Psikolog Alice Miller, “Beden Asla Yalan Söylemez” yorumu yaptı bedenimizin duygularımızın muhafazasından müstakbel Kendisinin yaptığı incelemelerde yayılmaya maruz kalan bireyler aslında örselenmiş, stres altında kalmış veya travma geçirmiş kişiler olduğunu fark eder. Sonuç olarak ona göre biz ne kadar duygularımızı, düşüncelerimizi saklamaya çalışsak da bedenlerimiz onların elinde barındırdığı ve bir gün geldiğinde o kayıtlar gün yüzüne çıkıyor.
Düşünce yolalarından çıkan kardiyolog Meyer Friedman ve meslektaşı Ray H. Rosenman, 1970’li yıllarda Tip A temeline sahip Benzer kişilerde kalp rahatsızlıklarının daha çok görmek stratejisini ortaya koydular. Daha sonra C ve D kişilik tipleri de eklenerek üzerlerindeki dokularda bulunmaya çalışıldı. Yapılan incelemeler sonucunda özellikle C kişilik tipindeki bireylerde kanser riskinin yüksek olduğu görüldü.
Bu kurama göre kaç tip kişilik var?
Friedman ve Rossman Tip A ve Tip B kişilik yapılarından bahsetse de daha sonraları bu kurama diğer bilim insanları tarafından Tip C ve Tip D kişiik tipleri de eklenmiş.
Tip A: Rekabet benim ruhumda var!
oynamak liderlerde Bulunan bu kişilik tipi, donanım özelliği ile bilinen. erkeklerde daha çok görüldüğü sanılıyor. Eşlik ettiğini düşündüğü vücutları ile ilgili farklı araştırma sonuçları bulunuyor. Örneğin Friedman ve Rosenman, 8 yıllık araştırmalarının sonucu Tip A kişilik yapıya sahip görünümü kalp hastalıklarını 2 kat arttırdığı görüşlere ulaşmışlardı. Moorhead ve Griffin ise yaptıkları yapılarda A tipi kişilik yapısıyla kalp hastalıkları arasında bir ilişki olmayan ama bu kişilik tipinin tüketimi ve bunaltı bozukluğu ile yayılma ihtimaline sahiptilar.
Kişilik özellikleri: Hızlı yürürler, hızlı yemek yerleri, hızlı konuşurlar, sabırsızlar, aynı anda birçok şey ile uğraşırlar, boş zamanları yoktur, baştan yarışırlar, sürekli başarıyı ölçerler ve bu boşaltma işleminde de tükettikleri oldukça fazla kullanırlar, agresiftirler, akıntıdirler, benmerkezcidirler, yoğun bir yapılacaklar listesi vardır .
Eşlik ettiği düşünülen dokular: Koroner kalp hastalıkları, kalp krizi, bunaltı bozukluğu, depresyon, şeker hastalığı, hipertansiyon
İpucu B: Dünya boştur lo!
B tipindeki kişilik yapısına sahip olan bireyler yaşamaktan zevk alan bireylerdir. Sakin yapılarıyla bir çıkarlar. Herhangi bir sağlık sorunuyla arasında bir ilişki bulunamadı. Bu bireylerin gayet sağlıklıdır.
Kişilik özellikleri: Rekabetçi değiller, beğenilme kaygıları yoktur, oyunlarda önemli olan kazanmak değil önemli olan eğlenmektir, rahattırlar, işi harcadığı gibi bir dertleri yoktur, yumuşaktırlar, acele etmek ruhlarında yoktur.
Eşlik ettiği düşünülen dokular: Herhangi bir hastalıkla ilgili olduğu düşünülmüyor.
Tip C: İnsanları kıramıyorum.
Tip A ile benzer özelliklere sahip olduğu düşünülen Tip A, “ne kadar çalışırsan o kadar iyi” derken Tip C içinse yaptığı işin kaliteli olması da önemli. Toplumun nazik ve kibar olarak gördüğü kişilerdir.
Kişilik özellikleri: Olumsuz depolamayı saklamalıysa olumlu duyguları ifade etme yönleri. Sabırlıdırlar, pasiftirler, zorluklar öfkeyle değil barışçıl boyamaya çalışırlar, uyumludurlar.
Eşlik ettiği düşünülen dokular: kanser
Tip D: Kaygılı olmak benim işim.
genel olarak kaygılı ve stresli Biliyorlar. Bu kişilik tipi, baskın olma durumlarında daha yumuşak başlıdır.
Kişilik özellikleri: Kaygı korumalılar, streslidirler, çekimlerde çekimser konuşmalar.
Eşlik ettiği düşünülen dokular: Eşlik eden hastalık olarak değil ama kalp hastalığı olan bireylerde yapılandırılmış ağırlıklara sahip bu kişilik tipine sahip bireylerde gebe 3 kat kötü prognozla seyrettiği görülmüş. Yani hastalık yapmasa da hastalığı daha da arttırdığı görülmüş.
Olumsuz: Hastalıkların çocuklarında onları etkileyen faktörler etkili olduğu gibi ruhsal faktörler de kalıcı. Bu ikisi daha çok birbirini tamamlar niteliktedir. Bu kişilik tiplerinden birine sahip olmak tek başına sizi hasta etmese de Bulgularınızı yakalama oranınızı yükseltebilir. Hasta bakımı ise görüş gidişatını kötüleştirme.
İLGİLİ HABER
Psikolojideki Bu 4 Kişilik Tipinden Hangisine Sahipsiniz: Baskın, Alıcı, Kaçınan, Sosyal?
Kaynaklar: 1, 2
Yorum Yaz