e
sv

Internet Archive, Kitap Yayıncılarına Karşı Bugün Mahkemeye Çıkıyor: e-Kitapların Geleceği Belirlenebilir!

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

İnternetin geçmişini sunucularında depolayan The Internet Archive, bugün kitap yayıncılarına karşı mahkemede sözlü savunma gerçekleştirecek.

İnternet sitelerinden videolara, yazılımlardan fotoğraflara kadar internetin gidişatını ve dahasını koruma altına alan İnternet Arşivi, bugün mahkeme salonunda kendisini savunacak. İnternetin en önemli platformlarından biri olan Archive, kitap yayıncıları tarafından dava edildi.

New York federal mahkemesinde 21 Mart saat 20.00’da başlayacak duruşmada Internet Archive, French yayın devi Hachette’in de aralarında bulunduğu yayıncılara karşı sözlü savunma gerçekleştirecek. Bu dava, pek çok kişiye göre e-kitapların da büyümesi belirleyecek.

İnternet Arşivi neden dava edildi?

internet arşivi

Pandeminin ilk yayınları tüm yayıncılar kapanırken Arşiv, kitapseverler için ‘Ulusal Acil Durum Kütüphanesi‘ girişimini başlattı.

Bu girişim ile birlikte her bir e-kitap sınırsız sayıda insanın iki haftalık erişimine açıldı. Ancak bu eşyalar Hachette dahil olmak üzere HarperCollins, John Wiley & Sons ve Penguin Random House gibi dev isimler Rahatsız oldu, yasal süreci başlatmaya karar verdi.

Ancak yayıncıların açtıkları davada yalnızca Ulusal Acil Durum Kütüphanesini hedeflenmedi. Doğdudan Internet Archive’ın kitaplarını dijitalleştirdiği ve e-kitap olarak kullanılması CDL sistemi hedeflendi. CDL, diğer e-kitapların muhalif yayıncıların lisansladığı kitapları da kütüphaneye ekliyor.

Davacı yayıncılar, bu nedenle The Internet Archive’ı “endüstriyel depolama amaçlı dijital korsanlık” ile çalıştırıyor. Archive’ın kitaplarını yasa dışı olarak taradığı ve sunucularına eklediği, yayıncılara ve yazarlara herhangi bir ödeme yapmadığı ifade ediliyor.

ABD’de bu dava, CDL sistemi için de ilk yasal test olacak. Davacılar, CDL’i de “Telif hakkı yasasının çok ötesinde icat edilmiş bir paradigma” olarak tanımlıyor.

İLGİLİ HABER

Twitter’ın Telif Hakkı Sistemi Bozuldu: Siteye Film Yükleyenler Bile Var

:
https://www.theverge.com/2023/3/20/23641457/internet-archive-hachette-lawsuit-court-copyright-fair-use

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.