e
sv

İlk Günden Game Pass’e Gelen Atomic Heart Benzeri 10 Oyun

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Oynanışından bölümlerinde politik yönüyle gündemden düşmek bilmeyen ve farklı tarzla dikkat çeken Atomic Heart’ın ardından yabancı hissettirmeyecek oyunları derledik.

Son dönemlerde oynanışından süreler, Rusya ve Ukrayna arasındaki politik çatışmayla ortaya çıkan atomik kalp, duyurulduğu günden beri beklenen ve çıkan her oynanış videosunda heyecanı daha da körükleyen bir oyun oldu. Çıkar çıkışı özellikle de bizim gibi dışındaki oyuncular için büyük nimet olan Oyun Geçişi gelecek olması da oyunun karşı ilgili olmayanların da dikkatini çekmesini sağladı.

Oynayanların bir kısmı Atomic Heart’ı beğendi, bir kısmını beğenmedi, bir diğer kısmı da oynanışı sevse de politik sorunlar nedeniyle yatış dedi ve boykotladı. Bunca çatışmanın arasında inceleme almaya devam eden oyun, uzaktan baktığınızda uzaktan tek bir örnekmiş gibi görünebiliyor. Fekat oyun dünyası örnek alındı ve bu oyuna karşı ilgili olanların kesinlikle göz atması gereken bir ton oyun daha var.

Örneğin Atomic Heart’ın bir ilham kaynağı: Bioshock serisi

Bioshock serisinden İlham alındığını, özellikle de ilk oyundaki deniz fenerinden Rapture şehri giriş sahnesinin benzerinin yapımından anlayabiliriz. Benzerlikler doğal olarak bunlarla sınırlı değildir.

biyoşok Hakkında konuşacak olursak, arkasında derin bir hikâye barındıran ve oyun mekaniklerini içeren Atomic Heart ile fazlaca benzer yanı bulunan bir seri. indirim döneminde tüm serinin üçlü remastered paketini uygun bir fiyata alabilirsiniz.

Bölümler Atomic Heart’ta olduğu gibi hem silahlar hem de farklı güçler sizi karşılayacak. çevre birliği yine distopik bir dünya Sunan serinin son oyununu, ortamlar daha canlı olsa da bu, karanlık hikâyenin sürükleyicisini etkilemiyor.

Serinin üç oyunundan sonra zaten belli bir doygunluğa ulaşıyorsunuz ama Infinite’ten silinenlere baktığınızda, son oyun gözünüzde bir nebze düşebilir. Oyunun kötüleştiğinden değil; çıta çok daha yüksekte olabileceğinden. Yine Infinite’i beklemek sık sık Atomic Heart’ı hatırlayacağınızdan da şüpheniz olmasın.

Bioshock kadar olmasa da Dishonored serisi de Atomic Heart ile benzer rakiplerini paylaşıyor.

şerefsiz serisinde de Atomik Heart’ta olduğu gibi planları ister istemez bozan ve yine ister istemez işleri ortaya koymakla sorumlu olan kişi oluyorsunuz. Yine kurmaca bir evrende geçen bu seride fazlaca süper gücüz(?) oluyor. Bunları kullanarak temelde usta bir suikastçı olabiliyorsunuz.

Serinin kendine has bir özelliği de var. Siz o anki zamanla var olan tüm düşmanları, hatta bazı insanlara zarar vermeden hatta öldürdüğünüzde hikâye devam ediyor, öldürmeseniz de devam ediyor. Ancak bu aksiyonlarınız, oyun sonunu okuma.

Son oyun hariç. O oyunu çalıştırabilirsiniz. Oyunun sonuna geldiğinizde istediğiniz kararı verebiliyorsunuz. Ancak bu biraz da karakterden dolayı böyle. Zira ilk oyunun bir kraliyet koruyucusunu, ikinci oyun tahtından alınan bir imparatoriçeyi (veya yine kraliyet koruyucusunu), en son maçta da bir kiralık katili canlandırıyorsunuz. Her karakterinin de kendine has bir hikâyesi var, farklı güçler ve oyun şekli bulunuyor.

Deus Ex serisi de size Atomic Heart’a bir nebze benzer, distopik bir dünya deneyimi sunacaktır.

Daha modern bir deneyim olması açısından serininin İnsanlık Bölünmüş oyununun bir örneğini verelim. Oynanışı Atomic Heart’tan örnekler Dishonored veya Bioshock’a yakın diyebiliriz. Her ne kadar gördüğünüz her NPC size düşman olmasa da çoğu alanda size o yalnızlık hissini veriyor.

Bunun dışında Atomic Heart’ta olduğu gibi yine de yediğin ama işleri sekteye uğratan karakter siz oluyorsunuz. Bu durumda olan hem de geçtiği defterleri okumaya çalışıyorsunuz hem de kendi kafanızdaki soru işaretlerine araştırmacılar çalışıyorsunuz. Silahlarınızın teknolojik yanlarında vücut muhafazalarınızdan elde ettiğiniz özel güçler de bulunuyor. Yazıları kullanmak da uzun keyifli.

Hikâye yönüyle olmasa da mekanikleriyle Atomic Heart’a benzeyen Deathloop:

Deathloop’ta sürekli bir zaman döngüsü içinde gidiyoruz ve hikaye yönüyle iki oyun birbirinden oldukça uzaklaşıyor. Fekat Atomik Kalp’ın özel güçlerini beğenen kişiler için Deathloop’un zevkli bir deneyim olacağı kesin.

oyunda, Dishonored’da olduğu gibi özel güçleriniz ve bunların yanında silahlarınız yer alıyor. Güçlerinizi oynatabiliyor, stilize göre özelleştirebiliyor, geliştirebiliyorsunuz.

Wolfenstein serisinin hikayesiyle boyutuyla Atomic Heart’ı anımsatacaktır.

Ancak burada kısıtlamalar Birliği değil, Nazi Almanyasının distopik bir gelecekte geleceğimizi buluyoruz. Kaleler, iç karartan mekan ve düşman güçleri, bir an olsun geri adım atmayan vahşetli yönü ve daha birçok özelliğiyle Wolfenstein, Atomic Heart yedilerin deneyimi olması gereken bir yapım.

Özel güçlerden örnekler silahların ön planında olduğu bu serinin modern oyunlarını, Oyun Geçişi üzerinden oynayabilirsiniz. Karakterimiz agresif olsa da Atomic Heart’taki gibi itici değil, özel güçlerimiz olmasa da onları aratmayan mekanik çatışmaları var ve bunların yanında daha birçok artıyı da içinde barındırıyor Wolfenstein serisi.

Alternatif bir zaman dilimi dendiğinde Cyberpunk 2077’yi dahil etmemek olmaz.

Siberpunk 2077, temel bir açık dünya rol yapma oyunundan dolayı Atomic Heart’a göre daha fazla oyun içeriğine sahip. Bunun iki yanında oyun arasında tahmin olarak görüşler bulunuyor. Çünkü iki oyunun da ötesinde kötü bir distopyaya yönlendirildiği bir hikâye bizi karşılıyor.

Fekat Cyberpunk’ta daha özgür oluyorsunuz. Bu saatlerde Atomic Heart’ın ardından dalabileceğiniz, kendi tarzınıza göre hareket ve sınırlarınız içinde sizin için bir deneyim olarak Cyberpunk 2077’yi görün. Zira oyunları herkes aynı noktada başlasa da karakter gelişimlerinin gelişiminden Bu nedenle oyun ortalarına ve sonlarına doğru kişiler çok farklı yerlerde bulunuyorlar.

Sırada modern DOOM oyunları yer alıyor.

Elbette oyuna başlar başlamaz hikâyeyi kenara bırakan DOOM’u alma notu Atomic Heart ile karşılaştırmak yanlış olur. Ancak boss savaşları ve dövüş mekanikleri bu ikiliyi aynı kefeye koyabiliyoruz.

Atom Eğeric Heart oynuyorsanız ve aksiyon kısmı sizi içine çekmiş, ama yavaş kalmamışsa bunun çok daha zengin, hareketli ve sürekli olanını DOOM oyunlarında bulabilirsiniz.

Observer: System Redux, fütüristik ve distopik bir gelecek, korku/gerilim oyunu olarak harmanlıyor.

Distopik geleceğin belki de en karanlık yönüyle sizi buluşturan Gözlemci, ortalığı kırıp geçtiğiz bir oyundan sonra sizi yaşıyor ve değerlendirmeye itiyor. Çünkü bu oyun, Atomic Heart’taki gibi hiçbir şeyden (cidden hiçbir şeyden) memnun olmayan ve askeri kariyerinin de getirmesiyle ortalığı ilk fırsatta toz dumana çeviren bir karakteri canlandırıyorsunuz.

onun yerine bir dedektifi canlandırarak çocukları kaydetmeye çalışıyorsunuz. Oyun boyunca farklı olaylar ortaya çıkıyor ve hikaye dallanıyor. Akıntısına kendinizi bırakırken beyin fırtınası sürerken, ancak bu süreçte sizi boş uğraşlarla yormayacak bir yapım. Gizlilik bölümleri alıcılar doğal olarak çalışırlar.

Sırada çoğu kişiye bakmadan okuyabilir We Happy Few var.

We Happy Few’de de aslında ortadan kalkması gerekirken planlar bozan kişi rolündesiniz. Temelde sansürün zirvesinin yaptığı ve tarihin hükümetlerinin egemen olduğu şekilde yansıtıldığı gazete manşetlerine, denetleyici yöneticileriz yöneticileriz, hikâyenin gidişatıyla da önemli ayrıntılar geliyor. Bu süreçte hem kim olduğunuzu öğreniyorsunuz hem de ana oyun hikâyesini kendinizi gösteriyor.

cehalet mutluluktur düşüncenin hakimi olduğu ve adeta motto hâline geldiği bir dünyada manzaranız yolculuğunuz, oyun ilerledikçe dallanıp budaklanıyor. Atomic Heart oynandıktan sonra eşya özelliğini pek de yabancı gelmeyecektir.

Ve son olarak özgün tarzıyla dikkatleri üzerine “Ghostwire: Tokyo”

Hayatımızı kurtarmasına karşılamaya başlarda anlaşamadığımız, bize hem yol gösteren hem de süper güç sağlayan KK -o KK değil- dünya dışı varlıklarla savaşmamızda bize yardımcı oluyor. Bu bağlamda Atomic Heart’ın Charles’ına oldukça benzerlerini söyleyebiliriz. Hikâye açıklamalarında da ikili arasındaki bağın kuvvetlendiğini görebiliyoruz.

Atomic Heart’ın ardından bazı özellikleriyle benzer olan ancak kendine özgü oynanış mekanikleriyle çizgisini belli eden Ghostwire: Tokyo’ya göz atabilirsiniz. Düşman zararları ve dövüş mekanikleri o kadar çeşitli olmasa da Atomic Heart’ın üzerine canlı bir deneyim olarak bakın.

Bunların dışında farklı önerileriniz varsa yorumunuzda paylaşabilirsiniz.

İLGİLİ HABER

Atomic Heart’ı İnceledik: Kullanım’in Dünyayı Ele Geçirdiği Alternatif Bir Tarihte Geçen Oyun Bir Rus Propagandası mı?

İLGİLİ HABER

Doğumların Dünyayı Yönettiği Yeni Oyun Atomic Heart’e Ukrayna’dan Tepki Gecikmedi: “Satışları Durdurun”

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.