e
sv

Yapay Zeka ile Oluşturulan Görseller Hakkında ABD’de Emsal Bir Karar Alındı

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

ABD Telif Hakkı Dairesi, yapay zeka ile yarattığı görseller için emsal bir karara imza attı.

Midjourney ve DALL-E 2 gibi yapay zekâ destekli görsel oluşturma araçları, dijital sanat dünyasında büyük bir tartışmaya yol açtı. Sanatçıların bir parçası bu görsellerin özgün olmadığını ve sanatı mahvettiğini savunurken bir parça ise yapay zekayı bir yararlı bir araç olarak yönlendirdi.

Bu araçlarla yaratılan görseller için telif hakkı sahibi olup olunamayacağı da ayrı bir tartışma konusuydu. Ancak bugün, büyük kalibre bir kurumdan çarpıcı bir karar çıktı. ABD Telif Hakkı Dairesi Midjourney ile yaşadığı görsellerin telife tabiina olmaz hükmetti.

“Görseller insan ürünü değil”

şafağın zaryası

Söz konusu hüküm, yakın zamanda Kristina Kashtanova’nın kullandığı çizgi roman Şafak Zarya için verildi. Kristina, çizgi romanda bulunan tüm görselleri Midjourney aracılığıyla oluşturmuştu. ABD Telif Hakkı Dairesi, Kristina’nın yazdığı metinlerin ve roman düzeninin telif hakkına tabi olduğunu bildirse de görseller için aynı şeyi söylemedi.

Kurum, görseller için “insan ürünü değil” ifadeleri kullandı. Çizgi roman yazarı Kristina ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımda yapay zeka ile üretilen görsellerin de yaratıcılığını ortaya çıkardı. Kristina’nın muhafazaki o kısmı şu şekildeydi:

“Üretimsel Yapay Zeka modelinin ortaya çıkışının sanatçısının yaratıcı girdiğine bağlı olduğunu ve rastgele olmadığını anlamak son derece önemli.”

Peki siz bu konuda hangi tarafta yer alıyorsunuz?

İLGİLİ HABER

Midjourney ve ChatGPT’den Çok Daha Fazlası Var: Birbirinden Yaratıcı İşler Çıkarmanızı Sağlayacak 15 Yapay Zekâ Aracı

:
https://www.theverge.com/2023/2/22/23611278/midjourney-ai-copyright-office-kristina-kashtanova

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.