Katar 2022 Dünya Kupası‘nda kullanılan adidas Al Rihla isimli topa sahip olduğu teknolojik gelişmeleri yakından bakıyoruz. Adidas tarafından turnuvaya özel olarak üretilen bu topun maçlarda kullanılan versiyon, Christiano Ronaldo’ya verilmeyen golün doğru tespit edilmesini sağlayan bir çipe, yerçekim sensörüne ve doğal olarak şarja dokunmak.
Dünya Kupası’nın resmi topu Al Rihla’nın bu adı Arapçada “yolculuk” anlam yüklüyorum. Topun tasarımında Katar’ın mimarisinden, ülkenin sembolü olan teknelerden ve Katar bayrağından ilham alındığı belirtiliyor. Beyaz renk ise ülkenin inci sektörüne bir bakış duruşunu simgeliyor.
Sıcak bir bölgede oynanacak olan maçlarda topun problem yaratması için dış kısım bir kabuk gibi tek parça olacak şekilde kullanılacak. Böylece topun daha isabetli ve kullanılmış olması amaçlanmış.
Topun yüksek tempolu maçlarda daha hızlı ve isabetli olmasını sağlayacak CRT çekirdek yapısı ilk dikkat çekici nokta. Kaldı ki firma, topu yalnızca rastgele şutlarla değil, rüzgar tünelleriyle de test etti. Topun merkezinde bulunan sensörler de 500 veri toplayarak veri merkezlerine gönderiyor. Bu da yarı otomatik ofsayt sistemi için hem de görüntü değerlendirmeleri için önemli.
CBT (Connected Ball Technology – Bağlantılı Top Teknolojisi) adı verilen bir sistem, topun içine yerleştirilmiş sensörleri kullanarak maç sırasında bilgi aktarımında bulunuyor. Özellikle VAR sistemi için bu sensörlerin verdiği bilgiler büyük önem taşıyor. Zira topun tam konumu, tam olarak hangi anda ayakta durduğu, yapay zekânın da kullanılabileceği kesin olarak bilinebiliyor.
Bu topun içi de normalde olduğu gibi sadece gazla dolu değil. Topun içinde orta bölgede Süspansiyon Sistemi adı verilen bir yapı bulunuyor. Bu yapı da 500Hz iç ölçüm birimini bağlantıye ve koridorları bağlar. Örümcek-Adam’ın ağlarına takılmış gibi dengede görünen sensörler ve çipler topun içinde, bir oraya bir buraya savrulmuyorlar. Bu sensörler ve çipler, indüksiyon ile şarj edilebiliyor.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Yorum Yaz