Bitkiler, daha çok gezegenimiz için oksijen kaynağı olarak bilinenler. Ancak bir aksamdan oluşmadığı ortaya çıktı. ACS Applied Materials & Interfaces adlı akademik dergide yayınlanan yeni bir araştırma, sürü elektrik kaynağı olarak da kullanılabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre yeşil bir bitki, fotosentez yaptığı ona an elektrik üretimine de yardımcı olabilir.
Elektriği en düşük elektronlar bulunmaktadır. Elektronların hareketi, elektriği oluşturur. Ancak elektronlar sadece elektrikle ilgili değil. Tüm canlılar, vücut döngülerinde elektronları kullanıcıları. İşte bilim insanları da tam olarak buradan yola çıktılar. Karbondioksit ve su ışık ile birleşip, oksijen ve şekere dönüşümü (fotosentez) sırasındaki elektron bileşenlerini dağıtan bilim insanları, çevreleri “biyo-güneş pili” olarak da kullanılabileceğine ulaştılar.
Peki bu nasıl mümkün oluyor?
Araştırma için buz çiçeği bitkilerini kullanan bilim insanları, yapraklardan bir tanesine anot (demir) ve katot (platin) uç yerleştirdiler. Oluşan devre üzerinde ölçüm yapan uzman, bu düzeneğin 0,28 Volt gördüler. Buz çiçeği, fotosentez yaptığı süre boyunca akım üretmeye devam etti.
İLGİLİ HABER
Tek Bir İnsanın Bile Yaşamadığı Adada ‘Plastikten Kayalar’ Bulundu
0,28 Volt enerji, normal malzemeler yeterli bir elektrik gerilimi değil. Ancak bilim insanları, bunun yerine sadece tek bir yapraktan elde edilen sonucun bulutlarını çiziyorlar. Eğer birden çok yaprak ile böyle bir düzenek kurulursa, ortaya çıkan gerilim giderek artacak ve bazı elektronik ürünler için gerekli olan güce ulaşılabilecektir.
Araştırmacılar, tek bir yaprak ile yapılan bu süreci hayata geçirilecek projeler için altyapı oluşturacağını söylüyorlar. Eğer bu yöntemin yeterince verimli olduğu anlaşılırsa, yalnızca bitkilerin kullanılması şarj edilen elektrikli arabaları görmezsiniz.
Yorum Yaz