e
sv

Belki de Şimdi iPhone’un Rakibi Olacaktı: İlk Yerli Cep Telefonumuz ASELSAN 1919 Hakkında 8 İlginç Bilgi

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

1990’lı yılların sonu 2000’lerin başında Nokia, Ericsson ve Motorola gibi markaların çıkardığı modeller bugün bir efsane olarak görülüyor. Peki, yüzde yüz yerli olarak üretilen Türk efsanesi ASELSAN 1919’u dinlediğinizi mi söylüyorsunuz? Dönemin en gelişmiş özelliklerine sahip olmasına rağmen maalesef ilgisizlik nedeniyle yeni modelleriyle tanışamadığımız yerli telefon ASELSAN 1919 modelinin hikayesine gelin yakından bakalım.

Bugün içinde barındırdığı dönem teknoloji çağı olarak adlandırılıyor. Askeri ya da ekonomik güçler bile ne kadar paranız ve askeriniz olduğuyla değil, bu alanlarda hangi teknolojilerin kullanıldığıa göre şekilleniyor. Bu çağın yeni merkezi 1990’lı yılların sonlarında, henüz cep telefonları yeni yeni yaygınlaşıyorken yürütmenin en önemli bölümlerinden biri olan ASELSAN, ASELSAN 1919 adıyla bir cep telefonu modeli üretti.

ASELSAN 1919 yalnızca üretilmekle kalmadı, aynı zamanda dönem cumhurbaşkanı ve MİT mensupları tarafından kullanılan gibi pek çok farklı ülkeye de ihraç edildi. Türkiye’nin adını dünyada cep telefonu üreten ülkeler kaydettiği yazdıran bu cep telefonunun yeni modelleriyle ne yazık ki destek görmediği için tanışamadık. Gelin yüzde yüz yerli cep telefonumuz ASELSAN 1919 modelinin hikayesine yakından bakalım.

ASELSAN 1919 hakkında ilginç bilgiler:

  • ASELSAN mühendisleri tarafından üretilen yüzde yüz yerli ilk cep telefonu
  • ASELSAN 1919 model, adı Atatürk’ün Samsun’a çıktığı bir yerde alıyordu
  • Tüm zil sesleri yerli melodilerden oluşur
  • İlk ihracat dost kapısı yapıldı
  • Dönemin en hafif telefonlarındandı
  • ASELSAN 1919, dönem için benzer bakış açısı
  • ASELSAN 1920 ve 1923 modellerinin de çalışmaları yapıldı.
  • ASELSAN 1919 ve diğer modeller henüz yeşeremeden kurudu

aselsan 1919

ASELSAN mühendisleri tarafından üretilen yüzde yüz yerli ilk cep telefonu:

1993 yılında faaliyete geçti. Cep telefonlarının giderek yaygınlaşacağını öngören ASELSAN, 1994 yılında 80 kişilik bir mühendis yönetim ekibi yerli cep telefonunu almaya başladı. Yaklaşık 5 milyon dolar harcanan 3 yıllık bir çalışma sonunda mühendis ekibi, uygulamanın ilk yerli üretim cep telefonu olan ASELSAN 1919 modeli Türk kullanıcıların beğenisine sundu.

ASELSAN 1919 model, adını taşıyan Atatürk’ün Samsun’a çıkışını alıyordu:

ASELSAN 1919 cep telefonu yalnızca basit bir teknoloji üretimi değildi. Nokia, Ericsson ve Motorola gibi yalnızca birkaç markadan sonra Türklerin böyle bir atılım yapması, prodüksiyonun kaydettiği dünyada cep telefonu üreten 9 ülke biri olarak yazdırmak demekti. Yani Türkiye Cumhuriyeti, dünyaya karşı bir teknoloji mücadelesi veriyordu. Bölümler Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a götüren Kurtuluş Savaşı’nın ilk kılavuzunu atması gibi ASELSAN mühendisleri de yazıcısı teknoloji atılımın ilk kılavuzunu atmışlardı.

aselsan 1919

Tüm zil sesleri yerli melodilerden oluşur:

Yüzde yüz Türk üretimi olan ASELSAN 1919 cep telefonu modeline atılacak en büyük imza doğal zil sesleri olacak. ASELSAN 1919 modelini alarak da varsayılan zil seslerine baktığınız zaman Dağ Başını Duman Almış marşı ile, Ceylan türküsü ile, Üsküdar’a Giderken şarkısı ile, Harbiye Marşı ile ve İzmir Marşı ile karşılaşıyordunuz. Bunun yanı sıra yayınlama bir model olduğu için zil sesleri arasında Beethoven’un 9. Senfonisi ve Mozart’ın Türk Marşı vardı.

İlk ihracat dost hesabı yapıldı:

ASELSAN 1919 ilk olarak 500 adet üretim. Dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve MİT mensupları başta olmak üzere pek çok devlet görevlisi yerli cep telefonumuzu kullanıyordu. Elbette ASELSAN 1919 yalnızca yalnızca kullanılmak üzere üretilmemişti. İlk üretilen modellerden bazıları Azerbaycan’a ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ihraç edildi. Danimarka’da teste tabi tutuldu ve İngiltere’de onaylanan ASELSAN 1919, aynı yıl 10 farklı ülkede beş binden fazla ihraç edildi.

aselsan 1919

Dönemin en hafif telefonlarındandı:

Yıl 1997, cep telefonları oldukça ağır ve büyük. Ancak ASELSAN 1919 öyle değildi. ASELSAN 1919 modelinin boyu 12,9 cm, eni 4,7 cm ve kalınlığı 2,5 cm’di. En önemlisi, ağırlığı yalnızca 185 gramdı. Bu ağırlık, ASELSAN 1919’uo döneminde en hafif telefonlarından biri oluyor. Biri yedek iki pil ile gelen ASELSAN 1919’un batarya kapasitesi 500 mAh’di. 2,5 saat bekleme, 40 saat konuşma süresine karar verir.

ASELSAN 1919, 8,5 Milyon Türk Lirası satış fiyatına karar veriyor. 2 yıl garantili olan model; İstanbul, İzmir ve Ankara’da arızalandığı zaman 15 dakika, diğer illerde arızalandığı zaman bir günde tamir notu veriyordu. ASELSAN 1919 modelinin belki de en önemli özellikleri bir tanesi, yalnızca 1 saat içinde yüzde yüz şarj edilebiliyor olmasıydı.

ASELSAN 1919, dönem için benzer bakış açısı:

  • ASELSAN 1919, SIM karta bağlı olarak 315 isim ve numara kaydedebileceğiniz geniş bir rehbere sahip.
  • Dünyanın pek çok farklı dağıtım hizmeti veren GSM operatörlerine uyumlu olduğu için dünyanın neredeyse her yerinde kullanılabilirdi.
  • Çağrı yönlendirme özelliği sayesinde kapalı ya da çalıştığı zaman aramaları kayıtlı numaraya yönlendiriyordu.
  • SMS gönderiyor ve alabiliyordu.
  • Arayan kişi numarasını gösteriyordu.
  • Gönderilen mesajın ya da yapılan çağrının ücreti ekranda görülüyor.
  • Aranabilecek numaraların listesini yaparak bunların dışında arama yapıp bir şifre ile engelleyebiliyordunuz.
  • Kullanım kolaylığı sağlayan geniş bir aksesuar paketi ile birlikteydi.
  • Telefon dinlemelerini özel bir teknolojiye yönlendirme.
  • Mesajı alıyor ve çaldığı zaman titriyordu.

aselsan 1919

ASELSAN 1920 ve 1923 modellerinin de çalışmaları yapıldı:

ASELSAN 1919 modeli hem sahipleri hem de dünyada büyük beğeni toplamıştı. ASELSAN mühendisleri hemen serinin yeni modelleri olan 1920 ve 1923 üzerinde dövme dövme. Yeni üzerinde çalışan mühendis ekibine aynı yıl Nokia model mühendislerinden biri katıldı. Nedendir bilinmez, bu çevreden sonra henüz çıkamamış modeller hakkında ASELSAN’a art arda uluslararası yolcu tarafından patent davaları açıldı. Bu davalar uluslararası yolcu tarafından kazanıldı.

ASELSAN 1919 ve diğer modeller henüz yeşeremeden kurudu:

Aslında ASELSAN 1920 ve 1923 modelleri de üretilmiştir. Ancak o dönem telefon satış ve dağıtım uygulamaları önemli bir güç olan Çukurova Holding kuruluşu KVK, yöre dört bir yakın ASELSAN modellerini değil Nokia modellerini dağıtmayı uygun buldu. Özel bir şirket değil, bir devlet kuruluşu olan ASELSAN maalesef o dönem hiçbir ek destek görmedi. Sonunda hem üretim hem de geliştirme süreci durdu.

İlkeler üretilen ilk yüzde yüz yerli cep telefonu modeli olan ASELSAN 1919 Doğum Bilgi Bilgilerinden ve hikayesinden bahsettik. İnsanı düşünmeden algılama; eğer yerli cep telefonu üretimimiz hız kesmeden devam etseydi bugün uygun fiyata ASELSAN Pro Max adlı bir telefon unutulan yerli tablette bulunan Pardus ile kullanıyor yayılıyordu? Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.