Lithopedion, Latince taş ve bebek kelimelerinin birleşiminden türeyen, Türkçeye ise “taşlaşmış bebek” olarak aktarılan bir terim.
Fetüsün 14 haftalık öğrencileri tamamlaması sıralamayla ortaya çıkabilen bu durum, anne adayı olan/olmayan çoğu öğrenci ve onların yakınlarını ilgilendiriyor. Peki inanması güç olan bu olay, nasıl ve ne zaman ortaya çıkabiliyor mu?
Her şey fetüsün ölümüyle başlıyor.
gebelik sırasında anne karnında evliliği yitirmek fetüs, kimi zaman annenin zorlamalarıyla tehdit edebilir. Annenin bu koruyucularını zarar görmemesi, gövdesindeki büyük ya da küçük oluşumuyla doğru düzenlemeler olarak değişir.
Büyük bir fetüs, anne karnında öldüğünde dejenere olmaya yani bozulmaya başlar. Bedenin içinde ölü bir organizmanın bozulmaya bırakılması ise çeşitlia yol açabilir. Bu doğduğunda fetüsün, doğumunu yitirdiğinde anne karnından düşük ile yolu ile geçtiği.
Ölü fetüsün, annenin vücudunu terk etmediğinde neler olur?
Böyle bir durumda vücut, ölü fetüsü yabancı bir nesne olarak kabul eder ve bedende oluşturacak zararların önüne geçmek için bu nesnenin çevresini kireçle kaplar.
Bedeni, evliliği yitirmiş fetüsü kireçle çevrelemesi “Taşlaşmış bebek” vakası olarak adlandırılır.
Taşlaşmış bebek, bir bakıma dış gebeliğin bir başka şekli.
Dış gebelik, döllenmiş bir yumurtanın rahme giderken bir yumurta kanalına taşınmasından sorumluken; Lithopedion, döllenmiş yumurtanın, yumurta kanalına ulaşamaması ve rahmin dışında bir yumurtalığa veya çıkışlara ayrılmasıyla oluşur.
Bu durum üç farklı şekilde ortaya çıkar ancak yalnızca biri gerçek Lithopedion’dur.
Esasen, anne karnındaki fetüsün kireçlenmesi gerçek taş şekilli bebekken, kireçlenmenin hem fetüste hem de cenin zarında kendilerine veya sadece fetüs zarında kireçlenme oluşumu da taş biçimli bebek zannedilebilir.
Taşlaşmış bebeğe maruz kalan kadınların yaş ortalaması 50 iken, bu rahatsızlığa işaret eden hiç bazen gözlemlenebilirken bazen gözlemlenemez.
Taş bebekler, 23 ila 100 yaş arası, yüzyılın fazlasında menapozdan sonra görülmekle birlikte, 4 ila 70 yıl arasında ortalama 22 yıl anne karnındaki gidişi korur.
Sabit bir belirti göstermemekle birlikte, büyümeye kadarki vakalarda solunum sorunları, büyüklüğü ya da aniden adet görme, karın bölgesinde tanımlanamayan şişlikler Lithopedion’un belirtileri arasında.
Hiçbir düşüncenin olmadığı bölümler ise taşlaşan fetüs, anne rahminde idam var olabilir sürdürebilir.
Bu vakalardan en şaşırtıcı olanı, 90 yaşında bir kadına ait.
Tahmini olarak 70 yıl boyunca, karın sakinlerinde büyüyenleri tamamlamış bir bebeği tespit edilen kadın çeşitli yıllar öncesinde hamileliği öyküleri hamileliğini ama hiçbirinden emin olamadığını ifade ederken, bu vakaya maruz kalan 68 yaşında bir Fransız’ın ise, karnının “ömür boyu şiş, sert ve ağrılı” olduğundan yakın olduğunu bilmekte.
Lithopedion, hayatın sonu değil.
Taş biçimlendirilmiş bebek vakası hiçbir kadın için hayati risk taşımazken, bu durumu deneyimleyen annelerin, ileriki yıllarda arzu ettiği kadar sağlıklı çocuk dünyaya getirilmesi de mümkün.
İLGİLİ HABER
Doğum hamileliği Diye Bir Şeyin Kalmayacağının İlknı Veren Teknoloji: Yapay Rahimler
İLGİLİ HABER
Bir Kadının gövdesinin, Dişi Kurbağanın Derisinin Altına Enjekte Edilmesiyle Yapılandırılmasıyla Hayal Edilen Yaratma Testi
İLGİLİ HABER
Karnın Çok Az Büyüdüğü hamileliklerde Bebekler Sıkışmış Hissine Kapılıyorlar Olacaklar mi?
İLGİLİ HABER
Yorum Yaz