e
sv

Biyoloji Dersinde Uyuyanlar Buraya: Solucan Gibi Canlıların Kesilen Uzuvları Nasıl Oluyor da Yeni Bireylere Dönüşebiliyor?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Lisedeki biyoloji derslerinde “rejenerasyon”un ne demek olduğunu hepimiz öğrendik. Bir uzvu beklentisinde tekrar yasamaya devam eden canlilara da “rejeneratif” canlilar demistik. Hatta bazı hayvanlar var ki kafaları koptuğunda bile hareket etmeye devam ediyor! Peki nasıl?

Solucanların, bölündüğünde bölündüğünde iki ayrı canlı şekilli hareket etmelerine hakkında birçok mit duyduk. Aramızda, çocukken sokakta bazı acımasız deneyler yapanlarımız da vardır.

Biyoloji eğitimcisinden komşularsanız salyangozlar ve solucanlar gibi bazı canlıların uzuvları koptuğunda hareket etmeye nasıl devam edeceklerini ve kopan uzuvlarından gerçekten de yeni varlıkların oluşumunup oluşmadığını sizin için anlatacağız.

Rejenerasyon yetenekleri 500 milyon kullanıcı daha eski tarihler evrimleşti.

deniz yıldızı

Evrimsel ana ekran, yenilenme özelliklerin ilk olarak 500 milyon koleksiyon daha uzun bir süre önce Kambriyen Dönemi’nden bile eski dönemde evrimleştiği tahmin edilmektedir. Peki bu yenilenme süreci nasıl gerçekleşiyor?

Hücreler, yaralı bölgeye doğru göç ediyor.

patlama

Bir uzuv, rejenerasyon yeteneğine sahipse, ampütasyondan hemen sonra o bölgeye göç eden birleşerek “blastema” elinde bir damla oluştururlar. Bu damlanın hücreleri, kas/kıkırdak şeklinde farklılaşmaya başlarlar ve yeni dokulara dönüşürler.

Yenilenme süreci, yenilenen kısmın tüm yapıları farklılaşana kadar devam eder. Zamanla büyüyen ilişkiler tam, düzgün bir uzuv hâlini sürdürürler ve sonunda tükenirler. Gelişim süresi ise canlıdan canlıya değişiklikler olabilir.

Solucanlar bölündüğünde gerçekten de 2 parça da ayrı ayrı hareket edebilir mi?

klitellum

Biz görevlerini ayırt edememek de kurtların bir başı ve bir kuyruğu vardır. Bir boğa başının her zamanı, hayvanı olacağı, “klitellum” adı verilen şişmiş şeride en yakın uçta bulunur.

Yani aslında, bir yuvaları ikiye bölmekürse iki yeni canlı oluşmaz. Solucanın başı, klitellumun sonunda kesilmişse hayatta kalması ve Kuyularını yeniden inşa etmek. Ancak sunucuların orijinal kuyruğu yeni bir baş oluşturamaz. Hatta solucanlar avcılarından kurtulmak için kuyruklarını bırakıp kaçabilirler.

Aksolotlların rejenere yetenekleri o kadar gelişmiş ki birkaç saat içinde yarayı kapatabiliyorlar!

aksolotl

Bir semender türü olan sevimli aksolotlların bir uzvu kesildiğinde yalnızca birkaç saat içinde Oradaki yarayı kapatabilecek kadar hızlı bir rejenerasyon yeteneğine sahip. Hatta beyinlerini herhangi bir yara izi olmadan yeniden kurmaklar!

İLGİLİ HABER

Bilim Kurgudan Gerçeğe: Semenderler Sayesinde İnsan Rejenerasyonu Mümkün Olabilir

Psikopat sümüğün yüklenmesi, olayı derinlemesine ilerletiyor!

İki deniz sümüklü böceği türü, kendini kesip hareket etmeyi ileri seviyeye taşıyarak araştırmacıları şoke etti. Kendi başlarını keserek “kafalarına göre” hareket edebiliyorlardı.

Hatta, ana vücut organları da dahil olmak üzere kafaları dışında her şeyi fırlatabildikleri keşfedildi. Araştırmaya göre, hayvanların boyunlarında “önceden belirleyen bir tohumlama uçağı gibi görünen” oluklar vardı.

Üç hafta eski görünümlerine kavuştular.

salyangoz

Salyangozların boyunlarının bir kısmı bir naylon iplik aralığı bağladıklarında gövdelerinin üçüncü gövdesi harika bir şekilde hareket etmeye devam ediyor.

Bir gün içinde yaralarının iyileşmesinin yanı sıra yedi gün içinde, baştan aşağı boyu yeni bedenlerde kalp ve diğer hayati organlar yeniden büyür. Üç hafta içinde ise vücutları tamamen eski hâline döndü. Araştırmanın raporunda, “Kalp ve diğer önemli organlar olmadan Kafanın nasıl hayatta kalabileceği belirsiz” olarak değil düşüldü.

İLGİLİ HABER

Hemen Her Fotoğrafında Gülen Bu potansiyel Canlı ‘Aksolotl Semenderi’ Hakkında Tüm Bilinenler

İLGİLİ HABER

Plastik Yiyerek Hayatta Kalabilen Solucan Keşfedildi: Geri Dönüşüme Katkı Sağlayabilir

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.