Eğer şu anda X veya Y kuşağından iseniz, başlığı gördüğünüzde bile heyecanlandığınıza eminiz. Çünkü şimdiki gibi tek dokunuşla istediğimizi izleyemediğimiz eski zamanlarda, sabah erkenden kalkıp Taş Devri çizgi filmlerini izlemek en büyük zevklerimizden biriydi. Taş Devri çizgi filmini neden bu kadar seviyoruz? Sorun sadece seçeneklerin olmaması değildi, anlattığı hikayelerdi.
Taş Devri, adından da anlaşılacağı üzere modern teknolojiden uzak bir dönemde geçmektedir. Ama mağara adamı olarak bildiğimiz karakterler bu çizgi filmde var. bugünün insanları gibi yaşa ve bize benzer araçları kullanıyorlardı. Taş tekerlekli bir arabaya binen bu karakterleri elbette seyirciler arasındaki çocuklar da çok sevdi. Biraz nostalji yapalım ve Taş Devri karikatürüyle ilgili bazı ilginç gerçekleri görelim.
Taş Devri çizgi filmi hakkında bazılarını ilk kez duyacağınız ilginç gerçekler:
- Taş Devri tamamen farklı bir çizgi film olurdu.
- Taş Devri hikayesinin iki gerçek filmi de çekildi.
- Aslında karakterlerin gerçek mağara adamlarına benzediği düşünülüyordu.
- Efsanevi ‘Yabba dabba doo!’ Bu replik seslendirme sanatçısı tarafından doğaçlama olarak yazılmıştır.
- Fred ve Wilma ekranda birlikte yatağa girerken gördüğümüz ilk çiftlerden biri.
- Çakıl’ın kız olmasını sağlayan ise bir oyuncak firmasıydı.
- Jetgiller ve Taş Devri, efsanevi bir özel bölümde bir araya geldi.
- Sigaranın reklamı Taş Devri’nde, hâlâ yasal olduğu dönemde yapılıyordu.
Taş Devri tamamen farklı bir çizgi film olacaktı:
Çizgi filmin ortak yaratıcıları Joseph Barbera ve William Hanna, geçmişte geçen bir hikaye yaratmak istediler ancak ilk seçenekleri Taş Devri olmadı. Akıllarına ilk gelen şey MS 60 yılında Roma İmparatorluğu’nda yaşayan Bir aileydi ama vazgeçtiler ve daha sonra bu fikri Roma Tatilleri adlı karikatürde kullandılar. Akıllarına gelen bir diğer fikir ise 17. yüzyılda yaşayan Kızılderili bir aileydi ancak bunun çok kapsayıcı olmayacağına karar verip çok daha eski bir döneme dönmeye karar verdiler.
İkilinin yaptığı ilk 90 dakikalık pilot bölüme The Gladstones adı verildi. Ama aynı isimde bir çizgi roman olduğunu öğrendiğimde İsmini Kaldırım Taşları olarak değiştirdiler. Pilot film kanal tarafından beğenilmesine rağmen yayınlanmadı ve adı son hali olan Çakmaktaşlar olarak değiştirildi. İlk bölümü 1960 yılında yayınlanan Çakmaktaşlar, altı muhteşem sezonun ardından 1966 yılında sona erdi.
Taş Devri hikayesinin iki gerçek filmi de yapıldı:
Çakmaktaşlar çizgi filmi yayınlandığı dönemde büyük bir başarı yakalamış ve ilerleyen yıllarda birkaç ayrı hikâyeyle daha izleyici karşısına çıkmıştır. Fakat ilk kez canlı oyuncuların yer aldığı gerçek bir film olarak. 1994 yılında Çakmaktaşlar adıyla çekildi. Film, 340 milyon dolardan fazla hasılat yaparak yapımcılarını memnun etti.
Daha sonra 2000 yılında tamamen farklı bir hikayeye sahip olan The Flintstones In Viva Rock Vegas filmi çekildi ancak film Beklenildiği kadar ilgi görmedi. Yine de her iki film de Taş Devri severlerin kalbini kazandı.
Aslında karakterlerin gerçek mağara adamlarına benzediği düşünülüyordu:
Ed Benedict, Taş Devri’nde geçen bu hikayedeki ana karakterlerimiz Barney ve Fred’i çok uzak bir geçmişte çizmeye başladı. Doğal olarak ilk taslaklarda gerçek mağara adamlarını çizdi. Karakterlerin uzun saçları, uzun sakalları ve kambur bir duruşları vardı. Ancak Joseph Barbera bunları beğenmedi ve bugünkü haline getirdi. İllüstratöre göre evcil dinozorları Dino da Ed Benedict’in fikriydi çünkü kendisine yalnızca bir evcil hayvanı olacağı söylenmişti ve o da bir dinozor çizdi. Fred’in kravatı ve Wilma’nın kolyesi gibi detaylar da Ed Benedict’in fikri.
Efsanevi ‘Yabba dabba doo!’ Bu satır seslendirme sanatçısı tarafından doğaçlama olarak yazılmıştır:
Orijinal Taş Devri senaryosunda ‘Yabba dabba doo!’ aslında bir sevinç çığlığıydı. sadece ‘Yahoo!’ değil Yazıyordu. Aklıma Fred karakterinin orijinal sesi Alan Reed geldi. Bu cümleyi görünce annesi, “Biraz biraz yeterli olur” dedi. Söz geldi. Oradan ‘Yabba dabba doo!’ Cümleyi kurdu ve söyledi. Bu söz herkesin hoşuna gitti ve böylece bu unutulmaz çizgi ortaya çıktı. Bu vesileyle Fred Çakmaktaş’ı Türkçe seslendiren Sezai Aydın’ı da hatırlayalım.
Fred ve Wilma ekranda birlikte yatağa girerken gördüğümüz ilk çiftlerden biri:
Bugün kendisini özgürlükler ülkesi olarak pazarlasa da aslında uzun yıllar ABD televizyonlarında yayınlanan yapımlarda da yer almıştır. Evli olsalar bile kadın ve erkeğin aynı yatakta uyurken gösterilmesine izin verilmiyordu. Bu yasak ilk olarak 1947-1950 yılları arasında yayınlanan komedi dizisi Mary Kay ve Johnny ile bozuldu. Bu diziden sonra aynı yatakta uyuyan bir çifti izlediğimiz ilk yapım Taş Devri oldu. Evli olan Wilma ve Fred’in sıklıkla aynı yatakta uyuduğu görülüyor.
Çakıl’ın kız olmasını sağlayan oyuncak firmasıydı:
Taş Devri çizgi filminin ilk taslaklarında aileye Fred, Wilma ve Fred adı veriliyordu. Jr adında bir erkek çocuktan oluşması planlandı ancak daha sonra çocuk fikrinden vazgeçildi. Dizinin üçüncü sezonunda ailemize bir bebeğin katılması planlandığında İlk taslakta olduğu gibi bunun da erkek olacağı düşünülüyordu. Ancak bir oyuncak firması devreye girdi ve bu karakteri kız yaparsa çok daha fazla oyuncağın satılacağını söyledi. Böylece yazarlar, çizgi film dünyasının belki de en tatlı kızlarından biri olan Çakıl’ı hikayeye dahil etmişler.
Jetgiller ve Taş Devri efsanevi bir özel bölümde bir araya geldi:
1962-1963 yılları arasında yayınlanan Jetgiller, Joseph Barbera ve William Hanna tarafından yaratılan bir çizgi filmdi. Taş Devri’ne benzer bir hikayesi vardı ama bir farkla: Jetgiller uzak bir gelecekte geçiyordu. Benzer hikayeleri olmasına rağmen dönem itibariyle bir arada değerlendiremediğimiz bu iki çizgi film, 1987 yılında yayınlanan Jetgiller Çakmaktaşlarla Buluşuyor adlı iki saatlik özel bölümde bir araya gelmiştir. Zaman makinesiyle tesadüfen Taş Devri dönemine geliyoruz ve ailemizin misafiri oluyoruz.
Sigaranın reklamı Taş Devri’nde hâlâ yasal olduğu dönemde yapılıyordu:
İnanılmaz ama gerçek. ABD’de 1970 tarihli Halk Sağlığı Sigara Yasası’ndan önce sigara reklamlarına izin veriliyordu ve bu reklamlardan biri de Taş Devri çizgi filminde yer alıyordu. Winston sigaraları çizgi filmin bir bölümüne sponsor oldu Fred ve Barney bahçede mola veriyor, sigara içiyor ve markaya övgüler yağdıran şarkılar söylüyorlardı. Aslında bu pek de şaşırtıcı değil çünkü Taş Devri sadece çocuklara değil yetişkinlere de hitap eden bir çizgi filmdi ve zaten akşam 20.30’da yayınlanıyordu. Sigaranın sağlığa zararlı olduğunu hatırlatalım.
Onlarca yıl önce inşa edilmiş olmasına rağmen Herkesin çocukluğuna dokunan çizgi film Taş Devri hakkında Bazılarını ilk kez duyduğunuz ilginç bilgilerden bahsettik. Bugün yayınlanan karikatürlerin, hataları olsa bile Taş Devri’ni bile yakalayamayacaklarını görmek çok üzücü.
Yorum Yaz