Uzay bilimcilerin yıllardır tartıştığı konulardan biri de evrenin nasıl oluştuğu sorusu geliyor. Bu sorunun henüz cevabı yok ancak yeni çalışmalar evrenin milyarlarca yıl önce nasıl göründüğüne ışık tutuyor. Yapılan çalışmanın arkasında, uzaya gönderildiği ilk günden bu yana önemli keşiflere olanak sağlayan teknoloji bulunuyor. James Webb Uzay Teleskobubulunduğunu söylemekte fayda var.
Büyük Patlama teorisine göre 13,8 milyar yaşında Evren ilk milyar yılında büyük bir değişim içindeydi. Öyle ki, bugün binlerce cisme ev sahipliği yapan evren, o dönemde sıcak ve iyonize gazla çevriliydi. Bu da ışık iletimini engelledi. Büyük Patlama olayından 300 bin yıl sonra Atomun temel yapı taşları olan protonlar, elektronlar ve hidrojen atomları bir araya gelmeye başladı ve bir süre sonra ultraviyole ışıkların yardımıyla gazlı ortam dağılmaya ve evren oluşmaya başladı. 1 milyar yıl içinde Şeffaflaştığına inanılıyor.
İşte o dönemde ilk ışıklar böyle görünüyordu!
Çalışmalarını Hollanda’daki Groningen Üniversitesi’nde sürdüren bilim insanı, James Webb Uzay Teleskobu’nu özel olarak programlayarak evrenin ilk milyar yılını keşfetti. nasıl göründüğün hakkında Bir çalışma yaptılar. Burada yapılan çalışma yukarıda gördüğünüz görüntüyü ortaya çıkardı. Evren, Işığın ilk aşamalarında Yukarıdakine benziyordu. Bu aşamadan sonra yıldızların ve galaksilerin yerleşimi başladı.
Evrenin ilk milyar yılında nasıl değiştiğini gösteren diyagram. İlk aşamada bulanık bir ortam varken, sonraki aşamada bölünmeler başladı ve sonunda bugünkü şeklini aldı.
ALAKALI HABERLER
Sıcaklığı Güneş’ten Bile Yüksek Kahverengi Cüce Keşfedildi: Türünün Tek Örneği!
Groningen Üniversitesi’nin yürüttüğü çalışma birçok farklı çalışmayla desteklendi. Japonya’daki Nagoya Üniversitesi’nin yaptığı çalışma, erken evrenin şeffaf bölgelerinin boyutlarını ortaya çıkardı. Uzmanlara göre dairesel alanlar, Çapı 4 milyon ışıkyılı kadar Ulaşıyorlardı. Dairesel alanların yapısını inceleyen ETH Zürih, daha sonra galaksilere dönüşen kabarcıkların bulunduğunu buldu. sıcakMetal ve toz açısından zayıf olduğu belirlendi.
Yukarıdaki fotoğraf 900 milyon yıllık evrendeki galaksilerin yakınlaştırılmış görüntülerini gösteriyor.
Bilim adamlarının James Webb Uzay Teleskobu ile yaptığı çalışma, evrenin oluşumunu anlamamıza yardımcı oluyor. yardımcı oldu. Ancak bunlar yeterli değil. Uzmanlar hala çok fazla araştırmaya ihtiyaçları olduğunu söylüyor. James Webb Uzay Teleskobu gibi gelişmiş araçlar evrenin oluşumu hakkında çok şey ortaya koyuyor. daha detaylı bilgiye ulaşma sağlayabilir.
Yorum Yaz