2017 beklentileri göre atık plastiklerin %79’luk bölümü, kendi çöplükleri veya içindekileri buluyor. Elbette ‘doğa’ altında yılanları kirletenleri tepki gösteren okyanuslar da yer alıyor. Okyanusların kirlenmesi, yalnızca deniz ortamını etkilemiyor.
Yakın zamanda yayınlanan yeni bir araştırma da bunun yeni bir kitabı oldu. Bilim insanları, plastik atıkların deniz kuşlarında oluşturdukları zararı kalıcı olarak gözlemlediklerini ve bunu bir hastalık olarak tanımladı: ‘plastikoz‘.
Plastik atıklar, kuşların organlarında fiziksel hasara yol açıyor:
Journal of Hazardous Materials’ta yayınlanana göre deniz kuşları, plastik atık tüketimi nedeniyle ‘plasticosis’ adı verilen bir karşılaşmayla karşılaşıyor. Keskin nişancılar plastik atıklar, kuşları doğrudan vücudunun içinden yaralıyor, organlarına zarar veriyor.
Bilim insanlarının yakından incelediği deniz kuşu türü ise pembe ayaklı yelkovanlar idi. Düzinelerce ölü kuşun midesinde yapılan incelemeler, plastiklerin maruz kaldığı zarar ortaya koydu:
Avustralya’ya yaklaşık 600 kilometre uzaklıkta bulunan Lord Howe Adası’na Yuva yapan bu kuş türü, her sonbahar döneminde ada kıyılarında normalden daha zayıf bir şekilde görülüyor. Kuşların pek çoğu hasta veya ölü olarak bulunabiliyor.
Hassas İçerik
- Ölü bir pembe ayaklı yelkovanın midesinden çıkan plastikler.
İLGİLİ HABER
Yorum Yaz