e
sv

Demek ki İsteyince Oluyormuş: Bu Android Telefon, Tam 7 Yıl Boyunca Güncelleme Aldı!

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Fairphone’un 2015 yılında piyasaya sürdüğü “Fairphone 2” isimli telefon, tam 7 yıl boyunca güncelleme aldı. Bu özellik ile Android kullanıcılarının ‘güncelleme’ şikayetinin sona erdirilebileceğini gösteren telefon, artık güncellenmek teknik olarak mümkün olmadığı için yeni güncelleme alamayacak.

Android işletim sistemini kullanma; açık kaynak kodludur, bugün Apple dışında neredeyse tüm akıllı telefon sahipleri tarafından tercih edilmektedir. Üreticiler, işlem sistemlerinin özel sürümlerini çalıştırma, dinleme yıllar boyunca destek vermeye çalışırlar. Ancak bu durumu elinde bulunduranlar açısından sık sık tartışma konusu haline gelir. Zira Android telefon cihazları, üst düzey telefonlarını yıllar boyunca destekleseler de giriş ve orta segment modellerini sadece birkaç kez günceller.

Hatırlayanlarınız olacaktır; Güney Koreli teknoloji devi SAMSUNG, alıcıları yazdırma üzerine Android sistem yükü ile ilgili önemli bir karar vermişti. Şirket, bu karar kapsamı amiral gemisi telefonlara 3 yıl Android, 4 yıl güvenlik güncellemesi başlatmaya başladı. Ancak geldiğimiz son nokta bu sürenin bile yetersiz olduğunu görüyoruz. Zira bir Android telefon var ki tam 7 yıl boyunca Android sistem güncellemesi aldı.

İşte canavarı telefon güncellemesi: Fairphone 2

Telefon 2

Hollanda merkezli teknoloji şirketi Fairphone, 2015 yılında “Telefon 2” olarak adlandırılan akıllı olduğu telefonu piyasaya sürmüştü. O yıllarda Android 5 Lollipop ile çalışan telefon, bugüne kadar dek güncelleme almaya devam etti. Geçen yıl Android 10 güncellemesi alan ve bugüne kadar da Android 10 kapsamı almaya devam eden telefon, artık son aşamaya gelmiş durumda. Şirket tarafından yapılandırılacağı, “Fairphone 2’yi benzeri görülmemiş bir şekilde yedi yıl boyunca yolculuğumuzu gördüğümüz için mutluyuz.” ifadelerine yer verildi. Fairphone, aslında daha fazla güncelleme yapmak istiyoruz ancak bunun artık teknik olarak mümkün olmaması belirtiyor.

İLGİLİ HABER

ABD’de Z Kuşağının iPhone’u Android’den Daha Fazla Tercih Ettiği Anlaşılmadı: Ancak Sebebi Kalite Değil!

Fairphone 2, Qualcomm Snapdragon 801 işlemciye sahip. 2 GB RAM ve 32 GB depolama alanı ile de destekleniyor. Bu özellikler, doku en fazla Android 7‘yi görebileceğini düşündürüyordu. Ancak Fairphone yazılımcıları, işlemci Google desteğinden mahrum kalmasına rağmen telefonu Android 10’a kadar yükseltmeyi başardılar. Bunun büyük bir başarı söylemek gerekiyor.

Fairphone 2, aslında 3-5 yıl güncelleme sözü vermişti

Fairphone 2 güncellemesi

Fairphone yetkilileri, 2015 yılındaki lansmanda akıllı telefon 3 ila 5 yıl aralığı güncelleyeceklerine dair sözler vermişlerdi. Geldiğimiz son nokta, bu sözün son derece tutulmuş olduğunu görüyorum. Şirket, hizmetlerini ilgili olduğu son güncellemeden sonra birkaç ay daha karmaşık bir şekilde kullanılabilir ancak Mayıs 2023’te kullanılabilir güvenlik açığı kaynaklı risklerin kalkabileceğini belirtiyor. Şirketin göreceği güncel yazılımları desteklese de ortaya çıkabilecek güvenlik açıkları, hacker saldırıları açısından risk oluşturuyor.

Fairphone, sürdürülebilirlik ve çevreciliği ön plana çıkaran bir marka. Şirket, politikasını bundan sonra da sürdürmeye devam edecek gibi görünüyor. Zira resmi internet üzerinden yapılananlaşma, Fairphone 2 sahipleri için bir fırsat sunulacağı ifade ediliyor. Buna göre Fairphone 2’yi iade edip yeni bir Fairphone satın almak isteyenlere sahip olmak 50 euro değerinde ödül çeki verilecek. İade alınan sürümler ise geri gönderme alınması. Dileriz tüm Android telefon cihazlarıbir gün Fairphone gibi uzun süre kalmak için sözler verirler.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.