Uzun süre su altında kalan çukurun nasıl gün yüzüne çıktığını öğrendiğimizde, mevcut kullanım için Oldukça şaşırabilirsiniz…
Dışarıdan, çevresinde evlerin olduğu büyük bir çukur Gelin bu yerin oluşumuna, coğrafi anlamına ve günümüzde ne için kullanıldığına birlikte göz atalım.
Meksika’daki bu büyük çukurun tarihi aslında oldukça ilginç.
Meksika’nın güneyindeki Xico bölgesinde yer alan yanardağ, şiddetli patlamasının ardından böyle bir iz bıraktı. Coğrafi terimi kullanacak olsaydık, “krater Gölü” yarattı.
Yanardağın geride bıraktığı çukurda suyun birikmesiyle oluşan krater. Chalko Gölü Altında birkaç bin yıl boyunca gizli kaldı. 14. yüzyıla kadar.
İklim değişikliklerinin başlaması gölü de etkiledi.
14. yüzyılda iklim değişikliği nedeniyle kurumaya başlayan göl, 19. yüzyıla kadar hükümet tarafından tamamen kurutuldu ve çiftçilik planlandı. Fotoğrafa baktığınızda devasa çukurun içindeki tarlaları görebilirsiniz.
Bilim insanları krater bölgesindeki bu tarımsal zenginliği şöyle açıklıyor: “Volkanlar patladığında magma soğuyor ve yer altında bulunan birçok mineral yüzeye ulaşıyor. Ortaya çıkan volkanik kayalar, atmosferik nem ve güneş enerjisi sayesinde fiziksel ve kimyasal olarak aşındırılıyor. Bunun sonucunda faydalı mineraller ve besinler canlılar için verimli hale geliyor.”
Patlamadan geriye kalan bu çukur bugün tamamen çiftlik olarak kullanılıyor.
Krater halkasıyla çevrelenen devasa çukurun etrafındaki alan artık sayısız ev ve yüzbinlerce yerli insanla dolu. Tahmini nüfus bile 300.000 kişi etrafında.
Kraterin iç kısmı plantasyonlar (kakao, kahve ve kauçuk gibi bazı bitkilerin büyük çapta yetiştirildiği tarım işletmeleri) ve tarlalar için kullanılıyor. Tabii Meksika’ya gelen turistler için de İlginç kırsal alanlardan biri.
ALAKALI HABERLER
Aktif Bir Yanardağı İçine Atom Bombası Atarak Yok Edebilir miyiz?
ALAKALI HABERLER
Devasa bir buzdağını volkanın içine düşürürsek ne olur? (“Cossss!” sesi kesin)
ALAKALI HABERLER
Yorum Yaz