“Kaç duygunun anlaşılması ne önemi var, biz hissediyoruz?” diye düşündüm. Ancak duygularımızı kategorize etmek ya da daha kaba bir tabirle”harekete geçmek”, aslında bizim kendi duygu satıcımızda kaybolmamamız için önemli.
İngilizcede “Emotion Wheel” olarak bilinen ve Türkçeye duygu çarkı, duygu çemberi gibi isimlerle çevrilmişen bu çarkın, kendini anlamada ve kişiler arası açıklamalarda birçok sunumun bulunduğuna inanılıyor.
Psikanalist Irvin D. Yalom’un da dediği gibi “Düşünceler, duygularımızın gölgesidir.”
Güney Afrikalı bir psikolog, eğitim ve yazar olan Susan David, duygu ifadelerinin bizim için ne önemli Anlama çalıştırma işe yaramadığını belirtirken, şunları söylüyor:
“Duygularınızı geliştirmek için yararlı bilgiler sağlar. Duygularınız, en çok nelere önem verdiğinizi belirlemenize yardımcı olan ve sizi olumlu bir değişiklik yapmaya motive eden işaretler haline gelir.”
Duygular üzerinde çalışan danışman, genel olarak duygularda artan farkındalığın başkalarıyla olan ilişkileri ve sosyal etkileşimleri de daha fazla karteline getirdiğine vurgu yapıyor. Yani kısacası biri diğerini tetikliyor. Duygular, özellikler verilen anlam; anlam, ondan yapılan çıkarımları; çıkarmalar da kalıcı önlemler.
Psikolojide sık kullanılan bir psikoterapi tekniği olan Bilişsel Davranışçı Terapi’nin de bir yerde dayanağını oluşturan, aslında yukarıda belirtilenlerdi. Yani “duygularımız, düşüncelerimiz; onların da davranışlarımızdaki etkiler” tahminiydi.
Bu terapide yapılan şey, geleneksel şekli ile duygu değişikliği yapmaya çalışmaktır. burada ise duygularınızı anlamlandırmayı öğreneceksiniz. Bu şekilde duygularla ilgili farkındalığınızı artırıp duygularla ilgili yeni kelimeler öğrenerek duygusal zekanızı geliştirmiş olacaksınz.
Şimdi Duygu Çarkı’na biraz daha yakından bakalım.
Duygu çemberi diye de ölüm bu çark, Albert Einstein Tıp Fakültesi’nde fahri profesör olan Psikolog Robert Plutchik tarafından 1980 yılında yeteneği. Çarkın farklı versiyonlarında iç görünümlerinin sayıları değişir. İnternette “duygu çarkı” diye aradığında farklı sonuçların temel nedeni bu olabilir.
Çarkta, ilk geliştirildiği gibi en iç çemberde 8 temel duygu bulunur. Bunlar; sevinç, güven, korku, hakaret, üzüntü, tiksinme, öfke ve beklentidir. Çark çift zıt duygulardan oluşur. Bugün sevinçlerin tam karşısında üzüntü var. Güvenin tam karşısında ise tiksinme bulunuyor.
Çarkta dikkatinizi çekecek olan ilk şey, belki de neden bu kadar renkli olabilir. Renkler var, katmanlar var, iç içe geçmiş duygular var… Aslında evlerinde bir anlam var. Günlük renkler keskinleştikçe duygular da yoğunlaşıyor. Renkler soldukça duygu yoğunluğu da azalıyor. Katmanlar da süslemeleri doğru aynı duygunun daha hafif olanını sembolize eder. Fark ettiysen iki duygunun kesişiminden oluşan ara duygular da var.
“Duygu çemberini nasıl kullanalım?” Yanıtın cevabı burada:
tabii ki duygularınızı kabul için kullanabilirsiniz. Günün herhangi bir anında için “Şu an nasıl geçer?” Dokunarak sorabilir ve yanıtlamak için duygu çarkını inceleyebilirsiniz. Gününüzün nasıl geçtiğini anlamak için gün sonunda da aynısını yapabilirsiniz.
Son olarak, psikoloji alanında çalışan profesyonellerden de çarkı kullananlar bulunuyor ve bunların sayısı azımsanacak gibi değil. Danışanın, eğitimi öğrenmesi ve ne düşündüğünü anlaması için danışana kullanılabiliyor.
İLGİLİ HABER
2023’ü de Mutluluğun Peşinde Koşarak Geçirmek İstemiyorsanız Psikolojideki Bu Teorilere İyi Bakın!
İLGİLİ HABER
Yorum Yaz