mors alfabesi, kullanım tarzı olarak her ne kadar farklı gibi görünse bile bir dönemde kullanılan iletişim biçimlerinden bir tanesiydi. Şu an güncel olarak kullanılmasısa bile, özellikle telgrafın başlangıcında kullanılıyordu. Bugünkü durum, dönem boyutları kullanılan iletişim biçimi olan mors alfabesi hakkında ilginç bilgiler. Mors alfabesi hakkında bu bilgileri öğrendiğinizde, sizin için küçük gözüken bu konuşma biçiminin aslında ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu anlayacaksınız.
Mors alfabesi bir dil olarak sayılmasa bile, geçmiş tarihler oldukça uzun kullanılmış demiştik. Hatta, günümüzde bile bazı yerlerde yine mors alfabesine yer veriyoruz. Ama doğal olarak, geçmiş dönemde olduğu kadar kullandıkları tercih edildiği söylenemez. Telgraflardan tutun, SOS sinyallerine kadar bazı temeller mors alfabesine dayanmaktadır. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan, mors alfabesi hakkında ilginç bilgiler listemize geçelim.
Mors Alfabesi hakkında ilginç bilgiler:
- İcat edilme amacı yalnızca telgraflar içindi
- Aktif olmasa bile, günümüzde devam ediliyor
- Mors alfabesini yalnızca iki kişi icat etti
- İlk telgraf yardımcısına gönderildi
- Hem mucit, hem ressam: Samuel Morse
- Mors alfabesi diyince aklımıza direkt o geliyor: SOS sinyali
- Mors alfabesini öğrenerek siz de kullanarak konuşabilirsiniz
- Mors alfabesi bir dil sayılmaz
- Mors alfabesi bazılarını işsiz bıraktı
İcat edilme amacı yalnızca Telgraflar içindi
Mors alfabesinin ilk icat edilmesindeki en büyük neden, telgraflarda kullanım içindi. Çünkü eski zamanlarda telgraflar, elektrik dalgaları ve etkileriyle iletişim kurabiliyordu. Elbette, tekli dalgalar göndereceğiniz için bunun nasıl olacağının ağırlığına ihtiyacı var. Buna en basit yöntem olarak ise mors alfabesi yetisi ve telgraflarda kullanılmaya başlandı.
Harflere ve ölçülerea, kısa ve uzun kullanımlar boyunca, karşınızdaki kişiden telgraf çekebiliyorsunuz. Zaten bu yaptığınız yazma eylemine de mors alfabesi hoş geldiniz. Belki de günümüzün klavye yapısının atası da, telgraf ile birlikte mors alfabesi olmuştur.
Aktif olmasa bile, günümüzde devam ediliyor
Mors alfabesinin bizim dünyamızda ufakta olsa bir yeri bulunuyor. Bazı insanlar, mors alfabesini yalnızca hobi olarak öğreniyor. Her ne kadar günlük yaşamlarında büyük bir yer kaplamasa bile, hala bu iletişim biçimini öğrenmek isteyenler insanlar bulunuyor. Hatta bizim acil yardım denetimleri olan s.o.s. safra, aslında mors alfabesine ait.
Ayrıca, bazı amatör telsiz operatörleri, sinyal dalgalarının iletiminde mors alfabesini kullanmaya devam ediyorlar. Özetlemek gerekirse, mors alfabesi artık elden büyük bir örnek olmasa bile kullanmaya devam ediyor demektir.
Mors alfabesini yalnızca iki kişi icat etti
Mors alfabesinin derinlerine indiğimizde, onu icat eden iki kişiyi görüyoruz. İcadın kahramanı samuel fb morse Birlikte, ona bir arkadaşı ile birlikte yardımcısı Alfred Lewis Vail de yardım ediyor. Mors alfabesinin icat edildiği süreçte, Alfred Lewis Vail’in yardımları oldukça fazlaydı. Mors alfabesindeki kıvrımların çizimi için, Vali’nin Samuel’e yardımı oldukça fazlaydı. Ama tabii ki fikir ilk başta Samuel’e aitti. Bu alfabenin ismi de yine Samuel FB Morse buldu.
İlk telgraf yardımcına gönderdi
Mors Alfabesi Samuel ve Vail tarafından verildikten sonra ilk kez test edildi. Bu test, ABD makamlarının güvencesinde ve Washington’da hükümet adına kayıtlı telgraf üzerinden yapıldı. Samuel, ilk test mesajının yardımcısına gönderdi. Vail ise o sırada bu telgrafı Baltimore’dan aldı. Mesajın içeriği ise “Tanrı ne yaptı?” yazıyordu.
Bu ifade, İncil’e ait bir ifade olmakla birlikte, bu işlem 1844 içinde yapıldı. Bununla birlikte, telgraf kullanımlarında mors alfabesi yaygın olarak kullanılmaya başlandı.
Hem mucit, hem ressam: Samuel Morse
Mors alfabesinin mücidi olan samuel, aslında bir ressamdı. Tamamen oldukça saygı duyduğumuzda ve Marquis de Lafayette’a ait bir portre başta olmak üzere, birçok eseri ile tanınıyordu. Sanat dünyası da oldukça iyi bilinen bir isimdi. İyi bir ressam olarak bilinkle birlikte, aslında iyi ve yetenekli bir mucitti de. Mors alfabesinin arkasında, böylesine yetenekli bir mucit olması da gayet doğal olarak ifade edilir.
Mors alfabesi diyince aklımıza direkt o geliyor: SOS sinyali
SOS acil durum denetiminin önemini büyük ölçüde iyi bekliyorlar. Bu çağrı da yine mors alfabesine ait. s.o.s. Süslemenin öyküsüne dönüşümüzde, 1900’lü yıllarda gemilerde kablosuz telgrafların kullanılmaya başlanmasıyla. Gemi nakillerinin yoğun olmasıyla birlikte, telgraf nakilleri de oldukça yoğun bir hale getirildi. Bunun devamında, denizciler arasında acil durum sinyalinin belirlenmesine ilişkin bir karar alındı. O dönemlerde mors alfabesi yaygın olarak kullanılmaya devam ediyordu. Çünkü o süreleri kullanma ve anlaması oldukça kolaydı.
Denizciler arasında acil durum uyarısı olarak “SOS” uyarısını ortaya çıkarma. SOS, günümüzde de çalışmaya devam ediyor. Akıllı saatlerimizde, telefonlarımızda ve hatta lüks model bazı otomobillerde kırmızı bir şekilde SOS yazan butonları görün. Buna bastığınızda, otomatik olarak destek ekipleri ile iletişime geçebiliyorsunuz.
İLGİLİ HABER
Uluslararası Acil Durum Sinyali ‘SOS’ Aslında Ne Demek, Nasıl Ortaya Çıktı? 100 Yıl Öncesine Dayanan Tarihi
Mors alfabesini öğrenerek siz de kullanarak konuşabilirsiniz
Mors alfabesini Her ne kadar zor görünse bile, pratik yaptığınızda gayet kolay bir hal alabiliyor. Yalnızca gereken cezaları, ses darbelerine çevirmek. Yalnızca harfleri, noktalama işaretlerini ve kelimeleri nasıl kaleyi kaldıracaklarını öğrenmeniz gerekiyor. Bölüm dillerimizde olduğu gibi, mors alfabesinin de kendisine göre kuralları bulunuyor. Örneğin, nokta kullanımı bile cümlelere göre değişkenlik gösterebiliyor. Yukarıda da söylediğimiz gibi, hobi amaçlı mors alfabesini öğrenen insanlar bulunuyor. Siz de bunlardan bir tanesi olabilirsiniz.
Mors alfabesi bir dille sayılamaz
Mors alfabesi, her ne kadar kendisine ait kurallara sahip olsa bile temelde bir dil değil. Ne yazık ki, mors alfabesini bir dil olarak bilen oldukça fazla insan bulunuyor. Yalnızca bir kod iletişim biçimini söyleyebiliriz. Alfabemizi, elektrik yükünüz sayesinde karşılaşabileceğinizi aktarabilmek için ortaya çıkan bu alfabe, her ne kadar geçmişte yoğun olarak kullanılsa bile bir dil olarak kabul edilmemiştir.
Mors alfabesi bazılarını da işsiz bıraktı
Mors alfabesi icat edilmeden önce, iletişim kurmak için bazı araçlar bulunuyordu. Örneğin, bir kişiyle iletişim kurmak için mektup göndermeniz gerekirdi. Bu mektupları gerek trenle, gerek ise at ile gönderebilirdiniz. Ama doğal olarak, bu tarz göndereceğiniz mektuplar ne yazık ki ki oldukça geç sürede karşı taraflara ulaşıyordu. Hatta bazen ulaşamadığı da olabilir. Neyse ki ki mors alfabesi üretilmeye ve telgraflar alınmaya başlandı.
Günler, belki de aylar süren iletişim mors alfabesi ve telgrafın icadıyla birlikte dakikalara kadar düştü. Bununla birlikte, o dönemde mektup transferini sağlayan bazı firmalar da sonuçlara ulaşmaya başladı. Örneğin, Midilli İfade etmek telgrafın hızına yetişemeyerek 1861 yılında işletmeyi tamamlayarak durdurdu.
Sizler için hazırladığımız mors alfabesi ile ilgili ilginç bilgiler listemizin sonuna geldik. Mors alfabesi, dönem en iyi iletişim biçimini sıralıyordu. Çünkü telgraf ve mors alfabesi ile birlikte, insanlar çok daha kolay bir şekilde iletişim kurmaya başladı. Bu, insanlar ile birlikte devletlerin de kullanımını yaradı. sen mors alfabesi hakkında ne yaşadı? Yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Yorum Yaz