e
sv

Ay, Gökyüzünden Birdenbire Yok Olsaydı Dünya’da Neler Olurdu?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Her gece gökyüzünde bize eşlik eden eşsiz uydumuz Ay, evrende gezegenimize en yakın gök cismidir. Pek çok nedenden dolayı Ay’ın varlığı Dünya için oldukça kritiktir…

Varlığıyla tarih boyunca tüm insanlığı büyüleyen Ay, Dünyanın vazgeçilmezi Sanki bir komşu gibi.

Etkileyici bir görüntü sağlamanın yanı sıra gezegenimizdeki okyanusların gelgit düzenlerini de kontrol eder. Atmosferimizi ve iklimimizi etkiler.

Peki Ay aniden ortadan kaybolursa ne olur? Sorunun cevabı hiç de iç açıcı değil…

Öncelikle herkesin fark edeceği en net şey geceleri her yerin çok daha karanlık olmasıdır. Gece dışarı çıktığımızda bir şeyler görebiliyorsak bunun nedeni büyük ölçüde Ay’ın yansıttığı ışık.

Örneğin özellikle kışın sokağınızda elektrik kesildiğinde Dışarıya baktığınızda ne kadar karanlık olduğunu fark etmişsinizdir. Çünkü kışın hava genellikle bulutlu olduğundan ay ışığının büyük bir kısmı engellenir ve yüzeye ulaşamaz.

Artık Ay’ın tamamen kaybolduğunu, sokak lambalarının vs olmadığını görüyoruz. Bir de ışık kaynağının olmadığını düşünün; Zifiri karanlığa gömüleceğimizi söylemek abartı olmaz.

Her ne kadar çoğumuzun sokaklarında lambalar olduğu için bu durum pek sorun teşkil etmiyor gibi görünse de, ışık kaynağı yok Pek çok yol, köy ve bölge var.

İkinci etki ise biraz daha kritik; bizim için değil, hayvan dostlarımız için.

baykuş

Araştırmalara göre birçok hayvan yönlerini bul ve hayatta kalmak için Ay’ı kullanır. Bazı canlılar avlanmak için ay ışığını kullanır veya avlanmamak için ay ışığından kaçınır.

Dolayısıyla Ay’ın tamamen kaybolması bazı canlı türlerinin yok olmasına neden olacaktır. yok olma noktasına kadar Bazıları için harika bir fırsat olsa da. Bunun sonucunda doğadaki canlıların dengesi değişebilir.

Ay’ın en önemli etkilerinden biri okyanuslarımızdaki gelgitleri kontrol etmesidir.

Ay gelgiti

Ay olmasaydı gelgitler çok daha yavaş gerçekleşecekti. Kıyı ekosistemleri için oldukça kritik olan gelgit olaylarının yavaşlaması enerji, su, mineraller ve diğer kaynakların döngüsünü olumsuz etkileyecek, bu da o bölgelerde yaşayan canlıların yok olması veya göç etmek zorunda kalması anlamına gelecektir.

Dahası okyanus akıntıları Toplumsal düzenin bozulması nedeniyle küresel iklim değişikliği başta olmak üzere pek çok ciddi sorunla karşı karşıya kalacağız.

Son sorun ise Ay sayesinde belli bir dereceye kadar sabit kalan eksen eğiklik açımızın tamamen değişmesidir.

eksen

Bu açının değişmesiyle gezegenimiz çok kısa sürede dönüşecek. tek sezon ve hatta haftalık sezonlar bile var. Bu değişimler sonucunda tüm canlılar yok olabilir ve gezegenimiz tıpkı Mars gibi yaşam için dengesiz bir sistem haline gelebilir.

Gökyüzümüzün incisi Ay, Dünya için bu kadardır. Hayati önem taşıyor…

ALAKALI HABERLER

Ay Neden Biz Seyahat Ederken Sürekli Bizi Takip Ediyormuş Gibi Görünüyor?

ALAKALI HABERLER

Dünya’yı yok edecek kadar büyük bir göktaşının Ay’a çarpması senaryosunda başımıza ne gelir?

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.