İnsanlık tarihi büyük gizemlerle doludur ve arkeolojik çalışmalarBu sırların birer birer ortaya çıkarılması açısından kritik öneme sahiptirler. Bu içerikte; Afrika’nın güneyinde yer alan Zambiya’da yürütülen kazılar yaklaşık olarak ortaya çıkıyor. 500 bin yıl önce Ahşap aletler ortaya çıkardı. Bilim insanları bu keşfin insanlık tarihinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacağını belirtiyor.
İlk insanların göçebe yaşam tarzını benimsedikleri, mağaralarda yaşadıkları ve avcılıkla uğraştıkları sanılmaktadır. Ancak Zambiya’da yapılan keşif bu durumun ortaya çıktığını gösterdi. değişebilir bu ortaya çıkarıyor. Yapılan teknik incelemeler sonucunda 476 bin yıl önce yapıldığı belirtilen ahşap yapının Taş Devri döneminde insanlar tarafından kullanıldığı belirlendi. barınaklar düşünülmesine neden oldu.
İşte yarım milyon yıla yakın geçmişi olan o ahşap yapı.
İnsanlığın Derin Kökleri adlı proje kapsamında Zambiya’daki bulguları inceleme fırsatı bulan Liverpool Üniversitesi’nden Prof. Larry Barham ahşap yapıyla ilgili şunları söyledi:
Tahtadan yeni ve büyük bir şey yaptılar. Zekasını, hayal gücünü ve becerilerini kullanma daha önce hiç görmedilerdaha önce hiç var olmayan bir şey yarattılar.
Geoff Duller isimli bir başka profesör ise ahşap yapı hakkında şunları söyledi:
Biri diğerinin üzerinde duruyor ve her iki tahta parçası da çentikler var. Bu çentiklerin taş aletlerle kesilmiş olduğu anlaşılmaktadır. Bu şekilde iki kütük iç içe geçer ve inşaat nesneleri o olur.
*Kalıntıların bulunduğu alan.
Yapılan incelemeler, ahşap yapıyı oluşturan iki parçadan kısa olanının daha kısa olduğunu gösterdi. 1,5 metre civarında olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar bu kadar uzun bir ahşap malzemeden o günün şartlarına göre önemli bir yapının inşa edildiğini düşünüyor. Tahminlere göre yarım milyon yıl önce yaşayan insanlar nehir veya nehir kenarlarında barınaklar inşa etmişler. Balık tutmak için Söz konusu ahşap yapıyı onlar yapmış olabilir.
Zambiya’daki keşif önemli bir konuyu içeriyor. Bilim insanları bugüne kadar yaptıkları çalışmalarda modern insan dediğimiz “Homo sapiens”e ait en eski kemik kalıntılarını buldular. 315 bin yaşında Öyle olduğunu belirtiyorlar. Yani elimizdeki verilere göre bu ahşap yapıyı modern insan yapmış olamaz. Araştırmacılar bundan sonra tam da bu nedenle iki yola ayrılacaklar. Yapılacak çalışmalar ya modern insanın tarihinin çok daha eskilere dayandığını ortaya çıkaracak ya da “Homo erectus” ya da “Homo naledi” gibi daha ilkel insan türlerinin aslında o kadar da ilkel olmadığını kanıtlayacak. Bu sorunun cevabı bölgede bulunacak kemik kalıntılarıyla gün yüzüne çıkacak.
Yorum Yaz