerin için okuduğumu açın ve evrenimizle ilgili belki de hiç düşünmediğiniz bir çıkış yapın.

Büyük Patlama, aslında bizim gibi bir şey tahmin değildi.

Aslında Big Bang’in söylediğimizde herkesin içindeki hayali şey tam olarak yaşanmamış olabilir. İnsanların böyle düşünmesinin olayı yaşanan bu olaya “Büyük Patlama” denmesinden sonra. Evrenin arkasında kaldığınız bir krater yok çünkü tahmin ettiğimiz gibi bir patlama yaşanmadı. Bunu bu şekilde öğrenmek belki hayal gücü yaratmış olabilir, ancak muhafaza eden olan şey patlama bir değil sınırlarıktı.

Büyük Patlama bölümü nasıl ortaya çıktı?

Fred Hoyle

Big Bang, yani Büyük Patlama’yı tam olarak verdiğini söyledik. Aslında bu terim 1949 yılında BBC’de yayınlanan “Eşyanın Tabiatı” isimli bir radyo dinlemeye katılan İngiliz Fizikçi Fred Hoyle‘un konuşmasından geliyor.

Büyük Patlama aslında “tekillik noktası” denilen bir sınırın sınırlarını aşmak kozmolojik bir model.

Bilim adamları tarafından kabul gören teoriye göre evren, belirli bir zamanda sıcak ve yoğun bir yerden, yani tekillik genellemesini genişletiyor.

Patlama yaşanmamış olsa da Büyük Patlama’nın nerede yaşandığını bekliyor. Üstelik çok yakınımızda.

Büyük patlama

Belki de hayallerimize sığmayacak kadar büyük bir patlama yaşanmadı ama yine de bu tekillik noktası nerede diye sorabilirsiniz. Bu konuda bir yanıtımız var: Big Bang, şu anda bu satırları okurken aralarında gerçekleşti. Ya da ben bu satırları yazarken, Güneş’imiz gezegenleri sakince kendi çevresinde tutarken bölgelerindeki alanda gerçekleşti Big Bang.

İLGİLİ HABER

Dünyanın Bir Değil de İki Güneş’i Olsa Sonuçları Ne Olurdu?

Noktalarla dolu bir balon hayal edin.

balon evren

Evrenimiz, bir patlamanın içerdiği unsurları fırlatması gibi genişletiyor gibi genişliği, ancak aslında evreni bir balon olarak hayal etmek çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Evrenimizi Dünya, Güneş, siz, Andromeda Galaksisi ve evrendeki tüm diğer her şeyin birer nokta olarak yer aldığı bir balon olarak hayal edin. Balon henüz şişmemişken bütün o noktalar yan yanadır. Şişirildiğinde ise sürekli olarak birbirinden uzaklaşırlar.

Evreni sürekli başka bir şeyler içinde genişleyen bir alan olarak görüyoruz, ancak aslında evren bir bütün halinde genişliyor. O Bölüm Büyük Patlama’nın bulunduğu yerde sadece gözlemler elementler yer çekimidu, iki galaksi arasındaki sonsuz ışık yılı boyutunda o dev boşluk da Büyük Patlama’da o tekilliğin içindeydi.

İLGİLİ HABER

Sıcaklık Milyarlarca Dereceye Ulaşabilirken Neden -273 °C’nin Altına Düşemez?

Bizi oluşturan her şeyle biz de oradaydık.

evren modeli

Tüm konuyu toparlamak gerekirse Büyük Patlama dediğimiz şey bize sandığımızdan daha yakındı. Görmenizi sağlayan gözler bileşen atomlar, şu an oturduğunuz sandalye, bize bir yuva olan Dünya, Dünya’mızı ısıtan Güneş, gözlemlenebilir evrenimizde gördüğümüz veya göremediğimiz her şey, o ana tanık oldular.

dünyaya ulaşmak için milyonlarca yıl hızla seyahat etmeleri gereken yıldızların, galaksilerin belirli bir noktasında yanımızda olduğunu bilmek garip insana hisler yaşatabiliyor. Sizlerin bu güvencesi nedir? Yorumlarda buluşalım.

Kaynaklar: Forbes, PHYS, Bir Gökbilimciye Sor, Fütürizm

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.