e
sv

2000’li Yıllarda Saatlerimizi Harcarken Şimdilerde Yüzüne Bile Bakmadığımız Efsane İnternet Siteleri

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

İnternet, 2000’li yıllarda bugünden çok farklıydı. İnsanlar, genellikle benzer mecralarda takılırdı çünkü alternatifi yoktu. Zaman yolculuğuna çıkacağımız bu içerikte, artık eskisi kadar popüler olmayan internet sitelerine bakacağız…

Akıllı telefon ve internet kullanımı, bundan 15 yıl önce bu kadar yaygın değildi. Pek çok kişi akıllı telefon bile kullanmıyor, SMS ile haberleşme devri tam gaz devam ediyordu. İnternete erişim imkanı olan kullanıcılarınsa vakitlerinin büyük bir bölümü ortak mecralarda tutuluyorlardı.

Şimdi sizlerle bir zaman yolculuğuna çıkıyoruz. Bir dönemler herkesin ulaştığı ancak şimdilerde unutulmuş olan veya eski popülaritesini yitiren internet sitelerine yakından bakacağız.

Eskiden herkesin kullandığı ancak şimdilerde unutulmaya yüz tutan veya tamamen kapanan internet siteleri:

grafik2000“, 2000’li yılların başında bugünkü meme kavramının temellerini atıyordu. Hepimizin bildiği “Noel Dayı”, grafi 2000’in en popüler içerikleri arasındaydı.

noel günü

Grafi2000 ekibi, şimdilerde çeşitli içerikler için çalışmalar devam ediyor. Çok güzel çalışıyor olsa da hiçbir çalışma, eskiler kadar dokunmuyor.

Noel Dayı serisinden bir video:

Spotify, YouTube ve Apple Music gibi hizmet vermediği yıllarda “benim alanım” Var olan sosyal medya anlayışını müzikle birleştiren platform, o yıllarda rakipsizdi…

benim alanım

Şimdilerde ise myspace’in esamesi bile okunmuyor.

Tinder’ın süreleri olmadığı “yonjaDünyanın en popüler arkadaşlık platformlarından biri olan yonja, milyonları bir araya getiriyordu.

yonja

Facebook, Instagram ve Snapchat gibi platformlar arkadaşlık sitelerine olan ilgiyi azalttı. Bu düşünceler en çok etkileyici arkadaşlık sitesi ise Yonja oldu. Yonja benzeri merhaba5 da rakibi ile aynı kaderi paylaştı.

Caps ve meme akımlarının tümünü unutun. Bundan 10-15 yıl önce bobiler.org vardı. İnternet ortamlarında en iyi düzenlemelerini bulabileceğiniz mecralardan bir tanesiydi.

Bobiler

Ancak geçen yılları sitenin popülaritesinde düşüş yaşanıyor. Yaşanan zorlukları aşamayan platform, 2021 yılında yayını durdurma kararı aldı.

2000-2010’lu yıllarda internetin yaygın olarak dışlanması, en çok da MP3 oynatıcı kullanıcılarını etkilerdi. Çünkü müziğe ulaşmak çok zordu. “Forumezi”, yeni albümleri çıktığı gün yayınlar, insanların indirme yapmasına imkan tanıdı.

“Çek Git Bebeğim”, “Hayalet Sevgilim” gibi şarkıların tamamı, Forumezi’den indirilebilirdi. Korsan kullanıma yönelik erişimForumezi için de sonu getirmiş oldu.

Hacker aşınması değil, hacker olmaya çalıştığı ilk yılları yaşadık. İşte o dönemlerin vazgeçilmesi “gardom”du. Hack türleri hakkındaki bilgiler wardom’dan sorulmuştur.

Artık eskisi kadar popüler olmayan Foruma girerken, Onlyfans’in neden kapatılmayana ilişkin tartışmaların yapıldığına tanık olmaya çalışıyoruz.

Türkiye’deki en eski video paylaşım platformlarından bir tanesi “Alkışlarla Yaşıyorum”du. En iyi videolar bu platformda paylaşılırdı. Sosyal ağlar, Alkışlarla Yaşıyorum’dan hizmet verilen videolarla dolup taşardı.

Alkışlarla Yaşıyorum

bobiler.org ile aynı kaderi yaşayan Alkışlarla Yaşıyorum2020 yılında kapandı ve tarihin tozlu raflarına gömüldü…

Crack’li yazılımlar, filmler, tablet sistemleri, müzik ve dahası. Aklınıza gelen her türlü dosyanın barındırıldığı ortam “hızlı paylaşım“dı.

hızlı paylaşım

Google’a benzer bir sonuç sunan Rapidshare’da doğru aramayı bulmak, aranan her ne ise mutlaka bulurdunuz. Platform şimdilerde bulut depolama hizmeti olarak hizmet veriyor.

2010 yılında sosyal medya platformlarının çalıştırmaları baştan yazan bir mecra kuruldu. yaygın bağlantı açıktan veya anonim olarak sorulanlar “ask.fm“deniyoruz.

askfm

İnsanların buradaki hesaplarını FacebookTwitter veya Google ile bağlantıları, o platformlara bağlantıları da verirlerdi.

Birilerini yedi insan, “antoloji“de toplaşır, yazılar şiir ve hikayeleri paylaşırlardı.

antoloji

antoloji hala aktif olarak kullanılıyor Ancak eski popülaritesini yitirmiş durumda.

Netflix ve Disney+ gibi platformların olmadığı film indirme siteleri çok meşhurdu. Ancak bu kez de seslendirme sorunu yaşardık çünkü Türkçe dublaj yapımların sayısı azdı. “divxplanet”, mükemmel bir alt yazı bulma mecrasıydı.

divxgezegen

Geçtiğimiz dönemlerde bir karar alan platform, resmi olarak sonlandırdı.

Bugün 30’lu yaşlarında olan tüm oyunseverler, “Kral oyun“U mutlaka bilirler.

Kral oyun

KralOyun hala aktif olarak göndermek bir internet sitesi. Ancak oyunların içine bakılır mı? 2023 yılında pek de mümkün değil

Bonus olarak da bazı uygulamaları hatırlayalım:

Bonus 1: Milyonların unutamadığı MSN! Sosyal medya ve mesajlaşmayı bir arada bulunan yazılım, “Ne Dinliyorum?” özelliği ile aşk acısının da mutluluğun da paylaşıldığı bir yerdi. Emoji, sticker ve sosyal medyaya dair aklınıza gelen ne varsa MSN’de mevcuttu.

MSN dönemi güzel günlerdi. Birbirimize oyun atargörüntülü görüşme yapamıyorduk…

Bonus 2: LimeWire isimli uygulama ile müzik indirmeye çalışırdık. Ancak MP3 adı altında yapılan paylaşımlardan genellikle pornografik görüntüler yer alırdı.

kireç teli

LimeWire, 20 yıllık aradan sonra NFT pazarı olarak yeniden hizmet dağıtımını açıkladı. Dosya indirme özelliği ise tamamen iptal edildi.

Bonus 3: Winamp, özellikle de Windows XP döneminin ölümünün yıldızıydı. İndirmeyi başardığımız müzikleri Winamp’ta dinler, çalma listeleri oluştururduk. Kendine has animasyonlar sunan Winamp, bugün hizmet veren pek çok yazılımdan daha iyi çalışırdı.

Winamp

Winamp’ı yeniden hayata döndürmek için icra ediliyor. Ancak bunların bir etkisi olur mu? Artık pek de mümkün değil gibi görünüyor…

Peki sizin hatırladığınız internet siteleri hangileri?

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.