e
sv

Aslında Kadınlarda da Âdemelması Var: Peki Neden Erkeklerdeki Kadar İri Görünmüyor?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Âdemelması kelimesi, gırtlakta var olan dünyaya verilen bir isim. Peki bu ismin nereden geldiğini ve neden sadece erkeklerde olduğu ile ilgili bir yargıyı yürütüyorlar?

Âdemelması insan gırtlağında yer alan, yutma sırasında yukarı aşağı hareket eden tiroid kıkırdağı geçididir. İsmini İncil’den alan, İngilizce anlamı “Adam’ın elması” olan bu yapı, kadın ve erkekler arasındaki biyolojik farklılığı gösteren doğal oluşumlardan sadece biri.

Erkeklerin ergenlik dönemindeki gırtlaklarının bezleriyle âdemelması oluşur ve ses tellerini koruyarak sesin kalınlaşmasını sağlıyor. Kadınların erkeklerine göre daha tiz sesli olmasını da âdemelması ile bağdaştırabiliriz.

Kadınlarda da âdemelması oluşabiliyor.

Kadın ve Erkeklerde âdemelması

Kadınların hepsinde âdemelliğinin olmaması yanlış olur. Çünkü girtlak hortumu insanlarda da gerçekleşmektedir. Kadınlarda tepe 120 derecelik açıyla bulunurken, erkeklerde 90 mükemmel mevcuttur. Erkeklerde âdemelliğinin bu kadar tarihi olması bu yüzdendir.

Peki bu yapının âdemelması isminin verilmesindeki sebep ne?

Yasak Elma

Âdemelliğinin, adının nereden aldığı hakkında ise iki çeşit tahmini vardır. Bunların ilki ve en çok yaygın olduğu, İncil’de yer aldığı belirtilen bir hikayeye dayanmaktadır. Hikayede geçiş yapmak üzere Tanrı, Adem’in yasak elmayı yemesinin sonucu ceza olarak elmanın boğazına takılmayı sağlamış ve bu kalıntı sonucu gırtlakta canavar meydana gelmiş ve bu da âdemelması olarak adlandırılmıştır. Fekat daha sonra teologlar tarafından İncil’de âdemelenmesinin olmaması, hatta Adem’in elde ettiği meyve sonuçlarının bile genel olarak yer almadığının belirtilmesi yeni bir tahminin oluşturulmasına sebep olmuştur.

Bu var olan varsayımı tamamen yıkanmış yeni düşünce ise Almanyalı Dilbilimci Alexander Gode tarafından ortaya atılıyor.

Gode’ye göre kütle tarafından bilinen ve sanılanın aksine âdeme olması terimi aslında bir çeviri hatası

ademelması

Bu düşünceye nereden ulaşabileceğine değinecek olursak; daha önce planlamamızın âdemelliğinin İngilizce anlamı olan “Adem’in elması” nın Latincedeki sonuçların “pomum Adamı” olduğu bilgisiyle başlaması. Bu yapı, İncil’de “insan kurtuluşu” anlamından gelen İbranice “tappuach ha man” teriminden çevrilmiş ve “man” kelimesi İbranicede “insan” anlamında gelmektedir. Buna ek olarak “çıkıntı” anlamında gelen sözcükn aynı zamanda İbranicede eş anlamının “elma” olması sonucu âdemelması terimi türetilmiş. İşte o zaman bu yana âdemelması -aslında insan çıkışı- terimi yanlış kullanılmaktadır.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.