e
sv

Bugüne Kadar Keşfedilen ‘En Beyaz Tüylere’ Sahip Kuş, Aslında O Kadar da Beyaz Değilmiş

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bilim insanları, yeni çalışmayla en beyaz tüye sahip kuş algılamalarını yeniden temel aldı. Bu tür, hayal edildiği gibi tamamen beyaz değil.

Kuşlar, yalnızca ses yoluyla değil, görsellerde da iletişim kuruyor. Görsel iletişimde en büyük araçlardan biriyse kendi tüyleri oluyor. Bu nedenle de özellikle düşük ışığın olduğu yaşayan kuş hücreleri, kuyruk tüylerinde bazılarının beyaz olacak şekilde evrimleştiği bilinmektedir. Bu ışık sayesinde tüylerden yansıyor ve diğer kuşlar ile iletişim kurulabiliyor.

Peki, ‘en beyaz’ tüye sahip olan kuş türü hangisi? Bilim insanları, gerçekleştirebildikleri bu fırsatı yeni bir cevap sundu. Avrasya çulluğununbugüne kadar beyazlığı ölçülen kuş türleri arasında en beyaz tüylere sahip olduğu açıklandı.

Bugüne kadar ‘en beyaz’ olarak bilinenden bile %30 daha çok ışıkla gösteriliyor:

tr beyaz tüy

Elektron mikroskobu ile tüylerin bilim yapısını yöneten insanlar, beyaz tüylerden ne kadar ışık yansıdığını ölçtü. Ortaya çıkan sonuçlar, bu kuş türündeki beyaz tüylerin, bugüne kadarki ‘en beyaz’ tüye sahip Hazar sumrusu türlerinin bile %30 daha fazla ışık yansıttığını gösterdi.

  • Sol: Avrasya çulluğu, Sağ: Hazar sumrusu

Bu da Avrasya çulluklarının karanlık ortamlarda daha uzun mesafelerde birbiriyle iletişim kurabileceği anlamında geliyor. Bilim insanlarına göre bu kuyruğun bu kadar yüksek yansımaya sahip olmasının nedeni de aslında ışığın az olduğu ortamlarda daha fazla uzak mesafelerde iletişim kurmak üzere evrimleşmeleri.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.