Galyumu elinize aldığınız an, Kayganlaşır ve sanki herhangi bir sıvıymış gibi parmaklarınızın arasından kayar. Arkasında sadece yapışkan bir his ve küçük lekeler bırakıyor.
Galyum pek çok maddeyi neredeyse yok etme gücüne sahipken, İnsan vücuduna zarar vermemesi nasıl açıklanabilir?
Burada bilgisayarda sıvı galyum kaldı Görürüz. Erimiş galyum belli bir süre sonra bilgisayarı parçalıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=1tn5QhUSMjQ
Önceki videoda bilgisayarı parçalayabilecek galyum vardı, işte burada Ele asla zarar vermez.
https://www.youtube.com/watch?v=J5TTiNkgwXs
Peki bu durum nasıl oluşuyor?
Aslında galyum, alüminyum ve çelik gibi metallerin erimesine neden olur. Kimyasal reaksiyon girişinden kaynaklanmaktadır. Nasıl ki su demirin paslanmasına neden oluyor ama ellerimize zarar vermiyorsa, benzer durumun daha hızlandırılmış bir versiyonu bu elementlerin (galyum, alüminyum) etkileşimi için de geçerlidir.
Bu element alüminyumla birleştiğinde amalgam adı verilen bir alaşım oluşturur. Bu alaşım alüminyumun atomik kristal yapısına sızar ve onu çözerek kırılgan hale getirir. Böylece katı alüminyum, galyum ve galyumla birleştirildiğinde kolaylıkla parçalanabilir. Etkileşime girdiği maddede yapısal hasara neden olur.
Şaşırtıcı olan şu ki galyumun bunu başarması, Çok az müdahale gerektirir. Alüminyum ve çelik bir malzemenin üzerine çok az miktarda galyum koymak bile alaşımın oluşması için yeterlidir.
Gümüş renkli galyumun erime noktası 29,4°C’dir. Çoğu metalle kolayca alaşımlanır ve düşük erime noktalı alaşımlarda bile bileşen olarak kullanılabilir.
Bu element oldukça kolay bir şekilde erir ve sıvı hale gelir, ancak kaynaması için çok yüksek sıcaklıklar gerekir. Dondurulduğunda genişler ve bunu yapabilen birkaç maddeden yalnızca biridir.
Ayrıca altın, nikel, bakır gibi metallerin galyum ile birleştirilmesi sonucu elde edilen alaşımın ağız sıcaklığında sertleştiği görülmektedir ve bu alaşım Diş hekimliğinde dolgu malzemesi olarak kullanılır.
%100 metal olan galyumla oynamak veya elleçlemek herhangi bir tehlike oluşturmaz. Ayrıca bu elementin içerdiği bileşiklerin toksisitesi oldukça hafiftir ancak elbette solunmamalı veya yutulmamalıdır.
Özetle galyum elimizde sıvı halde bulunur ancak farklı metallere zarar verir. Metallerle kimyasal reaksiyonun sonucudur. Örneğin su ve tuzla ayrı ayrı temas ettiğimizde hiçbir şey olmuyor ama bu iki bileşik bir araya geldiğinde tuz suda çözünüyor.
Galyum da senin için. Size Terminatör 2 filmini hatırlatıyor mu?
ALAKALI HABERLER
Kimya Derslerinden Hatırlıyoruz: Elementin Proton Sayısına Göre Belirlenen ‘Atom Numarası’ Nedir ve Nasıl Bulunur?
ALAKALI HABERLER
Yorum Yaz